Idrott är mer än än träning och tävling
RF:s frihet att själv besluta om vilka prioriteringar som bäst gagnar idrottsrörelsens utveckling gynnar idrottsrörelsen och Sverige då kraften i folkrörelsen ligger i att ge föreningar och förbund utrymme att själva forma sin verksamhet, betonar Björn Erikson i en fortsättning på den krönika som publicerades i går och som gäller idrottens framtid och villkor. Björn fortsätter:
Ett långsiktigt stöd med mycket frihet och att särskilda satsningar kan ses som en katalysator för att sedan föra in det i ordinarie verksamhet.
Ett exempel är det särskilda stödet riktat mot nyanlända och asylsökande som har fått stor effekt. Arbetet för att få en snabb etablering av de som nyligen kommit till vårt land eller för dem som ännu inte hittat till idrottsrörelsen kommer behöva fortsätta i många år framöver och här kan idrotten i samspel med andra organisationer och myndigheter spela en viktig roll.
Via riktade satsningar
Vi ser inte detta som ett tillfälligt projekt utan en del av idrottens strategi framåt med utgångspunkt i att idrotten ska vara öppen för alla och för att vi själva också ska utvecklas med det samhälle där vi verkar.
Ett annat exempel är att genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen. Arbetet ska göras i samverkan med förbund och föreningar.
Genom riktade satsningar – som i det här fallet i skolmiljö, kan vi stärka arbetet under en tid för att sedan få det att inkluderas i skolans och idrottens ordinarie verksamhet och ge fler barn verktyg för att våga och vilja ta steget in i idrottsföreningen vilket genererar fler medlemmar i de lokala idrottsföreningarna.
Folkhälsa är en del av idrottsrörelsen och är en del av den drivkraft som gör att politiken vill satsa ökande skattekronor på att vi utvecklas och att få oss till att tacka ja till uppdrag att förmå folk att röra sig utanför den traditionella idrottsboxen. Det kan lätt att utvecklas till en Ebberöds Bank om vi låser in oss i att inte inse att idrott är större än träning och tävling. Folkhälsa är en direkt effekt av att idrotta.
Jag vill se en verksamhet där föreningsidrott också innebär en Trygg Idrott. Här måste idrotten stå upp för en gemensam basplatta. Klarar vi inte det torde viljan att spendera skattekronor avta både hos stat, region och kommun. Det gäller alla specialidrottsförbund men framför allt de som är mindre men måste leva upp till krav som de vore stora förbund.
Idrott i Plan- och bygglagen
Från rikshåll pekar man ofta på det kommunala ansvaret och ibland pekar kommunerna mot rikspolitiken. Så när vi ser att man i bostadspolitiken glömmer bort att planera in idrotten och bara fokuserar på bostadsbyggande så säger rikspolitiken att det är kommunernas ansvar. Kommunerna gör mycket för idrotten men genom vår årliga kommunundersökning kan vi se att endast 25 procent av kommunerna har en plan för byggande av idrottsytor.
Då måste staten peka på vad som är viktigt för ett socialt hållbart samhälle. Därför vill vi att ordet idrott skrivs in i Plan- och bygglagen och att staten satsar på en anläggningsutvecklingsfunktion. Redan nu men ännu mer när, inte om, vi lyckas med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, och när vi då också blir allt fler medlemmar måste alla ha plats att idrotta nära där de bor.
Idrottsliga framgångar internationellt är inspirerande för unga och en tillgång och stolthet för samhället i stort. Det förstärker också bilden av Sverige som land. I tillägg stärker det, rätt använt, landets varumärke som en innovativ, hållbar och socialt framåtsyftande exportnation. Det handlar också om att våra elitidrottare får möjligheten att bli bäst och mäta sig globalt. För att bli bland de bästa i världen krävs målmedveten och långsiktig träning med stöd från kompetenta tränare. Dessutom krävs stöd från expertis inom flera olika kompetensområden som påverkar idrottarens prestation och välmående.
Sett i ett internationellt perspektiv är de ekonomiska resurserna som anslås till svensk elitidrott små. Om Sverige ska hävda sig internationellt i framtiden krävs ytterligare satsningar på elitidrott.
Sverige behöver unga och gamla som är starka, självständiga, toleranta och medkännande samhällsmedborgare. Vi behöver mötas över gränser - geografiska, sociala och kulturella. Vart är vi på väg? Jag upplever att det även nu mitt i en kris finns en framtidstro, en gemensam vilja att hitta nya former och nya initiativ för att kunna fortsätta utvecklas och vara relevanta. Tillsammans kan vi göra Sverige ännu starkare.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.
– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.
Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar