Jag blev varm i hjärtat
Jag tror att vi är många som har en del förutfattade meningar kring hur pensionärer tränar. Vi ser kanske framför oss vissa givna träningsformer som vi tänker är möjliga och mer passande än andra. Boxning är nog inte så ofta en av de idrotter och träningsformer som ligger närmast i tanken. Men när jag kliver in på Narva boxningsklubb i Stockholm så blir jag alldeles varm i hjärtat.
Där tränar nämligen en grupp som drabbats av Parkinson och alla jag möter här på klubben vittnar om att boxningsträningen får dem att må bättre. För vissa har till och med sjukdomssymptomen avtagit.
Boxning bra för Parkinson
Amerikansk forskning visar också att just boxningsträning kan vara bra för just Parkinsondrabbade.
Inom idrottsrörelsen finns det många föreningar som bedriver verksamhet för äldre. Men vi skulle kunna göra ännu mer. I Småland genomför vårt distriktsidrottsförbund projektet ”Sund, Smart, Stark, Senior” i samverkan med Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Småland.
Satsningen riktar sig till seniorer som är 65 år eller uppåt och går ut på att inspirera till god hälsa, social gemenskap och en aktiv och meningsfull fritid. De flesta förstår att man får bättre fysik av att delta men det allra viktigaste som förenings-Sverige kan bidra till är just den sociala gemenskapen.
Allt är inte gymkort
Jag möts av historier där man precis har förlorat sin partner efter många år tillsammans och att idrottsföreningen blir den första viktiga samlingsplatsen där man kan hitta ett sammanhang och en tillhörighet. Gymkort i all ära, det är bra att folk rör på sig, men idrottsrörelsen har genom sina föreningar en unik möjlighet att bidra till att människor får känna sig delaktiga och behövda.
Det kan handla om allt ifrån träna tillsammans till att stå i caféet en dag och sälja kaffe eller att hjälpa skridskobarnen att snöra på sig skridskorna.
I Skåne har vårt distriktsidrottsförbund Senior Sport School. Även här samverkar distriktet med regionen och kommunerna. Deltagarna får pröva alla möjliga olika sporter som golf och spinning till zumba och stavgång. Precis som de äldre jag träffar i Småland vittnar deltagarna i Senior Sport School om att de mår bättre och känner sig gladare.
Dels tack vare träning men också tack vare den gemenskap som blir i gruppen och den samvaro de har efter träning och i samband med gemensam kostlära och matlagning. Tänk om vi kunde få igång fler verksamheter av den här typen runt om i landet.
Ett statligt stöd för idrott för äldre skulle kunna bli den där viktiga katalysatorn för fler att erbjuda verksamhet för personer som är 65 år och äldre.
Frågan är viktig
Frågan är inte minst viktig eftersom vi också blir allt äldre. Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt och människor i Sverige lever allt längre och får allt fler år med bra livskvalitet. Vi är många seniorer som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet eller vara aktiva på vår fritid.
Mycket mer kan göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar. Det kan bland annat ske genom förändringar i levnadsvanor, där fysisk aktivitet, motion och idrott är en bidragande del till att må bättre. Vi vet i dag att effekten av träning är stor för äldre.
Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktionshinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella.
Fler år med god hälsa
Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet.
Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.
Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft. Dels kommer fler äldre vilja röra på sig och dels kommer samhället må bra av att fler äldre rör på sig. När det dessutom sker i förening tillsammans med andra är de mervärden som kommer på köpet så många fler än vad ett gymkort någonsin kan erbjuda.
Det gör Sverige starkare på många sätt.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar