Många kämpar med svåra och tunga beslut
Att Covid-19 har påverkat idrottsrörelsen har ingen missat. Den där vanliga träningen kan inte genomföras och tävlingen som man sett fram emot så länge ställs in. Cupen, lägret eller evenemanget ställs också in eller skjuts på framtiden och föreningar och förbund drabbas hårt både ekonomiskt och idrottsligt. Många förtroendevalda och ideella idrottsledare kämpar med att fatta svåra och tunga beslut just nu. Allt för att hjälpa till i pandemibekämpningen och samtidigt få föreningsidrotten att överleva.
Det var glädjande att regeringen gav beskedet om ett stödpaket på 500 miljoner kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Det var också bra att Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.
Nu är de formella bitarna från regeringen på plats och stöd ska fördelas med syfte att rädda idrottsföreningars och idrottsförbunds fortsatta överlevnad. Från maj kommer föreningar och förbund att kunna söka krisstöd och pengar kommer att delas ut innan midsommar.
Krävs det här tiden
Det kan tyckas som att det tar tid men det måste det få göra för att fördelningen av stödet verkligen ska ske på rätt sätt.
Vi är väl medvetna om att det inte kommer kompensera alla fullt ut. Om denna pandemi fortsätter under längre tid kommer vi behöva återkomma till regeringen med ytterligare behov av stöd.
Det har jag varit tydlig med när jag pratat med beslutsfattarna och jag upplever att både kommuner, regioner och stat vill stötta idrottsrörelsen.
De ser den kraft som idrotten utgör och min upplevelse är att föreningens oerhört viktiga roll som mötesplats både under och efter krisen också synliggörs och värderas högt av kommuner, regioner och stat.
Här kan det handla om betydande belopp. Jag räknar med att sätta ned foten i denna fråga innan högsommaren infaller.
Många är aktiva
Ute lyser solen även om april innehållit klassisk blandning av aprilväder. Jag möter ändå många ute på promenader, springturer eller med en boll under armen på väg till en plan i närheten. I Coronatider, när vi rör oss mindre över längre sträckor, är det ändå märkbart hur många som ser till att komma ut i närområdet. Jag ser också hur idrottsföreningarna har flyttat ut och anpassat sin träning.
När jag tittar runt hörnet ser jag två områden som politiken och idrotten måste adressera framöver när vi lämnat den allra mest kritiska fasen.
Här är idrotten en tillgång
• Den ena avser den kickstart som finansministern och andra aviserat när coronapandemin börjar klinga av. Idrotten kan och vill vara en stark kraft i det arbetet.
• Den andra rör bestående krav på nya sätt för idrottsrörelsen att arbeta som börjar torna upp sig. För allt kommer inte att handla om att återgå till att fungera som vi gjorde före pandemin. I dessa två avseenden står vi inför en kittlande utmaning. Här vill och kan många inom idrotten, inklusive jag själv, göra ett avtryck.
Sammanfattningsvis är jag övertygad om att samhället upplever idrottsrörelsens styrka under denna coronakris. Vi behövs mer än någonsin. Tack alla ni som bidrar till att göra Sverige ännu bättre.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar