Nu börjar nästa maratonlopp
Det är snart val i Sverige. Den 9:e september närmar sig med stormsteg. Jag brukar ofta tala om att idrotten finns överallt och att idrotten berör många olika områden, allt ifrån hälsa till besöksnäring, arbetsmarknad och integration.

Idrotten är stor och idrotten är en viktig del av samhället. Det vet vi. Med 3,2 miljoner medlemmar i 20 000 ideella föreningar och 650 000 ledare, skapar idrottsrörelsen en rad positiva bieffekter som vi kallar samhällsnytta.
Vi ska skapa förutsättningar
Med ett ihärdigt och långsiktigt påverkansarbete är det Riksidrottsförbundets roll att arbeta för att idrottsrörelsen ges de förutsättningar som behövs för att fortsätta bidra och utvecklas. I det arbetet betonar vi vikten av att vi är många som talar för idrottens sak. Och det har vi verkligen gjort under den mandatperiod som nu går till ända.
Vi har tillsammans med alla våra 19 distriktsidrottsförbund under denna mandatperiod arbetat systematiskt och strategiskt för att stärka påverkansarbetet på kommunal och regional nivå. Distriktsidrottsförbunden har lyft fram och skapat opinion i nationella frågor som till exempel behovet att skriva in idrott i plan- och bygglagen, eller möjligheterna med ett statligt stöd till idrott för äldre, genom att sätta frågan i ett lokalt och regionalt sammanhang.
Ett tiotal specialidrottsförbund har bidragit med nyheter i media, debattartiklar, aktiviteter i sociala medier, träffar med politiker och mycket mer. Den kraften i att vi är många som också talar samma språk och lyfter samma frågor är mycket betydelsefull och har verkligen gett oss möjligheter att verka tillsammans.
Vår tydliga och stärkta strategi med ökat påverkansarbetet både på lokal-, regional- och riksnivå har gett resultat. I mina möten med statsråd, partiledare, riksdags-, region/landstings- och kommunpolitiker märker jag att vi får ett annat gehör än för några år sedan. Det gemensamma envetna insatserna har gjort oss till en starkare röst.
Saknar svar och anläggningar
Samtidigt kan jag konstatera att vi har en bit kvar i några centrala utmaningar. 9 av 10 anser att det är viktigt att det finns en idrottshall i anslutning till skolan. Tillgången till idrottsanläggningar anses ha stor betydelse för barns hälsa. Men rikspolitikerna saknar svar på dessa utmaningar.
Avsaknaden av svar återspeglas i allmänhetens stora osäkerhet och okunskap om partiernas politik gällande idrott och föreningsliv. Svenska folket tycker att idrotten är viktig, men de vet inte vilket parti som har bäst politik för att lösa våra utmaningar.
Det djupa engagemanget kunde vi också se prov på i anläggningskampanjen, Bygg för vår hälsa, som vi drev under våren 2018. Gensvaret var stort och runt om i hela landet fick kommunpolitiker ta emot mejl från medborgarna om behovet av nya anläggningar, nya idrottsytor eller rustning av befintliga. Vår årliga kommunstudie visar också på att frågan berör hela landet. Både Sveriges Radio och SVT Nyheter gjorde flera riksnyheter om anläggningsbehoven och följde upp dessa med politiska debatter. Ett fantastiskt genomslag med bara en vecka kvar till val.
Får inte glömma allt fler pensionärer
När det gäller idrott för äldre så växte frågan om äldres situation ju närmare valet vi har kommit. Ensamhet, isolering och äldres hälsa har debatterats flitigt. Flera distriktsidrottsförbund tillsammans med specialidrottsförbund har anordnat så kallade flashmobs och torg och andra ställen invaderades av glada pensionärer som framförde någon idrottsaktivitet och passade på att dela ut flyers om kravet på statligt stöd. Aktiviteterna har fått medial spridning lokalt och regionalt. Härligt att se!
Så mycket har gjorts, men hur ser resultatet ut? vill ha hjälp med av politiken - har vi också proaktivt arbetat med frågor som handlar om vad idrottsrörelsen gör såsom strategi 2025, arbetet med trygg idrott och jämställdhetssatsningen som exempel, samt vad idrottsrörelsen bidrar med genom samhällsnytta inom olika områden.
Visst har vi några punkter kvar att beta av i vårt intressepolitiska program. Det ska vi fortsätta jobba för. Tack för allt ni som idrottsengagerade vänner gjort under denna mandatperiod.
På söndag den 9 september är det valdag och återhämtning för oss. Måndag den 10 september börjar nästa maratonlopp. Det är inte 42 195 meter utan 4 år. Jag längtar redan.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.