Idrott är mer än än träning och tävling
RF:s frihet att själv besluta om vilka prioriteringar som bäst gagnar idrottsrörelsens utveckling gynnar idrottsrörelsen och Sverige då kraften i folkrörelsen ligger i att ge föreningar och förbund utrymme att själva forma sin verksamhet, betonar Björn Erikson i en fortsättning på den krönika som publicerades i går och som gäller idrottens framtid och villkor. Björn fortsätter:

Ett långsiktigt stöd med mycket frihet och att särskilda satsningar kan ses som en katalysator för att sedan föra in det i ordinarie verksamhet.
Ett exempel är det särskilda stödet riktat mot nyanlända och asylsökande som har fått stor effekt. Arbetet för att få en snabb etablering av de som nyligen kommit till vårt land eller för dem som ännu inte hittat till idrottsrörelsen kommer behöva fortsätta i många år framöver och här kan idrotten i samspel med andra organisationer och myndigheter spela en viktig roll.
Via riktade satsningar
Vi ser inte detta som ett tillfälligt projekt utan en del av idrottens strategi framåt med utgångspunkt i att idrotten ska vara öppen för alla och för att vi själva också ska utvecklas med det samhälle där vi verkar.
Ett annat exempel är att genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen. Arbetet ska göras i samverkan med förbund och föreningar.
Genom riktade satsningar – som i det här fallet i skolmiljö, kan vi stärka arbetet under en tid för att sedan få det att inkluderas i skolans och idrottens ordinarie verksamhet och ge fler barn verktyg för att våga och vilja ta steget in i idrottsföreningen vilket genererar fler medlemmar i de lokala idrottsföreningarna.
Folkhälsa är en del av idrottsrörelsen och är en del av den drivkraft som gör att politiken vill satsa ökande skattekronor på att vi utvecklas och att få oss till att tacka ja till uppdrag att förmå folk att röra sig utanför den traditionella idrottsboxen. Det kan lätt att utvecklas till en Ebberöds Bank om vi låser in oss i att inte inse att idrott är större än träning och tävling. Folkhälsa är en direkt effekt av att idrotta.
Jag vill se en verksamhet där föreningsidrott också innebär en Trygg Idrott. Här måste idrotten stå upp för en gemensam basplatta. Klarar vi inte det torde viljan att spendera skattekronor avta både hos stat, region och kommun. Det gäller alla specialidrottsförbund men framför allt de som är mindre men måste leva upp till krav som de vore stora förbund.
Idrott i Plan- och bygglagen
Från rikshåll pekar man ofta på det kommunala ansvaret och ibland pekar kommunerna mot rikspolitiken. Så när vi ser att man i bostadspolitiken glömmer bort att planera in idrotten och bara fokuserar på bostadsbyggande så säger rikspolitiken att det är kommunernas ansvar. Kommunerna gör mycket för idrotten men genom vår årliga kommunundersökning kan vi se att endast 25 procent av kommunerna har en plan för byggande av idrottsytor.
Då måste staten peka på vad som är viktigt för ett socialt hållbart samhälle. Därför vill vi att ordet idrott skrivs in i Plan- och bygglagen och att staten satsar på en anläggningsutvecklingsfunktion. Redan nu men ännu mer när, inte om, vi lyckas med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, och när vi då också blir allt fler medlemmar måste alla ha plats att idrotta nära där de bor.
Idrottsliga framgångar internationellt är inspirerande för unga och en tillgång och stolthet för samhället i stort. Det förstärker också bilden av Sverige som land. I tillägg stärker det, rätt använt, landets varumärke som en innovativ, hållbar och socialt framåtsyftande exportnation. Det handlar också om att våra elitidrottare får möjligheten att bli bäst och mäta sig globalt. För att bli bland de bästa i världen krävs målmedveten och långsiktig träning med stöd från kompetenta tränare. Dessutom krävs stöd från expertis inom flera olika kompetensområden som påverkar idrottarens prestation och välmående.
Sett i ett internationellt perspektiv är de ekonomiska resurserna som anslås till svensk elitidrott små. Om Sverige ska hävda sig internationellt i framtiden krävs ytterligare satsningar på elitidrott.
Sverige behöver unga och gamla som är starka, självständiga, toleranta och medkännande samhällsmedborgare. Vi behöver mötas över gränser - geografiska, sociala och kulturella. Vart är vi på väg? Jag upplever att det även nu mitt i en kris finns en framtidstro, en gemensam vilja att hitta nya former och nya initiativ för att kunna fortsätta utvecklas och vara relevanta. Tillsammans kan vi göra Sverige ännu starkare.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.
Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar