Idrotten behövs mer än någonsin
En hoppsnurr i luften som segergest. Barn som skriker ut sin glädje och gör high-five. En ledare som kramar om och säger ”Bra passning, du såg att det gjorde det möjligt för henne att göra mål-bra teamwork!”.
Det är glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen och känslan att spränga sina gränser som gör att idrott engagerar så många.

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Men vad händer med en folkrörelse när ett virus slår till? När den där vanliga träningen inte kan tränas eller tävlingen ställs in som man tränat så länge för? Vad händer när mötesplatsen inte längre finns där? Vad händer i samhället när vardagen för medborgarna inte fylls med meningsfull fritid?
Vi vet också att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. Att det kan leda till minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt.
Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med 3,3 miljoner medlemmar. Vi vill bidra till att sluta ohälsoklyftorna i Sverige. Mellan stad och land, mellan rik och fattig, mellan inrikes och utrikes födda, mellan personer med och utan funktionsnedsättning.
Vi vill - och kan så mycket
Nio av tio barn är med i en idrottsförening under sin uppväxt, men alltför många slutar allt för tidigt. Vi vill att fler rör sig mer. 78 procent av tjejerna och 56 procent av killarna i 10-15 års ålder når inte de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen.
Vi vill skapa rörelsepauser, utveckla miljön i skolan, fler rastaktiviteter, fler aktiva lektioner och samverkan med fritids för att fler barn och unga ska hitta glädjen i att röra på sig och att fler hittar till idrottsrörelsen. Det finns så mycket som vi vill. Men vad händer när allt ställs på sin spets?
Det absolut viktigaste nu är att bekämpa pandemin. Idrottsrörelsen gör vad den kan genom att förändra sina träningar, ställa in tävlingar med mera.
Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag nås av fantastiska initiativ från runt om i landet. När den egna idrotten inte kan utövas som vanligt går man ut i skogen och tränar kondition, styrka eller vissa står till och med på händer och gör en frivolt från en sten. Allt verkar möjligt och det gör mig riktigt stolt.
Flera föreningar erbjuder sig att hjälpa de äldre med att handla mat eller hämta mediciner. När träningen för pensionärerna som är i riskgrupp ställs in gör man träningspass digitalt så att de kan träna hemma. En del pass avslutas med fika, det digitala slår igenom och vi bidrar till att bryta isoleringen och ensamheten för en stund.
Föreningsidrottens stora värde
Polisen vädjar till oss att hålla igång vår verksamhet då de vet vad sysslolösa ungdomar kan leda till.
Vår verksamhet i idrottssvaga områden där det kanske spelar än mer roll att vi finns kvar där trångboddheten är stor, oron över ett förlorat jobb är påtagligt och där vi vet att det spelar roll att våra ledare delar ut material på andra språk och finns där på eftermiddagarna och kvällarna.
Vi är övertygade om att föreningsidrotten, liksom det svenska föreningslivet i sin helhet, har en viktig roll att spela även i framtiden. Innan krisen mötte jag några ledare som sa att tänk om idrottsrörelsen skulle strejka en dag, om vi skulle stå helt still, då skulle samhället se vilken enorm kraft vi är.
Jag tror att samhället upplever idrottsrörelsens kraft under denna Corona-kris. Vi behövs mer än någonsin. Tack alla ni fantastiska ledare som bidrar till att göra Sverige ännu bättre.
Mest lästa just nu
Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.
Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa...
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar