Härligt, idrotten får mera stöd
Det är med stolthet jag är en del av beslutet om nya former för ekonomiskt stöd till idrotten. Målet är att idrotten ska nå fler, att fler ungdomar ska idrotta längre, att jämställd idrott prioriteras och att alla kan vara med oavsett förutsättningar.
De ändrade formerna för ekonomiskt stöd ska leda till en idrott för alla oavsett kön, var du bor, hur gammal du är och vilken ambition du har. Målet är att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt. Lyckas vi med det följer en enorm samhällsnytta av bara farten.
Riksidrottsförbundet får nästan 2 miljarder kronor av staten för att ge möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse samt att ge flickor och pojkar, kvinnor och män positiva upplevelser av idrott som underhållning.
Stöd till barn och ungdomar ska lämnas till verksamhet som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv. Stöd kan även lämnas till sådan verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft. Nästan 1,9 miljarder kronor av dessa fördelar Riksidrottsförbundet vidare till förbund och föreningar.
Pengar måste användas rätt
Det är mycket pengar och som skattebetalare är jag alltid angelägen att de ska användas på bästa sätt. Det bästa är inte alltid det populära, det som skapar störst rubriker, utan det bästa är inte sällan ett långsiktigt genomtänkt beslut som är förankrat tack vare ett gediget arbete med dialoger och öppenhet där medlemmar deltagit i en tydlig demokratisk process.
En inte lika uppseendeväckande metod kanske men ack så nödvändig och vad det gäller det nya stödsystemet har 300 personer jobbat och malt detta under lång tid. Det är ett gediget arbete och visar att en så stor skuta som idrottsrörelsen också kan förändras. I en folkrörelse som idrotten - som bygger på engagemang och ideella krafter – krävs att det finns en vilja att förändra, en förståelse för varför och hur. Med förståelse och vilja finns ökar också engagemanget och viljan att göra skillnad, men vi måste ha tålamod och förstå att det tar tid.
Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar skydd mott psykisk ohälsa. Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt att mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare.
Vi har statens förtroende
Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med fler än 3 miljoner medlemmar. Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten. Vi har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar. Inte av politiker eller myndigheter.
Över 3 miljoner svenskar är i sin lokala gemenskap i föreningen en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut. Det är jag stolt över. Riksidrottsförbundets uppdrag att verka i myndighets ställe innebär att vi för dialoger med politiker om vad vi vill och kan göra tillsammans men där Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen beslutar hur idrotten ska göra detta.
Vi vill värna och utveckla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen, stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till övergripande mål för statens stöd till idrotten. Och det är precis så vi nu arbetat med de ändrade formerna för stöd - både i relation till staten men också till våra 72 medlemsförbund. Det är fantastiskt att se att denna urgamla modell fortfarande fungerar.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar