Jag blev varm i hjärtat
Jag tror att vi är många som har en del förutfattade meningar kring hur pensionärer tränar. Vi ser kanske framför oss vissa givna träningsformer som vi tänker är möjliga och mer passande än andra. Boxning är nog inte så ofta en av de idrotter och träningsformer som ligger närmast i tanken. Men när jag kliver in på Narva boxningsklubb i Stockholm så blir jag alldeles varm i hjärtat.
Där tränar nämligen en grupp som drabbats av Parkinson och alla jag möter här på klubben vittnar om att boxningsträningen får dem att må bättre. För vissa har till och med sjukdomssymptomen avtagit.
Boxning bra för Parkinson
Amerikansk forskning visar också att just boxningsträning kan vara bra för just Parkinsondrabbade.
Inom idrottsrörelsen finns det många föreningar som bedriver verksamhet för äldre. Men vi skulle kunna göra ännu mer. I Småland genomför vårt distriktsidrottsförbund projektet ”Sund, Smart, Stark, Senior” i samverkan med Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Småland.
Satsningen riktar sig till seniorer som är 65 år eller uppåt och går ut på att inspirera till god hälsa, social gemenskap och en aktiv och meningsfull fritid. De flesta förstår att man får bättre fysik av att delta men det allra viktigaste som förenings-Sverige kan bidra till är just den sociala gemenskapen.
Allt är inte gymkort
Jag möts av historier där man precis har förlorat sin partner efter många år tillsammans och att idrottsföreningen blir den första viktiga samlingsplatsen där man kan hitta ett sammanhang och en tillhörighet. Gymkort i all ära, det är bra att folk rör på sig, men idrottsrörelsen har genom sina föreningar en unik möjlighet att bidra till att människor får känna sig delaktiga och behövda.
Det kan handla om allt ifrån träna tillsammans till att stå i caféet en dag och sälja kaffe eller att hjälpa skridskobarnen att snöra på sig skridskorna.
I Skåne har vårt distriktsidrottsförbund Senior Sport School. Även här samverkar distriktet med regionen och kommunerna. Deltagarna får pröva alla möjliga olika sporter som golf och spinning till zumba och stavgång. Precis som de äldre jag träffar i Småland vittnar deltagarna i Senior Sport School om att de mår bättre och känner sig gladare.
Dels tack vare träning men också tack vare den gemenskap som blir i gruppen och den samvaro de har efter träning och i samband med gemensam kostlära och matlagning. Tänk om vi kunde få igång fler verksamheter av den här typen runt om i landet.
Ett statligt stöd för idrott för äldre skulle kunna bli den där viktiga katalysatorn för fler att erbjuda verksamhet för personer som är 65 år och äldre.
Frågan är viktig
Frågan är inte minst viktig eftersom vi också blir allt äldre. Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt och människor i Sverige lever allt längre och får allt fler år med bra livskvalitet. Vi är många seniorer som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet eller vara aktiva på vår fritid.
Mycket mer kan göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar. Det kan bland annat ske genom förändringar i levnadsvanor, där fysisk aktivitet, motion och idrott är en bidragande del till att må bättre. Vi vet i dag att effekten av träning är stor för äldre.
Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktionshinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella.
Fler år med god hälsa
Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet.
Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.
Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft. Dels kommer fler äldre vilja röra på sig och dels kommer samhället må bra av att fler äldre rör på sig. När det dessutom sker i förening tillsammans med andra är de mervärden som kommer på köpet så många fler än vad ett gymkort någonsin kan erbjuda.
Det gör Sverige starkare på många sätt.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar