Idrotten bidrar till samhällets bästa
Yohannes Gebrehiwet, 20 år, kom till Sverige för fyra år sedan och har genom sitt idrottsintresse hittat innebandyföreningen Wårgårda IBK och vägen in i det svenska samhället. I en intervju i Göteborgsposten berättas om hur han idag känner många på orten och har ett arbete på den lokala ICA-butiken.
Yohannes Gebrehiwet är en av många nya svenskar som idrottsrörelsen runt om i hela landet välkomnat till sitt nya land.

Inte för att idrott är lösningen på deras situation utan för att vi kan erbjuda en rolig sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället. Enligt min erfarenhet finns det inget som för samman människor så väl som idrott. Idrotten är en mötesplats som inte tar hänsyn till nationsgränser.
En anledning är att idrottens språk och regler är universella. Det sker möten över gränser varje dag i idrottsföreningarna, i hela landet, året runt. Vi får nya kompisar, lär av varandra, hittar trygghet och mening i vardagen. Etablering på köpet, helt enkelt.
Hälsokurvorna pekar åt fel håll
Självklart är vi många som genom idrotten får glädje och gemenskap samtidigt som vi tränar och rör på oss. Men hälsokurvorna pekar åt fel håll. Alltför många barn och unga sitter stilla. Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Ändå visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen.
I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.
Regeringen har valt att satsa så att idrotten kan genomföra en satsning för mer rörelse under och i anslutning till skoldagen. Det är ett exempel på när vi inom idrottsrörelsen bidrar till samhällets bästa med hjälp av vår kompetens men utanför vår egentliga verksamhet.
Genom denna nationella satsning vill vi bidra till att förbättra folkhälsan och ge barnen en ökad lust att röra på sig, genom hela livet. Med en större vana att röra på sig, rörelseförståelse, och en trygghet och ett självförtroende som innebär att känna att jag kan är chansen också större att vilja röra på sig mer och bli en del av idrottsgemenskapen genom hela livet.
Ny syn på träning och tävling
Via vårt arbete mot strategi 2025 med bland annat ny syn på träning och tävling och den moderna föreningen kommer vi kunna välkomna fler in i idrottsföreningarna om de från början fått röra på sig.
Jag möter ibland de som menar att arbetet med integration och inkludering, idrott för äldre och rörelsesatsning i skolan är verksamheter som idrottsrörelsen inte ska engagera sig i då de anser att det inte är idrott. De har fel.
Arbetet med förändring och Strategi 2025 förpliktigar och ska vi lyckas att vara relevanta och verkligen kunna erbjuda idrott hela livet är dessa delar en förutsättning. Samma personer som är kritiska till dessa delar av idrottsrörelsens arbete är ofta även kritiska till att idrotten av regeringen får öronmärkta resurser för att hjälpa samhället med just detta. Men så länge det även är vad vi själva vill förstår jag inte varför det ska vara något negativt med mer resurser. Dessa satsningar blir en viktig katalysator för att komma igång för att vi sedan ska få in det i
ordinarie verksamhet. Vi har ju trots allt ett antal vita fläckar runt om i landet där idrotten inte är stark och vi har identifierat att vi behöver sänka trösklarna och utveckla nya former. Det är en möjlighet för oss att kraftsamla för att sedan få en ännu starkare idrottsrörelse.
En nationell samling
Men idrottsrörelsen kan inte göra jobbet själva. Idrotten spelar en helt avgörande roll genom att vi varje dag har 145 000 barn och unga som kommer till sin idrottsaktivitet. Idrotten är en oerhört viktig del av samhället genom den verksamhet vi bedriver varje dag, året runt, i hela landet.
Vi ser att våra 20 000 idrottsföreningar och många andra ideella organisationer sliter. Det är många som med frivillig kraft bidrar och som vill bidra ännu mer. Men vi saknar ett övergripande nationellt ansvar. Det måste regeringen ta. Regeringen behöver kliva fram och göra en nationell samling för ökad folkhälsa. Idrotten är och vill vara en pusselbit i det arbetet men vi kan inte lösa hela samhällsutmaningen själva.
Tillsammans skapar vi förutsättningar för barnen att kunna idrotta och vara i rörelse hela livet. Inte bara idrottsrörelsen är beroende av att alla barn som växer upp har en bra hälsa och fysiskt mår bra, det är helt avgörande för vårt framtida samhälle.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.