Härligt, idrotten får mera stöd
Det är med stolthet jag är en del av beslutet om nya former för ekonomiskt stöd till idrotten. Målet är att idrotten ska nå fler, att fler ungdomar ska idrotta längre, att jämställd idrott prioriteras och att alla kan vara med oavsett förutsättningar.

De ändrade formerna för ekonomiskt stöd ska leda till en idrott för alla oavsett kön, var du bor, hur gammal du är och vilken ambition du har. Målet är att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt. Lyckas vi med det följer en enorm samhällsnytta av bara farten.
Riksidrottsförbundet får nästan 2 miljarder kronor av staten för att ge möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse samt att ge flickor och pojkar, kvinnor och män positiva upplevelser av idrott som underhållning.
Stöd till barn och ungdomar ska lämnas till verksamhet som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv. Stöd kan även lämnas till sådan verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft. Nästan 1,9 miljarder kronor av dessa fördelar Riksidrottsförbundet vidare till förbund och föreningar.
Pengar måste användas rätt
Det är mycket pengar och som skattebetalare är jag alltid angelägen att de ska användas på bästa sätt. Det bästa är inte alltid det populära, det som skapar störst rubriker, utan det bästa är inte sällan ett långsiktigt genomtänkt beslut som är förankrat tack vare ett gediget arbete med dialoger och öppenhet där medlemmar deltagit i en tydlig demokratisk process.
En inte lika uppseendeväckande metod kanske men ack så nödvändig och vad det gäller det nya stödsystemet har 300 personer jobbat och malt detta under lång tid. Det är ett gediget arbete och visar att en så stor skuta som idrottsrörelsen också kan förändras. I en folkrörelse som idrotten - som bygger på engagemang och ideella krafter – krävs att det finns en vilja att förändra, en förståelse för varför och hur. Med förståelse och vilja finns ökar också engagemanget och viljan att göra skillnad, men vi måste ha tålamod och förstå att det tar tid.
Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar skydd mott psykisk ohälsa. Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt att mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare.
Vi har statens förtroende
Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med fler än 3 miljoner medlemmar. Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten. Vi har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar. Inte av politiker eller myndigheter.
Över 3 miljoner svenskar är i sin lokala gemenskap i föreningen en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut. Det är jag stolt över. Riksidrottsförbundets uppdrag att verka i myndighets ställe innebär att vi för dialoger med politiker om vad vi vill och kan göra tillsammans men där Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen beslutar hur idrotten ska göra detta.
Vi vill värna och utveckla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen, stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till övergripande mål för statens stöd till idrotten. Och det är precis så vi nu arbetat med de ändrade formerna för stöd - både i relation till staten men också till våra 72 medlemsförbund. Det är fantastiskt att se att denna urgamla modell fortfarande fungerar.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.