Varje dag gör vi jobbet lite bättre, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En ryggsäck som packas och slängs upp över axeln, snabba fötter som ilar för att hinna till mötet med kompisen för att tillsammans cykla eller ta bussen till träningen. Pirr i magen inför tävling och match och känslor av euforisk glädje när det går bra och besvikelse när det inte blivit som man tänkt. Idrott är en plats för fysisk aktivitet, för gemenskap med kompisar och även möjligheter att utmana sig själv och växa tillsammans med andra. Men det finns tyvärr också avarter

Ibland handlar det om att vuxna inte är på tå och ser och hör när barn och ungdomar inte är sjysta mot varandra. Bråk i skolan kan följa med till idrottsträningen, stökiga hemförhållanden påverkar barns mående och uppförande. Det kan skapa miljöer där vissa barn sätter agendan på andra barns bekostnad.  

Ansvaret viktigast av allt

Det finns också ledare som kränker och till och med begår övergrepp i sin ledarroll och även föräldrar vars beteende inte rimmar med idrottens värdegrund. Det är idrottsrörelsens främsta uppdrag att hela tiden, varje dag och varje timma, göra allt vi kan för att idrotten ska vara en plats där alla är trygga och mår bra. I de allra, allra flesta fall så gör vi också det – ute i klubbstugorna, på tävlingen, i omklädningsrummet och i snacket på väg till träning eller match. 

I många fall är ledaren i föreningen en extra vuxen som barn vänder sig till i förtroende med andra frågor än just de som hör till idrotten. Det är förtroenden som vi är stolta över och måste hantera med stort ansvar.  

Vi har alla en stark kärlek till idrotten oavsett om vi följer vårt lag, är aktiva, arbetar i förening eller förbund eller sitter som förtroendevald i en idrottsförening eller ett förbund. Låt oss visa kärleken till idrotten – och varandra – men låt oss också vara modiga nog att sätta ner foten och nyttja de medel vi har att säga nej tack till de ledare eller förtroendevalda som bryter mot idrottens värdegrund. 

Det är ingen rättighet att vara ledare inom idrotten. Föreningen eller förbundet har gett det uppdrag för att de har förtroende för ledaren. Om det förtroendet inte längre finns – så kan föreningen och förbundet säga tack – men nej tack. Det kräver råg i ryggen och att vi inom idrottsrörelsen klarar av att stå upp för våra gemensamma värderingar. Det kräver också att miljön i förening och förbund är sådan att alla har möjlighet att prata om och påtala dessa frågor. 

Medlemmarna vet vem de kan vända sig till och att det alltid finns någon som både lyssnar på orossignaler – men också vågar agera. Att lyssna och faktiskt agera när vi pratar med varandra i föreningen, i förbundet och mellan förbunden är det som skapar ett öppet och tillåtande samtalsklimat.  

Sex motioner till Riksidrottsmötet, idrottsrörelsens årsmöte i maj, handlar om förändringar inom området trygga idrottsmiljöer. Det är förslag på stadgeändringar, förändringar av visselblåsartjänst och preskriptionstider. Det visar på hur vi alla vill göra rätt, ha stöd i stadgar och paragrafer för vårt agerande för att säkra trygga idrottsmiljöer för alla. 

Tydligare och modigare

Jag är övertygad om att vi alla har samma mål och för varje dag som går så blir vi lite bättre och gör jobbet ännu tydligare. Men så länge ett barn, en vuxen far illa så gör vi inte nog. Så är det. Vi behöver bli ännu tydligare, ännu modigare och ha ännu mer råg i ryggen och våga ta beslut – med barnens bästa i fokus.  

Det är oacceptabelt att barn, ungdomar och vuxna som är aktiva eller ledare inom idrottsrörelsen kränks eller utsätts för övergrepp. Det är oacceptabelt att spelare, ledare, förtroendevalda inom idrotten utsätts för hat eller hot. Idrotten ska vara en plats för glädje och gemenskap. 

Vi har alla ett ansvar att se till att idrotten också är precis det både på planen, på läktaren, i omklädningsrummet och i styrelserummet.  Juridik i all ära men utan idrottsledare som driver linjen att det är ingen demokratisk rättighet att fortsätta som ledare om barn misstänks för att vara allvarligt kränkta står sig advokater utanför systemet slätt.

Det är en utmaning som folkrörelser måste ta sig an vare sig vi talar om kyrkor, politiska ungdomsförbund, scoutrörelser, idrotten eller andra delar av civilsamhället där barn är involverade. Låt oss inte vika undan på denna punkt.

 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen