Varje dag gör vi jobbet lite bättre, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En ryggsäck som packas och slängs upp över axeln, snabba fötter som ilar för att hinna till mötet med kompisen för att tillsammans cykla eller ta bussen till träningen. Pirr i magen inför tävling och match och känslor av euforisk glädje när det går bra och besvikelse när det inte blivit som man tänkt. Idrott är en plats för fysisk aktivitet, för gemenskap med kompisar och även möjligheter att utmana sig själv och växa tillsammans med andra. Men det finns tyvärr också avarter

Ibland handlar det om att vuxna inte är på tå och ser och hör när barn och ungdomar inte är sjysta mot varandra. Bråk i skolan kan följa med till idrottsträningen, stökiga hemförhållanden påverkar barns mående och uppförande. Det kan skapa miljöer där vissa barn sätter agendan på andra barns bekostnad.  

Ansvaret viktigast av allt

Det finns också ledare som kränker och till och med begår övergrepp i sin ledarroll och även föräldrar vars beteende inte rimmar med idrottens värdegrund. Det är idrottsrörelsens främsta uppdrag att hela tiden, varje dag och varje timma, göra allt vi kan för att idrotten ska vara en plats där alla är trygga och mår bra. I de allra, allra flesta fall så gör vi också det – ute i klubbstugorna, på tävlingen, i omklädningsrummet och i snacket på väg till träning eller match. 

I många fall är ledaren i föreningen en extra vuxen som barn vänder sig till i förtroende med andra frågor än just de som hör till idrotten. Det är förtroenden som vi är stolta över och måste hantera med stort ansvar.  

Vi har alla en stark kärlek till idrotten oavsett om vi följer vårt lag, är aktiva, arbetar i förening eller förbund eller sitter som förtroendevald i en idrottsförening eller ett förbund. Låt oss visa kärleken till idrotten – och varandra – men låt oss också vara modiga nog att sätta ner foten och nyttja de medel vi har att säga nej tack till de ledare eller förtroendevalda som bryter mot idrottens värdegrund. 

Det är ingen rättighet att vara ledare inom idrotten. Föreningen eller förbundet har gett det uppdrag för att de har förtroende för ledaren. Om det förtroendet inte längre finns – så kan föreningen och förbundet säga tack – men nej tack. Det kräver råg i ryggen och att vi inom idrottsrörelsen klarar av att stå upp för våra gemensamma värderingar. Det kräver också att miljön i förening och förbund är sådan att alla har möjlighet att prata om och påtala dessa frågor. 

Medlemmarna vet vem de kan vända sig till och att det alltid finns någon som både lyssnar på orossignaler – men också vågar agera. Att lyssna och faktiskt agera när vi pratar med varandra i föreningen, i förbundet och mellan förbunden är det som skapar ett öppet och tillåtande samtalsklimat.  

Sex motioner till Riksidrottsmötet, idrottsrörelsens årsmöte i maj, handlar om förändringar inom området trygga idrottsmiljöer. Det är förslag på stadgeändringar, förändringar av visselblåsartjänst och preskriptionstider. Det visar på hur vi alla vill göra rätt, ha stöd i stadgar och paragrafer för vårt agerande för att säkra trygga idrottsmiljöer för alla. 

Tydligare och modigare

Jag är övertygad om att vi alla har samma mål och för varje dag som går så blir vi lite bättre och gör jobbet ännu tydligare. Men så länge ett barn, en vuxen far illa så gör vi inte nog. Så är det. Vi behöver bli ännu tydligare, ännu modigare och ha ännu mer råg i ryggen och våga ta beslut – med barnens bästa i fokus.  

Det är oacceptabelt att barn, ungdomar och vuxna som är aktiva eller ledare inom idrottsrörelsen kränks eller utsätts för övergrepp. Det är oacceptabelt att spelare, ledare, förtroendevalda inom idrotten utsätts för hat eller hot. Idrotten ska vara en plats för glädje och gemenskap. 

Vi har alla ett ansvar att se till att idrotten också är precis det både på planen, på läktaren, i omklädningsrummet och i styrelserummet.  Juridik i all ära men utan idrottsledare som driver linjen att det är ingen demokratisk rättighet att fortsätta som ledare om barn misstänks för att vara allvarligt kränkta står sig advokater utanför systemet slätt.

Det är en utmaning som folkrörelser måste ta sig an vare sig vi talar om kyrkor, politiska ungdomsförbund, scoutrörelser, idrotten eller andra delar av civilsamhället där barn är involverade. Låt oss inte vika undan på denna punkt.

 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.