De främsta måste få ett ordentligt stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På måndag är det Idrottsgalan och för andra året i följd i ett mindre format, allt enligt gällande restriktioner. Svenska elitidrottare oavsett idrott förtjänar att uppmärksammas och hyllas. Svenska elitidrottare oavsett idrott ska kunna tävla med de allra bästa i världen och nå bästa tänkbara resultat och om vi även under år framåt ska kunna glädjas åt internationella medaljer och framgångar måste möjligheterna bli bättre överlag och även mer jämlika.  

Det är också med det i sikte som Riksidrottsförbundet, Sverige Olympiska Kommitté och Parasport Sverige inlett arbetet med ett nytt idrottsövergripande elitidrottsprogram, #elitidrott2030. Frågans vikt visas av att alla tre ordföranden deltar i arbetet under det frejdiga namnet G3.  

Det är ingen nyhet att idrottsrörelsen är underbart mångfacetterad.  3,3 miljoner medlemmar i olika ålder och med olika ambitionsnivå samlas i 19 000 föreningar där närmare 880 000 personer med ledaruppdrag, de allra flesta ideella, ser till att träningar i minst 210 olika idrotter kan genomföras. 

Krävs nya resurser

Just nu kämpar dessa idrottsledare över hela landet med att klara av att genomföra smittsäkra träningar, matcher och tävlingar för att inte tappa aktiva. Av alla aktiva är det också några som alltid velat, eller kommer på längs vägen att de vill satsa på att bli bäst i världen. 

För de som vill det, precis som för de som vill idrotta för att kompisen gör det, eller tycker det räcker med två träningar i veckan, måste det finnas möjligheter. 

För att utvecklas mot världselit är det i många idrotter ett alltmer internationellt program av både tävling och träning som krävs. Att kvala in till mästerskap sker ofta genom en omfattande internationell tävlingskalender. 

För många svenska landslag räcker resurserna till detta helt enkelt inte till. Nya resurser till förbund och landslag för att genomföra och/eller utveckla önskad internationell verksamhet och specifikt stötta aktiva från junior till senior, skapa ett utökat internationellt tävlande, fler gemensamma läger samt deltagande på flera världscuptävlingar är ett måste om svenska idrottsframgångar ska vara ett faktum även i framtiden.

Vår gemensamma satsning på elitidrott innehåller mål för ökat stöd, samverkan med akademin för att stärka satsningen på idrott och utbildning, det som vi kallar dubbla karriärer, samt elitidrottsnära forskning tillsammans med tränar- och utbildningsinsatser. 

Dessutom behövs stärkt, långsiktig och strategisk ledningsfunktion som arbetar med utvecklingsfrågor i specialidrottsförbunden för att säkra rätt kompetens för det operativa ledningsarbetet i landslagen. 

Behövs lösningar

Det är stora utmaningar vi har framför oss. Samverkan och att sätta målen främst kommer att vara avgörande för att vi som olika idrottsorganisationer ska kunna landa i en gemensam modell och plan. 

Idag har många idrottare, som kan finnas i den absoluta världstoppen i sin idrott, otillräckliga möjligheter att leva på sin idrott. 

Då inkomsten är låg står de utanför de sociala skyddsnät som de flesta av oss andra har tillgång till och man tvingas finna olika mer eller mindre tillfälliga lösningar för att klara sin socioekonomiska situation. 

Många länder löser detta med olika typer av stipendiesystem, något som behöver utvecklas ytterligare i vårt land. Här kan vi bättre.

Även om Sveriges Olympiska Kommitté inför kommande OS signalerat att det finns möjligheter till många svenska medaljer så vet vi samtidigt att Sverige sackar efter vad gäller ekonomiska förutsättningar och satsningar på elitidrottare i jämförelse med många länder runt om i världen. 

Nya medaljer

Vi ser också att det finns många medaljmöjligheter där Sverige inte ens är med och tävlar. 

Idrottsrörelsen samlas och satsar gemensamt i elitidrottssatsningen #elitidrott2030. För att lyckas är det avgörande att gemensamt finna former för en väsentlig resursförstärkning till elitidrotten såväl med privata som offentliga pengar. 

Det vill vi förklara direkt till politiken och vi tre organisationerna har också får tillfälle att göra det då vi den 3 mars tillsammans uppvaktar kulturutskottet. Med gemensam kraft är #elitidrott2030 vad vi nu tillsammans ska skapa och detta känns viktigt och spännande för att ta svensk idrott på elitnivå in i framtiden. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.