Björn E: Samordnad idrott är vår styrka

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att möta höstens färger och den friska septemberluften känns om möjligt ännu mer tillfredställande än vanligt. Vi närmar oss steg för steg ett mer normalt liv, en mer normal idrott och ett mer normalt samhälle efter 18 månader av oro för nära och kära, inskränkta rörelsemöjligheter på grund av restriktioner för att inte tala om vår längtan efter idrott och gemenskap när mycket av samhället fick stänga ner.

Jag kan inte låta bli att se i backspegeln. Idrottsrörelsen har drabbats hårt men också tagit ett mycket stort ansvar på ett tydligt och modigt sätt.

Vi förstod ögonblickligen behovet av att låta smittsäkerhet gå före och vikten av korrekt information inom idrottsrörelsen, vad händer, vad betyder det för förbundet, föreningen, mig som aktiv eller mig som ledare? Vi samlade oss för att lyssna på hur lika och också olika pandemin drabbade idrotten och på de olika behoven som uttrycktes från våra medlemsförbund. 

Att få folk att förstå

Från första stund inleddes också ett intensivt arbete för att påverka opinionen för stöd till idrottsrörelsen genom att företräda och driva frågor genom otaliga möten, dialoger, debatter och opinionsbildning som är en del av Riksidrottsförbundets och mitt uppdrag. 

Vi har blivit lyssnade på. Vi har fått förståelse för idrottsrörelsen betydelse över hela landet – för betydelsen av barn, unga, vuxna och äldres avsaknad av aktiviteter och gemenskap i idrottsföreningen. Och vi har fått nästan 4 miljarder kronor i kompensations- och återstartsstöd utöver ordinarie anslag och dessutom allmänna coronastöd. 

Det hade inte lyckats utan det stöd som aktörerna i idrottsfamiljen erbjudit under pandemin. Jag har sett hur intensivt det väloljade maskineriet på Riksidrottsförbundets kansli tillsammans med medlemsförbunden arbetat. RF-SISU distrikt har i samverkan med medlemsförbundens distriktsorganisationer och idrottsföreningar haft nära dialog, genomfört tydligt påverkans- och opinionsbildningsarbete i region och kommun.

I dialog mellan Riksidrottsförbundet, medlemsförbund och föreningar har allt från ansökningar av stöd, fördelning av stöd, skapande av rätt kontakter för att få till så tydlig information som möjligt för att kommunicera inom idrottsrörelsen, påverkansarbete och opinionsbildning fungerat inte bara väl utan utomordentligt i den krissituation vi befunnit oss i.

Hittills har 72 specialidrottsförbund och 5 500 av deras idrottsföreningar fått kompensationsstöd. Det är tydligt att man nu kan blicka tillbaka och se resultatet och styrkan i att agera som en samordnad idrottsrörelse. Representanter från alla politiska partier från vänster till höger har med mig samfällt tagit upp att detta varit den enskild viktigaste faktorn för framgång i vårt politiska påverkansarbete. Detta får vi inte riskera. 

En gemensam kraftsamling till

På samma sätt måste vi nu för alla barn, unga, vuxna och äldre se till att göra en gemensam kraftsamling och öka trycket i återstartsarbete. Att vi lyckas återrekrytera, behålla och rekrytera i alla åldrar gör stor skillnad för hela idrottsfamiljen men framför allt för livskvaliteten och gemenskapen för var och en som hittar till eller hittar tillbaka till idrotten. 

Vi är utomordentlig glada för de 400 miljoner som idrottsrörelsen nu lovats i extra stöd för 2022 men glädjen grumlas om det inte är en långsiktig satsning som också ger oss samma extra stöd för 2023 och 2024. 

Tack alla i idrottsfamiljen för att vi orkat ta oss igenom en kris, men också lyckats skapa förutsättningar för hur vi de närmaste åren med gemensamma krafter ska ta oss tillbaka ännu större och ännu starkare – tillsammans.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen