Idrottsrörelsen hotad som aldrig förr
Det är dags för färd söderöver mot julfirande med de närmaste. Jag ser fram emot en lugn helg med intensiva avbrott där barnbarnens energi och glädje gör sig påminda. Även om jag är orolig för smittläget och för det tuffa läget för idrottsföreningar och förbund på grund av nya restriktioner och avrådan från cuper och läger inomhus fram till den 16 januari är jag också trygg med att idrotten precis som tidigare kommer att göra allt vad vi kan tillsammans för att bidra till minskad risk för smittspridning.
Jag är också trygg med att idrottsrörelsen samtidigt klarar av att göra allt vi kan för att behålla barn, ungdomar och vuxna i gemenskapen som den lokala föreningen är för så många. Men det är återigen en tuff tid vi har framför oss.
Corona och pandemin är ett hot mot idrotten som vi inte kan styra över annat än genom att göra vad vi kan för att bidra till minskad smittspridning. Ett annat hot mot idrotten är den brottslighet som rör sig in i samhället och tar sig in i idrotten där det finns pengar att hämta.
Där det finns pengar, där...
Säkerhet och rent spel är ett område där vi själva inom idrottsrörelsen hela tiden tvingas lägga resurser och där samverkan med polis, åklagarmyndighet och våra medlemsförbund är avgörande för hur vi lyckas med att i bästa fall förebygga och i andra fall stoppa och sätta dit de som är skyldiga.
Den organiserade brottsligheten växer och utmanar företrädare inom idrottsrörelsen på olika sätt. Det handlar om oro och otrygghet i samband med vissa idrottsevenemang, uppgjorda matcher samt hot, våld och trakasserier. Kan inte utvecklingen vändas riskerar det konsekvenser, både för idrotten och för samhället. Så varför ta upp det här nu inför kommande helger? Kanske för att vi alla behöver påminnas om att inte ta idrotten för givet.
Vi behöver också visa hur mycket vi i idrottsrörelsen kämpar för att bevara vår självständiga organisation som innebär att vi själva ska bestämma över hur stöd fördelas och hur våra verksamheter ska bedrivas.
Vi behöver påminna varandra inom idrottsrörelsen om vad som är hot mot vår överlevnad och att vi bara klarar oss genom att hålla ihop. Det är bara genom att se till att ge fortsatt utrymme för engagemang och stöd för idrott på alla nivåer som vi kan fortsätta vara Sveriges största folkrörelse och, som vår nytillträdda integrations-, migrations- och idrottsminister Anders Ygeman sagt, som den starkaste sammanhållande kraften i Sverige.
Just nu pågår ett arbete för att se över hur idrotten ska arbeta de närmaste åren tillsammans med polisen och åklagarmyndigheten för att motverka kriminalitet såsom matchfixning, trakasserier och hot i idrottsrörelsen.
Intensifierade utbildningar
Riksidrottsförbundet intensifierar arbetet med utbildningar för förbund och föreningar för att öka kunskapen och förståelsen för hur nätverken arbetar och förstå ansvaret som ligger på var och en av oss att skydda idrottsrörelsen. Samtidigt har ansvaret för det polisära arbetet flyttats från Stockholmsbaserade aktionsgruppen AGI till polisens nationella operativa avdelning, NOA. Dels för att NOA finns över hela landet men också för att polisen mer vill jobba med underrättelseorienterat arbete. NOA ska under våren 2022 presentera en idrottshandbok för sitt arbete på området.
Nätverkens ledande personer måste bakom galler. Att anmäla misstankar om brott räcker inte utan vi måste få bort de personer som styr. Går vi inte på kärnan plockas bara nya springpojkar in. Med underrättelsearbete kan polisen slå mot de riktigt stora skurkarna och redan idag finns bred kunskap om vilka dessa personer är.
Tidigare aktionsgrupp har bistått idrotten på fler sätt, inte minst genom att trygga föreningar och ledare inom idrotten mot hot och våld. Gruppen har haft nära kontakt med Riksidrottsförbundet och agerat på uppstuds på ett oerhört framgångsrikt sätt med hot och våld mot idrottsledare. Den funktionen behöver kompletteras till NOA:a ordinarie verktygslåda.
Matchfixning och kriminalitet är inte en utmaning för vissa idrotter utan tyvärr en farsot som sprids dit där det finns pengar att hämta.
Finns det sekvenser inom idrotten som går att påverka så finns det direkta hotet att det kan utnyttjas för otillåten påverkan såsom matchfixning. Med det förebyggande arbetet, ökad kunskap och gemensamt ansvar i en idrottsrörelse som står samlad och stark och har det politiska stöd som krävs och där rättsväsendet gör allt de kan för att röka ut matchfixning och kriminalitet inom idrotten kan vi se fram emot en växande och frisk demokratisk idrottsrörelse i hela landet.
Det kan tyckas märkligt att så här precis före jul lyfta detta fokus i nästan samma mening som pandemi och restriktioner. Men det är två helt olika områden som ändå utmanar idrottsrörelsen på också helt olika sätt. Vi fortsätter stå stadigt som en enad idrottsrörelse och viker oss inte för varken den ena eller den andra utmaningen som står i vår väg. Just nu hanterar vi åter ett akut läge med nya restriktioner. Ska vi klara detta över tid krävs en långsiktighet där vi som idrottsrörelse kan vara trygga med att ekonomiskt och polisiärt stöd kommer att finnas även 2023 och 2024.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar