”Vi är starkast tillsammans”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kan vara svårt men naturligt att avsluta ett uppdrag. Det ligger mycket i vad allt fler klokare betraktare allt oftare säger, nämligen att du ska normalt inte sitta längre i samma styrelse eller motsvarande än tolv år. Sedan blir du lätt en belastning. Min erfarenhet säger mig att det gäller även mig och det är en slutsats jag vill leva upp till. 

Mitt intresse för idrottsfrågor kommer att bestå och jag tänker inte heller skriva mitt testamente. Mina ambitioner när jag tillträdde som RF:s ordförande försökte jag då åskådliggöra i något jag kallade Mose stentavlor - se faktaruta. Andra får avgöra om punkterna idag framstår som relevanta och i vilken utsträckning jag medverkat till att de kom att realiseras. 

Fem konstateranden

Skrivklåda gör dock att jag vill delge er fem, som jag tycker, relevanta konstateranden så här inför avskedets stund:

1. Välj inte mellan att satsa på mer elit eller mer folkhälsa. Om vi vill vara relevanta måste vi tänka två tankar samtidigt. Jag oroar mig för att vissa idrottsledare inte inser att utan ett allt starkare folkhälsoperspektiv sinar på sikt stödet från samhället till idrottsrörelsen. Elitverksamheten kan inte ensam uppbåda erforderlig relevans för idrottsrörelsen.

2. Jag ångrar att jag inte tidigare fullt ut insåg att vi borde ha varit mer aktiva i de två geografiska ändpunkterna i vår verksamhet, nämligen våra utsatta områden och våra landsbygder. Vi kan inte som folkrörelse och med bibehållet stöd från befolkningen ha så många vita fläckar.

3. Jag känner en tydlig oro för att de kommersiella krafterna inom delar av idrotten riskerar att spränga den samlade idrottsrörelsen och vårt implicita kontrakt med samhället. Det finns en aningslöshet och en tendens att bli imponerad av dessa krafter på vissa håll inom idrottsrörelsen, ibland kombinerad med alltför tafatta försök att styra dessa krafter.

4. Tappa inte fokus på 11-årspuckeln. Vi lyckas locka många barn att börja, men vi är fortfarande för dåliga på att behålla dem. Det stora tappet i tonåren måste stoppas genom ihärdigt, innovativt och kunskapsbaserat utvecklingsarbete över lång tid.  

5. Håll frågor kring vår värdegrund levande och inse att olika former av ljusskygg verksamhet gärna söker sig till de delar av idrottsrörelsen där stora pengar är i rörelse. Jag oroar mig för att dessa frågor bara kommer att växa i betydelse framöver.

inkluderande och jämställd idrott

Jag ser också tillbaka med tillförsikt på de steg vi tagit mot en mer inkluderande och jämställd idrott. Vi har själva satt strålkastarna på vår egen verksamhet och med eget ansvar höjt rösterna för att vi inte är nöjda utan vill så mycket mer. Med hjälp av folkbildning och utbildning har vi blivit klokare, förstår våra egna roller bättre och föreningar runt om i landet ser på sina verksamheter med kritiska ögon för att upptäcka de förgivet tagna sanningar som vi tillsammans måste granska för att hitta rätt väg framåt. 

Så här i backspegeln ångrar jag att jag vi under min tid som ordförande inte vara snabbare med att skapa fler gemensamma mötesplatser för förtroendevalda för specialidrottsförbunden och för RF-SISU distrikt. Nu när de finns är det tydligt att vi med förståelse för hur vi bäst nyttjar varandras styrkor också har ännu större möjligheter till utveckling. 

Jag har haft privilegiet att efter alla år i olika uniformsyrken få arbeta 14 år som Landshövding och 12 år i Riksidrottsstyrelsen. Härigenom har jag fått möta ”den vanliga medborgaren” på ett annat sätt än tidigare i mitt yrkesliv. Från mina år som ordförande i RF kommer jag att minnas alla entusiastiska idrottare, ledare, förtroendevalda, domare och funktionärer. Människor som generöst ger av sig själva och sin tid för något de älskar. 

Idrottens outsinliga inneboende kraft att ge glädje, spänning, gemenskap och för många mening gör oss till den rörelse vi är – en folkrörelse i ordets rätta bemärkelse. Engagemanget i blicken, rösten och kroppsspråket hos alla jag har träffat har ständigt påmint mig om att jag är en ödmjuk tjänare för miljoner medlemmars bästa. 

Krävs respekt

Vi är en federation som samlar idrotter av mycket olika karaktär. Allt från fallskärmshoppning till basket till skidskytte. Vi behöver ha respekt för att vi har olika frågor högst på respektive dagordning. Samtidigt måste vi förstå att vår utvecklingskapacitet, vårt förtroendekapital och vår påverkanskraft bygger på att vi håller ihop. 

Vi är starkast tillsammans.

Björn Eriksson

Fakta

Skrivklåda gör att jag vill delge er , mina "Mose Stentavlor",som jag tycker, relevanta konstateranden så här inför avskedets stund:

1. En stark folkrörelse som är ifrågasatt - en mer aggressiv marknadsföring krävs plus ett starkt kontaktnät

2. Vi är ingen beställarfunktion för politiska önskemål. Däremot identifierar vi gärna för oss svaga nischer. Det inofficiella kontraktet gäller

3. Mer resurser från stat och kommun (idrottspolitisk offensiv) Regeringens tre prioriteter passar oss (integration, folkhälsa och internationella evenemang)

4. En övergripande ledstjärna är att hålla ihop idrottsrörelsen (stora och små)

5. Rakare ryggar och mer entreprenörskap när vi talar om kommersiell idrott

6. Det livslånga idrottandet och därmed fokusförskjutning mot att behålla och inte bara nyrekrytera medlemmar

7. Leta upp idrottens vita fläckar

8. Vårt visionsarbete måste i nästa led omsättas till verkstad

9. En framväxande kriminalitet måste bekämpas (uppgjorda matcher, doping, huliganism)

10. Lyfta utbildningsfrågorna inom ramen för en sammanhållen idrottsrörelse

Exempel på andra viktiga delfrågor är skattefrågor, anläggningsfrågor och att definiera medlemsnytta.

Målet blir ett smalare och vassare RF där kedjan klubb/SF/Nationella/Internationella står i centrum.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.