Visst lyssnar politikerna på oss!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter valet har välkända krönikörer lyft frågan att idrotten inte skulle ha synts i valrörelsen och att politiken inte bryr sig. Jag själv har också kritiserats för att jag i media sagt det motsatta. Men jag håller benhårt fast vid att idrottsrörelsen inför valet nationellt och kommunalt har både uppmärksammats i media, mött politiker och även fått igenom förslag och vallöften som ger oss bättre förutsättningar, såsom nya idrottsplatser och mer stöd i många kommuner, en nationell anläggningsfond, mer stöd till idrottsrörelsen för att i förlängningen motverka segregation och brottslighet.

Att idrotten inte skulle ha synts är fel. De åsikterna kommer från Stockholmsfokuserade krönikörer vars perspektiv är skilt från det arbete som idrottsrörelsen tillsammans genomfört i valrörelsen. 

Påverkansarbete pågår varje dag året om. Vi måste lyfta våra frågor dagligen. Inte bara inför val. Vi är många som kan hjälpas åt. Med rätt förutsättningar kan idrottsrörelsen fortsätta göra Sverige starkare.

Bra genomslag i valdebatten

Extra tydligt blev det när en krönikör i Stockholm skrev att idrotten inte varit synlig samma dag som en sportkrönikör i Göteborgs-Posten skrev att idrotten varit tydlig i valrörelsen och att politiker i olika kommuner också själva lovat att prioritera plats för idrott – att se till att bygga nya anläggningar och ytor och renovera befintliga för att säkerställa att idrotten har plats för sin verksamhet. Hur kan det vara så olika? 

Med erfarenhet från tidigare valrörelser i idrottens tjänst vet jag att idrotten är för omtyckt för att skapa de stora rubrikerna på riksnivå. Alla gillar oss, det finns inga skarpa konflikter mellan partierna.  att profilera sig med en fråga inom idrotten för riksdagsvalet ger inte partierna den valröst de önskar gentemot konkurrenterna i valrörelsen. Det är med den erfarenheten i bagaget som vi i årets valrörelse fokuserat på att ta plats i debatter, nyheter och krönikor tidigare under året och med fokus lokalt, regionalt och riks. 

Löften om stöd

Vi vet att chansen för idrottsrörelsen att bli lyssnade på tidigare under valrörelsen är större. När vi som nu med hjälp av RF-SISU-distrikten på lokal och regional nivå lyft specifika behoven i olika kommuner är chansen större att idrotten blir lyssnad på av politiken och att löften om stöd och att skapa förutsättningar för den lokala idrotten också ges. Det är också här runt om i landet under valrörelsen som idrottsfrågorna verkligen diskuterats - i paneldebatter med lokala politiska företrädare, i debattartiklar, nyheter, intervjuer i lokalradio och tv. Allt genomfört av Riksidrottsförbundet i nära samarbete med RF-SISU-distrikt.

Även på riksnivå har idrottsfrågorna varit närvarande även om jag är den första att erkänna att det är svårare att tränga igenom bruset både i media på riksnivå och att få partierna att lyfta idrotten på nationell nivå.  

Med tålamod och envishet har idrotten tillsammans - Riksidrottsförbundet, distrikten och specialidrottsförbunden – lyft behov av plats för idrott i debatter, nyheter, paneldiskussioner före och under sommaren. 

Det var ett stort steg i rätt riktning när regeringen i april i år visade att de lyssnat och beslutade att upprätta en samlande kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid – uppdraget gavs till Centrum för Idrottsforskning. I samband med Riksidrottsförbundets nyhet om föreningars svar på behov av plats för idrott och den stora spridningen som resultatet fick i tv, radio och tidningar under början av juni. 

Visst vill de ta ansvar

Då var det också glädjande att flera partier i sina svar lyfte vikten av att staten har ansvar och behöver ta ansvar för att ge förutsättningar för kommunerna att bygga nytt och renovera. Detta följdes upp i augusti med löften från Moderaterna och Socialdemokraterna att också ge extra stöd till idrotten för att bedriva verksamhet i utsatta områden. 

Jag vill sätta punkt för idéerna om att idrotten inte fått plats i valrörelsen och samtidigt konstatera att arbetet som vi tillsammans gjort inte är över. Det politiken lovat behöver vi nu få dem att också hålla fast vid och få igenom – det gäller på riks, regional och kommunal nivå. 

Samtidigt innebär en orolig omvärld risker för höjda avgifter och kostnader vilket vi tillsammans måste motverka och arbeta för att det inte ska ge genomslag även för idrottsföreningar. Här finns en potentiell risk att det arbete som vi påbörjat för att laga revorna efter pandemin får ett bakslag om energipriserna pressar föreningslivet direkt eller indirekt. 

Påverkansarbete  dagligen

Med gemensamma krafter och med aldrig sinande engagemang fortsätter vi tillsammans. Påverkansarbete pågår varje dag året om. En valrörelse ger oss möjlighet att intensifiera arbetet men vi vet att vi måste lyfta våra frågor dagligen. Inte bara inför val. Vi är många som kan hjälpas åt. Med rätt förutsättningar kan idrottsrörelsen fortsätta göra Sverige starkare. Nu måste politiken göra verklighet av sina löften.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.