Visst lyssnar politikerna på oss!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter valet har välkända krönikörer lyft frågan att idrotten inte skulle ha synts i valrörelsen och att politiken inte bryr sig. Jag själv har också kritiserats för att jag i media sagt det motsatta. Men jag håller benhårt fast vid att idrottsrörelsen inför valet nationellt och kommunalt har både uppmärksammats i media, mött politiker och även fått igenom förslag och vallöften som ger oss bättre förutsättningar, såsom nya idrottsplatser och mer stöd i många kommuner, en nationell anläggningsfond, mer stöd till idrottsrörelsen för att i förlängningen motverka segregation och brottslighet.

Att idrotten inte skulle ha synts är fel. De åsikterna kommer från Stockholmsfokuserade krönikörer vars perspektiv är skilt från det arbete som idrottsrörelsen tillsammans genomfört i valrörelsen. 

Påverkansarbete pågår varje dag året om. Vi måste lyfta våra frågor dagligen. Inte bara inför val. Vi är många som kan hjälpas åt. Med rätt förutsättningar kan idrottsrörelsen fortsätta göra Sverige starkare.

Bra genomslag i valdebatten

Extra tydligt blev det när en krönikör i Stockholm skrev att idrotten inte varit synlig samma dag som en sportkrönikör i Göteborgs-Posten skrev att idrotten varit tydlig i valrörelsen och att politiker i olika kommuner också själva lovat att prioritera plats för idrott – att se till att bygga nya anläggningar och ytor och renovera befintliga för att säkerställa att idrotten har plats för sin verksamhet. Hur kan det vara så olika? 

Med erfarenhet från tidigare valrörelser i idrottens tjänst vet jag att idrotten är för omtyckt för att skapa de stora rubrikerna på riksnivå. Alla gillar oss, det finns inga skarpa konflikter mellan partierna.  att profilera sig med en fråga inom idrotten för riksdagsvalet ger inte partierna den valröst de önskar gentemot konkurrenterna i valrörelsen. Det är med den erfarenheten i bagaget som vi i årets valrörelse fokuserat på att ta plats i debatter, nyheter och krönikor tidigare under året och med fokus lokalt, regionalt och riks. 

Löften om stöd

Vi vet att chansen för idrottsrörelsen att bli lyssnade på tidigare under valrörelsen är större. När vi som nu med hjälp av RF-SISU-distrikten på lokal och regional nivå lyft specifika behoven i olika kommuner är chansen större att idrotten blir lyssnad på av politiken och att löften om stöd och att skapa förutsättningar för den lokala idrotten också ges. Det är också här runt om i landet under valrörelsen som idrottsfrågorna verkligen diskuterats - i paneldebatter med lokala politiska företrädare, i debattartiklar, nyheter, intervjuer i lokalradio och tv. Allt genomfört av Riksidrottsförbundet i nära samarbete med RF-SISU-distrikt.

Även på riksnivå har idrottsfrågorna varit närvarande även om jag är den första att erkänna att det är svårare att tränga igenom bruset både i media på riksnivå och att få partierna att lyfta idrotten på nationell nivå.  

Med tålamod och envishet har idrotten tillsammans - Riksidrottsförbundet, distrikten och specialidrottsförbunden – lyft behov av plats för idrott i debatter, nyheter, paneldiskussioner före och under sommaren. 

Det var ett stort steg i rätt riktning när regeringen i april i år visade att de lyssnat och beslutade att upprätta en samlande kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid – uppdraget gavs till Centrum för Idrottsforskning. I samband med Riksidrottsförbundets nyhet om föreningars svar på behov av plats för idrott och den stora spridningen som resultatet fick i tv, radio och tidningar under början av juni. 

Visst vill de ta ansvar

Då var det också glädjande att flera partier i sina svar lyfte vikten av att staten har ansvar och behöver ta ansvar för att ge förutsättningar för kommunerna att bygga nytt och renovera. Detta följdes upp i augusti med löften från Moderaterna och Socialdemokraterna att också ge extra stöd till idrotten för att bedriva verksamhet i utsatta områden. 

Jag vill sätta punkt för idéerna om att idrotten inte fått plats i valrörelsen och samtidigt konstatera att arbetet som vi tillsammans gjort inte är över. Det politiken lovat behöver vi nu få dem att också hålla fast vid och få igenom – det gäller på riks, regional och kommunal nivå. 

Samtidigt innebär en orolig omvärld risker för höjda avgifter och kostnader vilket vi tillsammans måste motverka och arbeta för att det inte ska ge genomslag även för idrottsföreningar. Här finns en potentiell risk att det arbete som vi påbörjat för att laga revorna efter pandemin får ett bakslag om energipriserna pressar föreningslivet direkt eller indirekt. 

Påverkansarbete  dagligen

Med gemensamma krafter och med aldrig sinande engagemang fortsätter vi tillsammans. Påverkansarbete pågår varje dag året om. En valrörelse ger oss möjlighet att intensifiera arbetet men vi vet att vi måste lyfta våra frågor dagligen. Inte bara inför val. Vi är många som kan hjälpas åt. Med rätt förutsättningar kan idrottsrörelsen fortsätta göra Sverige starkare. Nu måste politiken göra verklighet av sina löften.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.