Varför kunde vi inte ha fått fortsätta med hälsa?
Amanda Lind (MP) utsågs till kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor - och därmed har idrotten fått både ett nytt statsråd och ett nytt departement. Jag har tidigare gratulerat Amanda Lind till hennes nya viktiga uppdrag. Ingen annan frivillig verksamhet som idrott engagerar så många människor och gör det runt om i hela Sverige. Det är ingen hemlighet att jag inte är helt nöjd med att vi åter placeras tillsammans med kulturen.

Jag såg många positiva synergieffekter när vi tydligare kopplades ihop med folkhälso- och sjukvårdsfrågorna. Men en minister som enbart har idrottsfrågor är förvisso inte en bra lösning. En sådan minister blir lätt en ropande röst i öknen.
En minister är inte ensam i en regering och idrotten spänner över många olika politikområden. Amanda Lind kommer behöva arbeta med att föra idrottens frågor över flera fält och komma överens med sina ministerkollegor.
Behöver Amandas hjälp
Även när idrottens frågor fanns på Socialdepartementet var detta viktigt. För att nämna ett viktigt område; bostadspolitiken.
För precis som det behövs investeringar i ett åldrande järnvägsnät och moderna stambanor för höghastighetståg behövs stora satsningar på infrastrukturen för social hållbarhet, gemenskap, möten över gränser och glädje. Den infrastrukturen heter plats för idrott.
Därför kommer jag behöva Amanda Linds hjälp med att påverka Per Bolund, ny bostadsminister (MP) att se till att idrotten skrivs in i plan- och bygglagen.
• Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna.
• Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa.
• Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor.
• Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med fler än 3 miljoner medlemmar.
Idrotten har ett stort förtroende
Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende. För vi har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar. Inte av politiker eller myndigheter. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut.
Men det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet har nu många fått förtroendet att representera oss medborgare i någon av våra fullmäktige.
Ni har många viktiga beslut framför er, som Utmaningar kring:
• ekonomi,
• skola,
• vård,
• omsorg,
• arbetslöshet,
• integration,
• klimatförändringar,
• bostadsbyggande
• med mera.
Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem.
Jag ser fram emot diskussion och samtal med er folkvalda. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande mål för statens stöd till idrotten.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt.
SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar