Viktigt med ett nytt, snabbt besked

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att det varit och är en annorlunda tid har vi kunnat konstatera många dagar. Att idrottsrörelsen ställt om och försökt göra det bästa av denna krissituation möter vi dagligen. Att bekämpandet av pandemin är det viktigaste har varit ledstjärnan men också viljan av att fortsätta vara den där viktiga mötesplatsen för både barn, unga och äldre om än på annat sätt. 

Vi är många som hoppas att pandemin snart är över. Men vi vet att många prövningar återstår. 

O-ringen, orienterarnas stora generalsamling, har drabbats hårt av pandemin och begränsningar, men organisationen får nu viss kompensation.

Vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av Coronapandemin. RF fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. RF tog tillsammans med en referensgrupp med 10 SF fram principer för fördelning av stödet som beslutades den 16 april. Perioden som avses för kompensationsstödet är den 12 mars till den sista juni. 

Många medarbetare har slitit

Regelverk och riktlinjer beslutades av Riksidrottsstyrelsen den 20 april. Ansökningsperioden för kompensationsstödet varade mellan den första och 15:e maj för såväl specialidrottsförbund som idrottsföreningar. 

Vid ansökningstidens slut hade RF fått ansökningar från 4064 IF och 49 SF. Flest ansökningar kommer från fotbolls-, ridsports-, friidrotts- och innebandyföreningar. Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är många medarbetare som slitit med att bereda ansökningarna inför det beslut som Riksidrottsstyrelsen fattade den 11 juni. Den totala ansökningssumman uppgick till nästan 1,3 miljarder. Det blev nödvändigt att skära i ansökningarna där de fastslagna principerna utgav den yttersta ramen för bedömningsarbetet. 

De två variabler som påverkat och påverkar idrottsrörelsen som helhet mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas (träna och tävla) och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort. 

Oavsett scenario kan vi vara säkra på att det framöver kommer råda en förändrad situation. Det vi redan nu ser är att många av de idrotter som har evenemang och verksamhet i juli och månaderna som följer kommer att drabbas hårt och har samtidigt inte möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det är tidsbegränsat fram till den 30 juni. 

Många kommuner har agerat

Det är förbund och föreningar med stora evenemang som t ex Gothia Cup, O-ringen och Midnattsloppet som ställts in eller förväntas reduceras kraftigt som har stora kostnader och intäktsbortfall. Även förlorade medlemmar p g a begränsad verksamhet ger intäktsbortfall. 

Därför har vi till regeringen äskat om en förlängning av stödpaket på 500 mkr. Vi vet att vi drabbats hårdare än 500 miljoner men att tro att idrottsrörelsen skulle kunna bli fullt ut kompenserad är inte rimligt. Det är viktigt att vi får ett snabbt besked från politiken.

Vi ser också kommunerna och regionernas åtgärder som hjälpt föreningar. Nästan åtta av tio kommuner har vidtagit åtgärder för att stötta idrotten. Kommunerna har agerat snabbt kring verksamhet de själva sköter som hyra av kommunala lokaler, bibehållen nivå på kommunalt LOK-stöd och minskade krav på redovisning från föreningar. 

Vi kan dock konstatera att föreningar som äger och/eller driftar sin anläggning eller hyr av privat fastighetsägare har det svårare ekonomiskt. Dessvärre är det endast sex till åtta procent av kommunerna som ger stöd till dessa föreningar i form av exempelvis ökat driftsbidrag. Dock utreder sex av tio kommuner ytterligare åtgärder. 

Det är fantastiskt hur idrottsrörelsen runt om i vårt land kämpar och försöker att lösa situationen men också tänka framåt. Det är många som jobbar hårt för föreningslivets överlevnad och jag hoppas innerligen att vi snart får möjlighet att också tänka utveckling. Tack till alla er som sliter. 

Björn Eriksson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.