Viktigt med ett nytt, snabbt besked
Att det varit och är en annorlunda tid har vi kunnat konstatera många dagar. Att idrottsrörelsen ställt om och försökt göra det bästa av denna krissituation möter vi dagligen. Att bekämpandet av pandemin är det viktigaste har varit ledstjärnan men också viljan av att fortsätta vara den där viktiga mötesplatsen för både barn, unga och äldre om än på annat sätt.
Vi är många som hoppas att pandemin snart är över. Men vi vet att många prövningar återstår.

Vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.
Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av Coronapandemin. RF fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. RF tog tillsammans med en referensgrupp med 10 SF fram principer för fördelning av stödet som beslutades den 16 april. Perioden som avses för kompensationsstödet är den 12 mars till den sista juni.
Många medarbetare har slitit
Regelverk och riktlinjer beslutades av Riksidrottsstyrelsen den 20 april. Ansökningsperioden för kompensationsstödet varade mellan den första och 15:e maj för såväl specialidrottsförbund som idrottsföreningar.
Vid ansökningstidens slut hade RF fått ansökningar från 4064 IF och 49 SF. Flest ansökningar kommer från fotbolls-, ridsports-, friidrotts- och innebandyföreningar. Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.
Det är många medarbetare som slitit med att bereda ansökningarna inför det beslut som Riksidrottsstyrelsen fattade den 11 juni. Den totala ansökningssumman uppgick till nästan 1,3 miljarder. Det blev nödvändigt att skära i ansökningarna där de fastslagna principerna utgav den yttersta ramen för bedömningsarbetet.
De två variabler som påverkat och påverkar idrottsrörelsen som helhet mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas (träna och tävla) och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort.
Oavsett scenario kan vi vara säkra på att det framöver kommer råda en förändrad situation. Det vi redan nu ser är att många av de idrotter som har evenemang och verksamhet i juli och månaderna som följer kommer att drabbas hårt och har samtidigt inte möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det är tidsbegränsat fram till den 30 juni.
Många kommuner har agerat
Det är förbund och föreningar med stora evenemang som t ex Gothia Cup, O-ringen och Midnattsloppet som ställts in eller förväntas reduceras kraftigt som har stora kostnader och intäktsbortfall. Även förlorade medlemmar p g a begränsad verksamhet ger intäktsbortfall.
Därför har vi till regeringen äskat om en förlängning av stödpaket på 500 mkr. Vi vet att vi drabbats hårdare än 500 miljoner men att tro att idrottsrörelsen skulle kunna bli fullt ut kompenserad är inte rimligt. Det är viktigt att vi får ett snabbt besked från politiken.
Vi ser också kommunerna och regionernas åtgärder som hjälpt föreningar. Nästan åtta av tio kommuner har vidtagit åtgärder för att stötta idrotten. Kommunerna har agerat snabbt kring verksamhet de själva sköter som hyra av kommunala lokaler, bibehållen nivå på kommunalt LOK-stöd och minskade krav på redovisning från föreningar.
Vi kan dock konstatera att föreningar som äger och/eller driftar sin anläggning eller hyr av privat fastighetsägare har det svårare ekonomiskt. Dessvärre är det endast sex till åtta procent av kommunerna som ger stöd till dessa föreningar i form av exempelvis ökat driftsbidrag. Dock utreder sex av tio kommuner ytterligare åtgärder.
Det är fantastiskt hur idrottsrörelsen runt om i vårt land kämpar och försöker att lösa situationen men också tänka framåt. Det är många som jobbar hårt för föreningslivets överlevnad och jag hoppas innerligen att vi snart får möjlighet att också tänka utveckling. Tack till alla er som sliter.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar