Idrotten behövs mer än någonsin
En hoppsnurr i luften som segergest. Barn som skriker ut sin glädje och gör high-five. En ledare som kramar om och säger ”Bra passning, du såg att det gjorde det möjligt för henne att göra mål-bra teamwork!”.
Det är glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen och känslan att spränga sina gränser som gör att idrott engagerar så många.
Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Men vad händer med en folkrörelse när ett virus slår till? När den där vanliga träningen inte kan tränas eller tävlingen ställs in som man tränat så länge för? Vad händer när mötesplatsen inte längre finns där? Vad händer i samhället när vardagen för medborgarna inte fylls med meningsfull fritid?
Vi vet också att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. Att det kan leda till minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt.
Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med 3,3 miljoner medlemmar. Vi vill bidra till att sluta ohälsoklyftorna i Sverige. Mellan stad och land, mellan rik och fattig, mellan inrikes och utrikes födda, mellan personer med och utan funktionsnedsättning.
Vi vill - och kan så mycket
Nio av tio barn är med i en idrottsförening under sin uppväxt, men alltför många slutar allt för tidigt. Vi vill att fler rör sig mer. 78 procent av tjejerna och 56 procent av killarna i 10-15 års ålder når inte de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen.
Vi vill skapa rörelsepauser, utveckla miljön i skolan, fler rastaktiviteter, fler aktiva lektioner och samverkan med fritids för att fler barn och unga ska hitta glädjen i att röra på sig och att fler hittar till idrottsrörelsen. Det finns så mycket som vi vill. Men vad händer när allt ställs på sin spets?
Det absolut viktigaste nu är att bekämpa pandemin. Idrottsrörelsen gör vad den kan genom att förändra sina träningar, ställa in tävlingar med mera.
Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag nås av fantastiska initiativ från runt om i landet. När den egna idrotten inte kan utövas som vanligt går man ut i skogen och tränar kondition, styrka eller vissa står till och med på händer och gör en frivolt från en sten. Allt verkar möjligt och det gör mig riktigt stolt.
Flera föreningar erbjuder sig att hjälpa de äldre med att handla mat eller hämta mediciner. När träningen för pensionärerna som är i riskgrupp ställs in gör man träningspass digitalt så att de kan träna hemma. En del pass avslutas med fika, det digitala slår igenom och vi bidrar till att bryta isoleringen och ensamheten för en stund.
Föreningsidrottens stora värde
Polisen vädjar till oss att hålla igång vår verksamhet då de vet vad sysslolösa ungdomar kan leda till.
Vår verksamhet i idrottssvaga områden där det kanske spelar än mer roll att vi finns kvar där trångboddheten är stor, oron över ett förlorat jobb är påtagligt och där vi vet att det spelar roll att våra ledare delar ut material på andra språk och finns där på eftermiddagarna och kvällarna.
Vi är övertygade om att föreningsidrotten, liksom det svenska föreningslivet i sin helhet, har en viktig roll att spela även i framtiden. Innan krisen mötte jag några ledare som sa att tänk om idrottsrörelsen skulle strejka en dag, om vi skulle stå helt still, då skulle samhället se vilken enorm kraft vi är.
Jag tror att samhället upplever idrottsrörelsens kraft under denna Corona-kris. Vi behövs mer än någonsin. Tack alla ni fantastiska ledare som bidrar till att göra Sverige ännu bättre.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar