Visst lyssnar politikerna på oss!
Efter valet har välkända krönikörer lyft frågan att idrotten inte skulle ha synts i valrörelsen och att politiken inte bryr sig. Jag själv har också kritiserats för att jag i media sagt det motsatta. Men jag håller benhårt fast vid att idrottsrörelsen inför valet nationellt och kommunalt har både uppmärksammats i media, mött politiker och även fått igenom förslag och vallöften som ger oss bättre förutsättningar, såsom nya idrottsplatser och mer stöd i många kommuner, en nationell anläggningsfond, mer stöd till idrottsrörelsen för att i förlängningen motverka segregation och brottslighet.
Att idrotten inte skulle ha synts är fel. De åsikterna kommer från Stockholmsfokuserade krönikörer vars perspektiv är skilt från det arbete som idrottsrörelsen tillsammans genomfört i valrörelsen.

Bra genomslag i valdebatten
Extra tydligt blev det när en krönikör i Stockholm skrev att idrotten inte varit synlig samma dag som en sportkrönikör i Göteborgs-Posten skrev att idrotten varit tydlig i valrörelsen och att politiker i olika kommuner också själva lovat att prioritera plats för idrott – att se till att bygga nya anläggningar och ytor och renovera befintliga för att säkerställa att idrotten har plats för sin verksamhet. Hur kan det vara så olika?
Med erfarenhet från tidigare valrörelser i idrottens tjänst vet jag att idrotten är för omtyckt för att skapa de stora rubrikerna på riksnivå. Alla gillar oss, det finns inga skarpa konflikter mellan partierna. att profilera sig med en fråga inom idrotten för riksdagsvalet ger inte partierna den valröst de önskar gentemot konkurrenterna i valrörelsen. Det är med den erfarenheten i bagaget som vi i årets valrörelse fokuserat på att ta plats i debatter, nyheter och krönikor tidigare under året och med fokus lokalt, regionalt och riks.
Löften om stöd
Vi vet att chansen för idrottsrörelsen att bli lyssnade på tidigare under valrörelsen är större. När vi som nu med hjälp av RF-SISU-distrikten på lokal och regional nivå lyft specifika behoven i olika kommuner är chansen större att idrotten blir lyssnad på av politiken och att löften om stöd och att skapa förutsättningar för den lokala idrotten också ges. Det är också här runt om i landet under valrörelsen som idrottsfrågorna verkligen diskuterats - i paneldebatter med lokala politiska företrädare, i debattartiklar, nyheter, intervjuer i lokalradio och tv. Allt genomfört av Riksidrottsförbundet i nära samarbete med RF-SISU-distrikt.
Även på riksnivå har idrottsfrågorna varit närvarande även om jag är den första att erkänna att det är svårare att tränga igenom bruset både i media på riksnivå och att få partierna att lyfta idrotten på nationell nivå.
Med tålamod och envishet har idrotten tillsammans - Riksidrottsförbundet, distrikten och specialidrottsförbunden – lyft behov av plats för idrott i debatter, nyheter, paneldiskussioner före och under sommaren.
Det var ett stort steg i rätt riktning när regeringen i april i år visade att de lyssnat och beslutade att upprätta en samlande kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid – uppdraget gavs till Centrum för Idrottsforskning. I samband med Riksidrottsförbundets nyhet om föreningars svar på behov av plats för idrott och den stora spridningen som resultatet fick i tv, radio och tidningar under början av juni.
Visst vill de ta ansvar
Då var det också glädjande att flera partier i sina svar lyfte vikten av att staten har ansvar och behöver ta ansvar för att ge förutsättningar för kommunerna att bygga nytt och renovera. Detta följdes upp i augusti med löften från Moderaterna och Socialdemokraterna att också ge extra stöd till idrotten för att bedriva verksamhet i utsatta områden.
Jag vill sätta punkt för idéerna om att idrotten inte fått plats i valrörelsen och samtidigt konstatera att arbetet som vi tillsammans gjort inte är över. Det politiken lovat behöver vi nu få dem att också hålla fast vid och få igenom – det gäller på riks, regional och kommunal nivå.
Samtidigt innebär en orolig omvärld risker för höjda avgifter och kostnader vilket vi tillsammans måste motverka och arbeta för att det inte ska ge genomslag även för idrottsföreningar. Här finns en potentiell risk att det arbete som vi påbörjat för att laga revorna efter pandemin får ett bakslag om energipriserna pressar föreningslivet direkt eller indirekt.
Påverkansarbete dagligen
Med gemensamma krafter och med aldrig sinande engagemang fortsätter vi tillsammans. Påverkansarbete pågår varje dag året om. En valrörelse ger oss möjlighet att intensifiera arbetet men vi vet att vi måste lyfta våra frågor dagligen. Inte bara inför val. Vi är många som kan hjälpas åt. Med rätt förutsättningar kan idrottsrörelsen fortsätta göra Sverige starkare. Nu måste politiken göra verklighet av sina löften.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.