Idrotten bidrar till samhällets bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Yohannes Gebrehiwet, 20 år, kom till Sverige för fyra år sedan och har genom sitt idrottsintresse hittat innebandyföreningen Wårgårda IBK och vägen in i det svenska samhället. I en intervju i Göteborgsposten berättas om hur han idag känner många på orten och har ett arbete på den lokala ICA-butiken. 

Yohannes Gebrehiwet är en av många nya svenskar som idrottsrörelsen runt om i hela landet välkomnat till sitt nya land.

Inte för att idrott är lösningen på deras situation utan för att vi kan erbjuda en rolig sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället. Enligt min erfarenhet finns det inget som för samman människor så väl som idrott. Idrotten är en mötesplats som inte tar hänsyn till nationsgränser.

En anledning är att idrottens språk och regler är universella. Det sker möten över gränser varje dag i idrottsföreningarna, i hela landet, året runt. Vi får nya kompisar, lär av varandra, hittar trygghet och mening i vardagen. Etablering på köpet, helt enkelt.

Hälsokurvorna pekar åt fel håll

Självklart är vi många som genom idrotten får glädje och gemenskap samtidigt som vi tränar och rör på oss. Men hälsokurvorna pekar åt fel håll. Alltför många barn och unga sitter stilla. Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Ändå visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen.

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. 

Regeringen har valt att satsa så att idrotten kan genomföra en satsning för mer rörelse under och i anslutning till skoldagen. Det är ett exempel på när vi inom idrottsrörelsen bidrar till samhällets bästa med hjälp av vår kompetens men utanför vår egentliga verksamhet.

Genom denna nationella satsning vill vi bidra till att förbättra folkhälsan och ge barnen en ökad lust att röra på sig, genom hela livet. Med en större vana att röra på sig, rörelseförståelse, och en trygghet och ett självförtroende som innebär att känna att jag kan är chansen också större att vilja röra på sig mer och bli en del av idrottsgemenskapen genom hela livet.  

Ny syn på träning och tävling

Via vårt arbete mot strategi 2025 med bland annat ny syn på träning och tävling och den moderna föreningen kommer vi kunna välkomna fler in i idrottsföreningarna om de från början fått röra på sig.

Jag möter ibland de som menar att arbetet med integration och inkludering, idrott för äldre och rörelsesatsning i skolan är verksamheter som idrottsrörelsen inte ska engagera sig i då de anser att det inte är idrott. De har fel. 

Arbetet med förändring och Strategi 2025 förpliktigar och ska vi lyckas att vara relevanta och verkligen kunna erbjuda idrott hela livet är dessa delar en förutsättning. Samma personer som är kritiska till dessa delar av idrottsrörelsens arbete är ofta även kritiska till att idrotten av regeringen får öronmärkta resurser för att hjälpa samhället med just detta. Men så länge det även är vad vi själva vill förstår jag inte varför det ska vara något negativt med mer resurser. Dessa satsningar blir en viktig katalysator för att komma igång för att vi sedan ska få in det i

ordinarie verksamhet. Vi har ju trots allt ett antal vita fläckar runt om i landet där idrotten inte är stark och vi har identifierat att vi behöver sänka trösklarna och utveckla nya former. Det är en möjlighet för oss att kraftsamla för att sedan få en ännu starkare idrottsrörelse.

En nationell samling

Men idrottsrörelsen kan inte göra jobbet själva. Idrotten spelar en helt avgörande roll genom att vi varje dag har 145 000 barn och unga som kommer till sin idrottsaktivitet. Idrotten är en oerhört viktig del av samhället genom den verksamhet vi bedriver varje dag, året runt, i hela landet. 

Vi ser att våra 20 000 idrottsföreningar och många andra ideella organisationer sliter. Det är många som med frivillig kraft bidrar och som vill bidra ännu mer. Men vi saknar ett övergripande nationellt ansvar.  Det måste regeringen ta. Regeringen behöver kliva fram och göra en nationell samling för ökad folkhälsa. Idrotten är och vill vara en pusselbit i det arbetet men vi kan inte lösa hela samhällsutmaningen själva.

Tillsammans skapar vi förutsättningar för barnen att kunna idrotta och vara i rörelse hela livet. Inte bara idrottsrörelsen är beroende av att alla barn som växer upp har en bra hälsa och fysiskt mår bra, det är helt avgörande för vårt framtida samhälle.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.