Viktigt med ett nytt, snabbt besked
Att det varit och är en annorlunda tid har vi kunnat konstatera många dagar. Att idrottsrörelsen ställt om och försökt göra det bästa av denna krissituation möter vi dagligen. Att bekämpandet av pandemin är det viktigaste har varit ledstjärnan men också viljan av att fortsätta vara den där viktiga mötesplatsen för både barn, unga och äldre om än på annat sätt.
Vi är många som hoppas att pandemin snart är över. Men vi vet att många prövningar återstår.

Vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.
Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av Coronapandemin. RF fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. RF tog tillsammans med en referensgrupp med 10 SF fram principer för fördelning av stödet som beslutades den 16 april. Perioden som avses för kompensationsstödet är den 12 mars till den sista juni.
Många medarbetare har slitit
Regelverk och riktlinjer beslutades av Riksidrottsstyrelsen den 20 april. Ansökningsperioden för kompensationsstödet varade mellan den första och 15:e maj för såväl specialidrottsförbund som idrottsföreningar.
Vid ansökningstidens slut hade RF fått ansökningar från 4064 IF och 49 SF. Flest ansökningar kommer från fotbolls-, ridsports-, friidrotts- och innebandyföreningar. Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.
Det är många medarbetare som slitit med att bereda ansökningarna inför det beslut som Riksidrottsstyrelsen fattade den 11 juni. Den totala ansökningssumman uppgick till nästan 1,3 miljarder. Det blev nödvändigt att skära i ansökningarna där de fastslagna principerna utgav den yttersta ramen för bedömningsarbetet.
De två variabler som påverkat och påverkar idrottsrörelsen som helhet mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas (träna och tävla) och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort.
Oavsett scenario kan vi vara säkra på att det framöver kommer råda en förändrad situation. Det vi redan nu ser är att många av de idrotter som har evenemang och verksamhet i juli och månaderna som följer kommer att drabbas hårt och har samtidigt inte möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det är tidsbegränsat fram till den 30 juni.
Många kommuner har agerat
Det är förbund och föreningar med stora evenemang som t ex Gothia Cup, O-ringen och Midnattsloppet som ställts in eller förväntas reduceras kraftigt som har stora kostnader och intäktsbortfall. Även förlorade medlemmar p g a begränsad verksamhet ger intäktsbortfall.
Därför har vi till regeringen äskat om en förlängning av stödpaket på 500 mkr. Vi vet att vi drabbats hårdare än 500 miljoner men att tro att idrottsrörelsen skulle kunna bli fullt ut kompenserad är inte rimligt. Det är viktigt att vi får ett snabbt besked från politiken.
Vi ser också kommunerna och regionernas åtgärder som hjälpt föreningar. Nästan åtta av tio kommuner har vidtagit åtgärder för att stötta idrotten. Kommunerna har agerat snabbt kring verksamhet de själva sköter som hyra av kommunala lokaler, bibehållen nivå på kommunalt LOK-stöd och minskade krav på redovisning från föreningar.
Vi kan dock konstatera att föreningar som äger och/eller driftar sin anläggning eller hyr av privat fastighetsägare har det svårare ekonomiskt. Dessvärre är det endast sex till åtta procent av kommunerna som ger stöd till dessa föreningar i form av exempelvis ökat driftsbidrag. Dock utreder sex av tio kommuner ytterligare åtgärder.
Det är fantastiskt hur idrottsrörelsen runt om i vårt land kämpar och försöker att lösa situationen men också tänka framåt. Det är många som jobbar hårt för föreningslivets överlevnad och jag hoppas innerligen att vi snart får möjlighet att också tänka utveckling. Tack till alla er som sliter.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar