Många kämpar med svåra och tunga beslut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att Covid-19 har påverkat idrottsrörelsen har ingen missat. Den där vanliga träningen kan inte genomföras och tävlingen som man sett fram emot så länge ställs in. Cupen, lägret eller evenemanget ställs också in eller skjuts på framtiden och föreningar och förbund drabbas hårt både ekonomiskt och idrottsligt. Många förtroendevalda och ideella idrottsledare kämpar med att fatta svåra och tunga beslut just nu. Allt för att hjälpa till i pandemibekämpningen och samtidigt få föreningsidrotten att överleva.

Det var glädjande att regeringen gav beskedet om ett stödpaket på 500 miljoner kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Det var också bra att Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. 

"Beslutsfattare ser den kraft som idrotten utgör och min upplevelse är att föreningens oerhört viktiga roll som mötesplats både under och efter krisen också synliggörs och värderas högt av kommuner, regioner och stat.

Nu är de formella bitarna från regeringen på plats och stöd ska fördelas med syfte att rädda idrottsföreningars och idrottsförbunds fortsatta överlevnad. Från maj kommer föreningar och förbund att kunna söka krisstöd och pengar kommer att delas ut innan midsommar. 

Krävs det här tiden

Det kan tyckas som att det tar tid men det måste det få göra för att fördelningen av stödet verkligen ska ske på rätt sätt. 

Vi är väl medvetna om att det inte kommer kompensera alla fullt ut. Om denna pandemi fortsätter under längre tid kommer vi behöva återkomma till regeringen med ytterligare behov av stöd. 

Det har jag varit tydlig med när jag pratat med beslutsfattarna och jag upplever att både kommuner, regioner och stat vill stötta idrottsrörelsen. 

De ser den kraft som idrotten utgör och min upplevelse är att föreningens oerhört viktiga roll som mötesplats både under och efter krisen också synliggörs och värderas högt av kommuner, regioner och stat. 

Här kan det handla om betydande belopp. Jag räknar med att sätta ned foten i denna fråga innan högsommaren infaller.

Många är aktiva

Ute lyser solen även om april innehållit klassisk blandning av aprilväder. Jag möter ändå många ute på promenader, springturer eller med en boll under armen på väg till en plan i närheten. I Coronatider, när vi rör oss mindre över längre sträckor, är det ändå märkbart hur många som ser till att komma ut i närområdet.  Jag ser också hur idrottsföreningarna har flyttat ut och anpassat sin träning.  

När jag tittar runt hörnet ser jag två områden som politiken och idrotten måste adressera framöver när vi lämnat den allra mest kritiska fasen. 

Här är idrotten en tillgång

Den ena avser den kickstart som finansministern och andra aviserat när coronapandemin börjar klinga av. Idrotten kan och vill vara en stark kraft i det arbetet.

Den andra rör bestående krav på nya sätt för idrottsrörelsen att arbeta som börjar torna upp sig. För allt kommer inte att handla om att återgå till att fungera som vi gjorde före pandemin. I dessa två avseenden står vi inför en kittlande utmaning. Här vill och kan många inom idrotten, inklusive jag själv, göra ett avtryck.

Sammanfattningsvis är jag övertygad om att samhället upplever idrottsrörelsens styrka under denna coronakris. Vi behövs mer än någonsin. Tack alla ni som bidrar till att göra Sverige ännu bättre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.