Den som väntar på något gott...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag förstår att det kan vara en utmaning att hänga med i turerna kring Stockholm 2026 som värd för OS och Paralympics, vad det egentligen skulle innebära och hur det skulle genomföras. 
En anledning till utmaningen att följa med i svängarna är att det just svänger. Hela arbetssättet och förväntningarna på en värdstad för OS och Paralympics har förändrats från att staden ska förändras för att passa för ett OS och Paralympics till att anpassa ett OS och Paralympics efter staden.
Mmånga av de idrotter som inte finns med i vinterspelen har ett alarmerande behov av anläggningar, påtalar Björn Eriksson. Foto:TT
Det har gått en vecka sedan Internationella Olympiska kommittén, IOK, röstade fram Sverige, med Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda, som en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Glädje byttes på några dagar till bakslag när det nya styret i Stockholm meddelade att de inte var aktuellt med OS i Stockholm år 2026. 

Planerna har ändrats

 Inte nog med det – även Sveriges idé om hur OS och Paralympics i Stockholm ska genomföras har ändrats och utvecklats. De planer som fanns tidigare på att bygga nytt är borttagna och ersatts av en plan som sprider tävlingarna utifrån var anläggningar redan finns – Stockholm, Åre, Falun och lettiska Segulda.  Dessutom svänger och svingas synpunkter och åsikter i media. 

I Riksidrottsförbundets strategi för internationella evenemang som tagits fram tillsammans med besöksnäringen finns tydliga mål att Sverige år 2025 ska ha fördubblat antalet hållbara internationella idrottsevenemang och idrottsmöten. Därför är det självklart för idrotten att alla internationella mästerskap, även OS och Paralympics i Sverige 2026, ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara på en nivå som skapar ett internationellt föredöme. 

Att vi kan klara det är jag säker på. Många specialidrottsförbund, inte minst vinteridrotterna, är vana att arrangera världsmästerskap och världscuptävlingar som alltid håller absolut världsklass. I Sverige finns erfarenhet och kunskap. Riksidrottsförbundet har i arbetet med internationella evenemang också tagit fram stöd i form av 46 hållbarhetsaspekter för evenemang och ett prognosverktyg för att under planeringsfasen kunna räkna på hur olika förändringar i planering påverkar hållbarheten i flera perspektiv.

Så mycket mer än tävlingar

Ett OS och Paralympics skulle innebära mycket mer än de veckor som tävlingarna pågår. Det handlar om att inspirera till mångfald, jämställdhet och livslångt idrottande under tiden fram till själva genomförandet. För idrottsrörelsen i Sverige kan ett OS och Paralympics vara en möjlighet att stärka det förändringsarbete som hela idrottsrörelsen är inne i.

Visionen, svensk idrott – världens bästa, handlar både om att vara internationellt konkurrenskraftig i många idrotter och att utveckla idrott hela livet. Med OS och Paralympics 2026 kan vi växla upp arbetet för att få fler medaljer och en ny syn på träning och tävling för att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt. 

Samtidigt har många av de idrotter som inte finns med i vinterspelen alarmerande behov av idrottsanläggningar. Vi måste få garantier att nybyggnation och nödvändig upprustning av dessa idrottsanläggningar och idrottsmiljöer inte påverkas negativt i berörda kommuner.

Omfattande strategi

För att lyckas med allt detta behövs: 

En bred politisk uppbackning och ekonomiskt stöd så att de olympiska och paralympiska spelen kan skapa mervärden för idrottsrörelsen. 

En ansökan om OS och Paralympics får inte påverka det nuvarande stödet till idrotten eller nödvändiga satsningar.
Tydliga strategier för hur OS och Paralympics blir en katalysator i idrottsrörelsens förändringsresa i Strategi 2025.
Statens stöd till elitidrotten behöver byggas ut för att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.
Ett OS och Paralympics ska komma hela idrottsrörelsen till del. 
De styrande politikerna i Stockholm har sagt nej till OS och Paralympics 2026. Politikerna i Falun och Åre är mer optimistiska.  Nu måste politiken – staten – sätta ner foten och ge idrottsrörelsen ett ja eller ett nej. Svaren från en tillträdande regering, värdstäder och allmänhet tillsammans med försäkran om rätt förutsättningar för idrottsrörelsen i stort blir avgörande för om svensk idrott - världens bästa, även ska arrangera världens bästa och mest hållbara OS och Paralympics 2026.  
 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Riksidrottsmötet genomför flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö, bl a via nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser för uppföljning och utvärdering vid händelser.  Tid och kraft ska också ägnas utbildning. 

- Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla känner sig välkomna och trygga, säger Marie Hedberg Här ska alla känner sig välkomna och trygga, säger Marie ledamot i Riksidrottsstyrelsen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.