Idrott är mer än än träning och tävling
RF:s frihet att själv besluta om vilka prioriteringar som bäst gagnar idrottsrörelsens utveckling gynnar idrottsrörelsen och Sverige då kraften i folkrörelsen ligger i att ge föreningar och förbund utrymme att själva forma sin verksamhet, betonar Björn Erikson i en fortsättning på den krönika som publicerades i går och som gäller idrottens framtid och villkor. Björn fortsätter:

Ett långsiktigt stöd med mycket frihet och att särskilda satsningar kan ses som en katalysator för att sedan föra in det i ordinarie verksamhet.
Ett exempel är det särskilda stödet riktat mot nyanlända och asylsökande som har fått stor effekt. Arbetet för att få en snabb etablering av de som nyligen kommit till vårt land eller för dem som ännu inte hittat till idrottsrörelsen kommer behöva fortsätta i många år framöver och här kan idrotten i samspel med andra organisationer och myndigheter spela en viktig roll.
Via riktade satsningar
Vi ser inte detta som ett tillfälligt projekt utan en del av idrottens strategi framåt med utgångspunkt i att idrotten ska vara öppen för alla och för att vi själva också ska utvecklas med det samhälle där vi verkar.
Ett annat exempel är att genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen. Arbetet ska göras i samverkan med förbund och föreningar.
Genom riktade satsningar – som i det här fallet i skolmiljö, kan vi stärka arbetet under en tid för att sedan få det att inkluderas i skolans och idrottens ordinarie verksamhet och ge fler barn verktyg för att våga och vilja ta steget in i idrottsföreningen vilket genererar fler medlemmar i de lokala idrottsföreningarna.
Folkhälsa är en del av idrottsrörelsen och är en del av den drivkraft som gör att politiken vill satsa ökande skattekronor på att vi utvecklas och att få oss till att tacka ja till uppdrag att förmå folk att röra sig utanför den traditionella idrottsboxen. Det kan lätt att utvecklas till en Ebberöds Bank om vi låser in oss i att inte inse att idrott är större än träning och tävling. Folkhälsa är en direkt effekt av att idrotta.
Jag vill se en verksamhet där föreningsidrott också innebär en Trygg Idrott. Här måste idrotten stå upp för en gemensam basplatta. Klarar vi inte det torde viljan att spendera skattekronor avta både hos stat, region och kommun. Det gäller alla specialidrottsförbund men framför allt de som är mindre men måste leva upp till krav som de vore stora förbund.
Idrott i Plan- och bygglagen
Från rikshåll pekar man ofta på det kommunala ansvaret och ibland pekar kommunerna mot rikspolitiken. Så när vi ser att man i bostadspolitiken glömmer bort att planera in idrotten och bara fokuserar på bostadsbyggande så säger rikspolitiken att det är kommunernas ansvar. Kommunerna gör mycket för idrotten men genom vår årliga kommunundersökning kan vi se att endast 25 procent av kommunerna har en plan för byggande av idrottsytor.
Då måste staten peka på vad som är viktigt för ett socialt hållbart samhälle. Därför vill vi att ordet idrott skrivs in i Plan- och bygglagen och att staten satsar på en anläggningsutvecklingsfunktion. Redan nu men ännu mer när, inte om, vi lyckas med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, och när vi då också blir allt fler medlemmar måste alla ha plats att idrotta nära där de bor.
Idrottsliga framgångar internationellt är inspirerande för unga och en tillgång och stolthet för samhället i stort. Det förstärker också bilden av Sverige som land. I tillägg stärker det, rätt använt, landets varumärke som en innovativ, hållbar och socialt framåtsyftande exportnation. Det handlar också om att våra elitidrottare får möjligheten att bli bäst och mäta sig globalt. För att bli bland de bästa i världen krävs målmedveten och långsiktig träning med stöd från kompetenta tränare. Dessutom krävs stöd från expertis inom flera olika kompetensområden som påverkar idrottarens prestation och välmående.
Sett i ett internationellt perspektiv är de ekonomiska resurserna som anslås till svensk elitidrott små. Om Sverige ska hävda sig internationellt i framtiden krävs ytterligare satsningar på elitidrott.
Sverige behöver unga och gamla som är starka, självständiga, toleranta och medkännande samhällsmedborgare. Vi behöver mötas över gränser - geografiska, sociala och kulturella. Vart är vi på väg? Jag upplever att det även nu mitt i en kris finns en framtidstro, en gemensam vilja att hitta nya former och nya initiativ för att kunna fortsätta utvecklas och vara relevanta. Tillsammans kan vi göra Sverige ännu starkare.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.