Den som väntar på något gott...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag förstår att det kan vara en utmaning att hänga med i turerna kring Stockholm 2026 som värd för OS och Paralympics, vad det egentligen skulle innebära och hur det skulle genomföras. 
En anledning till utmaningen att följa med i svängarna är att det just svänger. Hela arbetssättet och förväntningarna på en värdstad för OS och Paralympics har förändrats från att staden ska förändras för att passa för ett OS och Paralympics till att anpassa ett OS och Paralympics efter staden.
Mmånga av de idrotter som inte finns med i vinterspelen har ett alarmerande behov av anläggningar, påtalar Björn Eriksson. Foto:TT
Det har gått en vecka sedan Internationella Olympiska kommittén, IOK, röstade fram Sverige, med Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda, som en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Glädje byttes på några dagar till bakslag när det nya styret i Stockholm meddelade att de inte var aktuellt med OS i Stockholm år 2026. 

Planerna har ändrats

 Inte nog med det – även Sveriges idé om hur OS och Paralympics i Stockholm ska genomföras har ändrats och utvecklats. De planer som fanns tidigare på att bygga nytt är borttagna och ersatts av en plan som sprider tävlingarna utifrån var anläggningar redan finns – Stockholm, Åre, Falun och lettiska Segulda.  Dessutom svänger och svingas synpunkter och åsikter i media. 

I Riksidrottsförbundets strategi för internationella evenemang som tagits fram tillsammans med besöksnäringen finns tydliga mål att Sverige år 2025 ska ha fördubblat antalet hållbara internationella idrottsevenemang och idrottsmöten. Därför är det självklart för idrotten att alla internationella mästerskap, även OS och Paralympics i Sverige 2026, ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara på en nivå som skapar ett internationellt föredöme. 

Att vi kan klara det är jag säker på. Många specialidrottsförbund, inte minst vinteridrotterna, är vana att arrangera världsmästerskap och världscuptävlingar som alltid håller absolut världsklass. I Sverige finns erfarenhet och kunskap. Riksidrottsförbundet har i arbetet med internationella evenemang också tagit fram stöd i form av 46 hållbarhetsaspekter för evenemang och ett prognosverktyg för att under planeringsfasen kunna räkna på hur olika förändringar i planering påverkar hållbarheten i flera perspektiv.

Så mycket mer än tävlingar

Ett OS och Paralympics skulle innebära mycket mer än de veckor som tävlingarna pågår. Det handlar om att inspirera till mångfald, jämställdhet och livslångt idrottande under tiden fram till själva genomförandet. För idrottsrörelsen i Sverige kan ett OS och Paralympics vara en möjlighet att stärka det förändringsarbete som hela idrottsrörelsen är inne i.

Visionen, svensk idrott – världens bästa, handlar både om att vara internationellt konkurrenskraftig i många idrotter och att utveckla idrott hela livet. Med OS och Paralympics 2026 kan vi växla upp arbetet för att få fler medaljer och en ny syn på träning och tävling för att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt. 

Samtidigt har många av de idrotter som inte finns med i vinterspelen alarmerande behov av idrottsanläggningar. Vi måste få garantier att nybyggnation och nödvändig upprustning av dessa idrottsanläggningar och idrottsmiljöer inte påverkas negativt i berörda kommuner.

Omfattande strategi

För att lyckas med allt detta behövs: 

En bred politisk uppbackning och ekonomiskt stöd så att de olympiska och paralympiska spelen kan skapa mervärden för idrottsrörelsen. 

En ansökan om OS och Paralympics får inte påverka det nuvarande stödet till idrotten eller nödvändiga satsningar.
Tydliga strategier för hur OS och Paralympics blir en katalysator i idrottsrörelsens förändringsresa i Strategi 2025.
Statens stöd till elitidrotten behöver byggas ut för att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.
Ett OS och Paralympics ska komma hela idrottsrörelsen till del. 
De styrande politikerna i Stockholm har sagt nej till OS och Paralympics 2026. Politikerna i Falun och Åre är mer optimistiska.  Nu måste politiken – staten – sätta ner foten och ge idrottsrörelsen ett ja eller ett nej. Svaren från en tillträdande regering, värdstäder och allmänhet tillsammans med försäkran om rätt förutsättningar för idrottsrörelsen i stort blir avgörande för om svensk idrott - världens bästa, även ska arrangera världens bästa och mest hållbara OS och Paralympics 2026.  
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen