”Vi är starkast tillsammans”
Det kan vara svårt men naturligt att avsluta ett uppdrag. Det ligger mycket i vad allt fler klokare betraktare allt oftare säger, nämligen att du ska normalt inte sitta längre i samma styrelse eller motsvarande än tolv år. Sedan blir du lätt en belastning. Min erfarenhet säger mig att det gäller även mig och det är en slutsats jag vill leva upp till.

Mitt intresse för idrottsfrågor kommer att bestå och jag tänker inte heller skriva mitt testamente. Mina ambitioner när jag tillträdde som RF:s ordförande försökte jag då åskådliggöra i något jag kallade Mose stentavlor - se faktaruta. Andra får avgöra om punkterna idag framstår som relevanta och i vilken utsträckning jag medverkat till att de kom att realiseras.
Fem konstateranden
Skrivklåda gör dock att jag vill delge er fem, som jag tycker, relevanta konstateranden så här inför avskedets stund:
1. Välj inte mellan att satsa på mer elit eller mer folkhälsa. Om vi vill vara relevanta måste vi tänka två tankar samtidigt. Jag oroar mig för att vissa idrottsledare inte inser att utan ett allt starkare folkhälsoperspektiv sinar på sikt stödet från samhället till idrottsrörelsen. Elitverksamheten kan inte ensam uppbåda erforderlig relevans för idrottsrörelsen.
2. Jag ångrar att jag inte tidigare fullt ut insåg att vi borde ha varit mer aktiva i de två geografiska ändpunkterna i vår verksamhet, nämligen våra utsatta områden och våra landsbygder. Vi kan inte som folkrörelse och med bibehållet stöd från befolkningen ha så många vita fläckar.
3. Jag känner en tydlig oro för att de kommersiella krafterna inom delar av idrotten riskerar att spränga den samlade idrottsrörelsen och vårt implicita kontrakt med samhället. Det finns en aningslöshet och en tendens att bli imponerad av dessa krafter på vissa håll inom idrottsrörelsen, ibland kombinerad med alltför tafatta försök att styra dessa krafter.
4. Tappa inte fokus på 11-årspuckeln. Vi lyckas locka många barn att börja, men vi är fortfarande för dåliga på att behålla dem. Det stora tappet i tonåren måste stoppas genom ihärdigt, innovativt och kunskapsbaserat utvecklingsarbete över lång tid.
5. Håll frågor kring vår värdegrund levande och inse att olika former av ljusskygg verksamhet gärna söker sig till de delar av idrottsrörelsen där stora pengar är i rörelse. Jag oroar mig för att dessa frågor bara kommer att växa i betydelse framöver.
inkluderande och jämställd idrott
Jag ser också tillbaka med tillförsikt på de steg vi tagit mot en mer inkluderande och jämställd idrott. Vi har själva satt strålkastarna på vår egen verksamhet och med eget ansvar höjt rösterna för att vi inte är nöjda utan vill så mycket mer. Med hjälp av folkbildning och utbildning har vi blivit klokare, förstår våra egna roller bättre och föreningar runt om i landet ser på sina verksamheter med kritiska ögon för att upptäcka de förgivet tagna sanningar som vi tillsammans måste granska för att hitta rätt väg framåt.
Så här i backspegeln ångrar jag att jag vi under min tid som ordförande inte vara snabbare med att skapa fler gemensamma mötesplatser för förtroendevalda för specialidrottsförbunden och för RF-SISU distrikt. Nu när de finns är det tydligt att vi med förståelse för hur vi bäst nyttjar varandras styrkor också har ännu större möjligheter till utveckling.
Jag har haft privilegiet att efter alla år i olika uniformsyrken få arbeta 14 år som Landshövding och 12 år i Riksidrottsstyrelsen. Härigenom har jag fått möta ”den vanliga medborgaren” på ett annat sätt än tidigare i mitt yrkesliv. Från mina år som ordförande i RF kommer jag att minnas alla entusiastiska idrottare, ledare, förtroendevalda, domare och funktionärer. Människor som generöst ger av sig själva och sin tid för något de älskar.
Idrottens outsinliga inneboende kraft att ge glädje, spänning, gemenskap och för många mening gör oss till den rörelse vi är – en folkrörelse i ordets rätta bemärkelse. Engagemanget i blicken, rösten och kroppsspråket hos alla jag har träffat har ständigt påmint mig om att jag är en ödmjuk tjänare för miljoner medlemmars bästa.
Krävs respekt
Vi är en federation som samlar idrotter av mycket olika karaktär. Allt från fallskärmshoppning till basket till skidskytte. Vi behöver ha respekt för att vi har olika frågor högst på respektive dagordning. Samtidigt måste vi förstå att vår utvecklingskapacitet, vårt förtroendekapital och vår påverkanskraft bygger på att vi håller ihop.
Vi är starkast tillsammans.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.