De främsta måste få ett ordentligt stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På måndag är det Idrottsgalan och för andra året i följd i ett mindre format, allt enligt gällande restriktioner. Svenska elitidrottare oavsett idrott förtjänar att uppmärksammas och hyllas. Svenska elitidrottare oavsett idrott ska kunna tävla med de allra bästa i världen och nå bästa tänkbara resultat och om vi även under år framåt ska kunna glädjas åt internationella medaljer och framgångar måste möjligheterna bli bättre överlag och även mer jämlika.  

Det är också med det i sikte som Riksidrottsförbundet, Sverige Olympiska Kommitté och Parasport Sverige inlett arbetet med ett nytt idrottsövergripande elitidrottsprogram, #elitidrott2030. Frågans vikt visas av att alla tre ordföranden deltar i arbetet under det frejdiga namnet G3.  

Det är ingen nyhet att idrottsrörelsen är underbart mångfacetterad.  3,3 miljoner medlemmar i olika ålder och med olika ambitionsnivå samlas i 19 000 föreningar där närmare 880 000 personer med ledaruppdrag, de allra flesta ideella, ser till att träningar i minst 210 olika idrotter kan genomföras. 

Krävs nya resurser

Just nu kämpar dessa idrottsledare över hela landet med att klara av att genomföra smittsäkra träningar, matcher och tävlingar för att inte tappa aktiva. Av alla aktiva är det också några som alltid velat, eller kommer på längs vägen att de vill satsa på att bli bäst i världen. 

För de som vill det, precis som för de som vill idrotta för att kompisen gör det, eller tycker det räcker med två träningar i veckan, måste det finnas möjligheter. 

För att utvecklas mot världselit är det i många idrotter ett alltmer internationellt program av både tävling och träning som krävs. Att kvala in till mästerskap sker ofta genom en omfattande internationell tävlingskalender. 

För många svenska landslag räcker resurserna till detta helt enkelt inte till. Nya resurser till förbund och landslag för att genomföra och/eller utveckla önskad internationell verksamhet och specifikt stötta aktiva från junior till senior, skapa ett utökat internationellt tävlande, fler gemensamma läger samt deltagande på flera världscuptävlingar är ett måste om svenska idrottsframgångar ska vara ett faktum även i framtiden.

Vår gemensamma satsning på elitidrott innehåller mål för ökat stöd, samverkan med akademin för att stärka satsningen på idrott och utbildning, det som vi kallar dubbla karriärer, samt elitidrottsnära forskning tillsammans med tränar- och utbildningsinsatser. 

Dessutom behövs stärkt, långsiktig och strategisk ledningsfunktion som arbetar med utvecklingsfrågor i specialidrottsförbunden för att säkra rätt kompetens för det operativa ledningsarbetet i landslagen. 

Behövs lösningar

Det är stora utmaningar vi har framför oss. Samverkan och att sätta målen främst kommer att vara avgörande för att vi som olika idrottsorganisationer ska kunna landa i en gemensam modell och plan. 

Idag har många idrottare, som kan finnas i den absoluta världstoppen i sin idrott, otillräckliga möjligheter att leva på sin idrott. 

Då inkomsten är låg står de utanför de sociala skyddsnät som de flesta av oss andra har tillgång till och man tvingas finna olika mer eller mindre tillfälliga lösningar för att klara sin socioekonomiska situation. 

Många länder löser detta med olika typer av stipendiesystem, något som behöver utvecklas ytterligare i vårt land. Här kan vi bättre.

Även om Sveriges Olympiska Kommitté inför kommande OS signalerat att det finns möjligheter till många svenska medaljer så vet vi samtidigt att Sverige sackar efter vad gäller ekonomiska förutsättningar och satsningar på elitidrottare i jämförelse med många länder runt om i världen. 

Nya medaljer

Vi ser också att det finns många medaljmöjligheter där Sverige inte ens är med och tävlar. 

Idrottsrörelsen samlas och satsar gemensamt i elitidrottssatsningen #elitidrott2030. För att lyckas är det avgörande att gemensamt finna former för en väsentlig resursförstärkning till elitidrotten såväl med privata som offentliga pengar. 

Det vill vi förklara direkt till politiken och vi tre organisationerna har också får tillfälle att göra det då vi den 3 mars tillsammans uppvaktar kulturutskottet. Med gemensam kraft är #elitidrott2030 vad vi nu tillsammans ska skapa och detta känns viktigt och spännande för att ta svensk idrott på elitnivå in i framtiden. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.