Nu börjar nästa maratonlopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är snart val i Sverige. Den 9:e september närmar sig med stormsteg. Jag brukar ofta tala om att idrotten finns överallt och att idrotten berör många olika områden, allt ifrån hälsa till besöksnäring, arbetsmarknad och integration. 

Idrott i dag saknar gränser i alla bemärkelser, ålder, kön, ålder,bakgrund, kunskap, det finns plats för alla, även avbytare. En brist är dock anläggningar och att försöka påverka beslutsfattare till investeringar blir och är ett av RF:s viktigaste arbetsmål 2019. Foto: Erik G Svensson, Scanpix

Idrotten är stor och idrotten är en viktig del av samhället. Det vet vi. Med 3,2 miljoner medlemmar i 20 000 ideella föreningar och 650 000 ledare, skapar idrottsrörelsen en rad positiva bieffekter som vi kallar samhällsnytta. 

Vi ska skapa förutsättningar

Med ett ihärdigt och långsiktigt påverkansarbete är det Riksidrottsförbundets roll att arbeta för att idrottsrörelsen ges de förutsättningar som behövs för att fortsätta bidra och utvecklas. I det arbetet betonar vi vikten av att vi är många som talar för idrottens sak. Och det har vi verkligen gjort under den mandatperiod som nu går till ända. 

Vi har tillsammans med alla våra 19 distriktsidrottsförbund under denna mandatperiod arbetat systematiskt och strategiskt för att stärka påverkansarbetet på kommunal och regional nivå. Distriktsidrottsförbunden har lyft fram och skapat opinion i nationella frågor som till exempel behovet att skriva in idrott i plan- och bygglagen, eller möjligheterna med ett statligt stöd till idrott för äldre, genom att sätta frågan i ett lokalt och regionalt sammanhang. 

Ett tiotal specialidrottsförbund har bidragit med nyheter i media, debattartiklar, aktiviteter i sociala medier, träffar med politiker och mycket mer. Den kraften i att vi är många som också talar samma språk och lyfter samma frågor är mycket betydelsefull och har verkligen gett oss möjligheter att verka tillsammans. 

Vår tydliga och stärkta strategi med ökat påverkansarbetet både på lokal-, regional- och riksnivå har gett resultat. I mina möten med statsråd, partiledare, riksdags-, region/landstings- och kommunpolitiker märker jag att vi får ett annat gehör än för några år sedan. Det gemensamma envetna insatserna har gjort oss till en starkare röst.

Saknar svar och anläggningar

Samtidigt kan jag konstatera att vi har en bit kvar i några centrala utmaningar. 9 av 10 anser att det är viktigt att det finns en idrottshall i anslutning till skolan. Tillgången till idrottsanläggningar anses ha stor betydelse för barns hälsa. Men rikspolitikerna saknar svar på dessa utmaningar. 

Avsaknaden av svar återspeglas i allmänhetens stora osäkerhet och okunskap om partiernas politik gällande idrott och föreningsliv. Svenska folket tycker att idrotten är viktig, men de vet inte vilket parti som har bäst politik för att lösa våra utmaningar. 

Det djupa engagemanget kunde vi också se prov på i anläggningskampanjen, Bygg för vår hälsa, som vi drev under våren 2018. Gensvaret var stort och runt om i hela landet fick kommunpolitiker ta emot mejl från medborgarna om behovet av nya anläggningar, nya idrottsytor eller rustning av befintliga. Vår årliga kommunstudie visar också på att frågan berör hela landet. Både Sveriges Radio och SVT Nyheter gjorde flera riksnyheter om anläggningsbehoven och följde upp dessa med politiska debatter. Ett fantastiskt genomslag med bara en vecka kvar till val.

Får inte glömma allt fler pensionärer

När det gäller idrott för äldre så växte frågan om äldres situation ju närmare valet vi har kommit. Ensamhet, isolering och äldres hälsa har debatterats flitigt. Flera distriktsidrottsförbund tillsammans med specialidrottsförbund har anordnat så kallade flashmobs och torg och andra ställen invaderades av glada pensionärer som framförde någon idrottsaktivitet och passade på att dela ut flyers om kravet på statligt stöd. Aktiviteterna har fått medial spridning lokalt och regionalt. Härligt att se!

Så mycket har gjorts, men hur ser resultatet ut? vill ha hjälp med av politiken - har vi också proaktivt arbetat med frågor som handlar om vad idrottsrörelsen gör såsom strategi 2025, arbetet med trygg idrott och jämställdhetssatsningen som exempel, samt vad idrottsrörelsen bidrar med genom samhällsnytta inom olika områden. 

Visst har vi några punkter kvar att beta av i vårt intressepolitiska program. Det ska vi fortsätta jobba för. Tack för allt ni som idrottsengagerade vänner gjort under denna mandatperiod. 

På söndag den 9 september är det valdag och återhämtning för oss. Måndag den 10 september börjar nästa maratonlopp. Det är inte 42 195 meter utan 4 år. Jag längtar redan.

Björn Eriksson

Fakta

Här är några punkter på förbättringar för idrottsrörelsen som har kommit tillstånd under den senaste mandatperioden.

  • Regeringen har ökat det generella stödet till idrotten med 258 mkr under mandatperioden
  • Regeringen har satsat 64 mkr på etablering årligen sedan 2015
  • Regeringen har satsat på 14 mkr till segregerade områden årligen sedan 2017
  • Regeringen har satsat på 7,5 mkr till arbetsmarknad årligen sedan 2017
  • Regeringen har satsat 30 mkr till en rörelsesatsning i skolan årligen sedan 2018
  • RF:s möjlighet att använda personnummer för LOK-stödet har säkerställts vilket gör det enklare för oss att kontrollera att skattepengar används på rätt sätt. 
  • En ny spellagstiftning har beslutats av riksdagen där den svenska marknaden öppnas upp för privata aktörer. Idrottsrörelsen har fått gehör för en stor del av sina synpunkter och frågan om ersättning för nyttjande av idrott som spelobjekt ska utredas i särskild ordning.
  • Moderaterna har lovat ett äldrelyft med idrotten inom Idrottslyftet.
  • Centerpartiet har lovat en satsning på utsatta områden där idrotten lyfts fram och vill även ändra skattelagstiftningen och införa ett dubbelt avdrag för sponsring av damidrott.  
  • Samtliga allianspartier matchar regeringens ökning av det generella stödet. KD lovar ytterligare 5 mkr.
  • Socialdemokraterna har ett vallöfte om en äldresatsning på 20 miljoner kronor.
  • Socialdemokraterna har ett vallöfte om 100 miljoner kronor till en fritidssatsning i samverkan med idrottsrörelsen.
  • Vänsterpartiet har ett vallöfte med en satsning på idrottsskolor och sänkta kostnader för idrottande barn på 40 miljoner kronor per år.
  • 5 av 7 partier har lovat att de vill inkludera idrott i Boverkets vägledning till kommunerna.

Ett av 7 partier har sagt att de vill inför idrott i Plan och bygglagen och ytterligare ett parti har öppnat för att diskutera frågan. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.