Här måste idrotten gå samman

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att idrottsrörelsens röst under pandemin varit tydlig och fått stort utrymme är inte en tillfällighet och det har jag skrivit om tidigare. Jag är stolt över idrottsrörelsens gemensamma ansträngningar under den kris som vi hoppas att vi nu verkligen är på väg ut ur. 

När utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet presenterade sitt betänkande i dagarna rimmar förslagen mycket väl med det vi framfört under utredningens gång. 

Det är inte heller en tillfällighet. Utredningen föreslår bland annat att ett idrottsförbund som misstänker brott mot idrottens matchfixningsreglemente ska kunna begära att spelbolagen kontrollerar dessa misstankar mot sin data. 

Spelagen måste också agera

Vidare föreslås skarpare krav på spelbolagen att dela information till Polismyndigheten och Spelinspektionen vid misstänkt matchfixning. Sammantaget innebär det skarpare verktyg för att tillsammans komma åt matchfixarna. 

Matchfixning är ett av de största hoten mot tävlingsidrotten. Arbetet mot matchfixning är också ett utmärkt exempel på när idrottsrörelsen identifierar ett gemensamt problem går samman med en tydlig agenda och en röst trycker på politiken för förändring.

idrotten har gjort en rad åtgärder mot matchfixning som gemensam kunskapsuppbyggnad via utbildningar som alla idrotter kan använda, gemensam visselblåsarkanal, stödfunktioner mellan förbunden och från Riksidrottsförbundet. Vi har tillsammans haft dialog med många aktörer som regeringen, Polisen, Spelinspektionen och spelbolag. 

Vi är lyssnade på när det gäller vår kunskap om matchfixning och vilka verktyg som saknas för att bekämpa problemet. Vi är lyssnade på eftersom vi talar med en gemensam tydlig och klar stämma. 

Når effekt om vi samarbetar

När vi står inför eller i en kris som hotar vår egen existens går idrottsrörelsen samman – såsom vi gjort vad gäller exempelvis arbetet mot matchfixning och så som vi gjort under coronakrisen. 

Stora förbund måste ta ansvar för små, beslut från Riksidrottsmötet och Riksidrottsnämnden måste accepteras och folkhälsosatsningar innebära att vi måste göra annat och annorlunda än vi gjort tidigare. Kort sagt Strategi 2025 måste gälla oss alla. 

Men jag märker tendenser till att vi blir navelskådare och det är något som verkligen är ett hot mot vår trovärdighet och i förlängningen mot vår existens som rörelse. Det finns krusningar i rörelsen som tänker egoistiskt först – det är i och för sig något som alla behöver göra – men utan att sedan vilja lyfta blicken och även ta det ansvar för helheten som alltid är ett måste i en folkrörelse med en sådan mångfald av förutsättningar och verksamheter som idrottsrörelsen är. 

Matchfixning är en del av arbetet för rent spel inom idrotten. Här precis som i alla delar handlar det om att alla i idrottsrörelsen – och framför allt vi inom idrottsrörelsen som är valda att företrädare – måste vara föredömen och stå upp för våra värderingar, stå stadigt för värderingar, regler och system även när det blåser – ja till och med när det stormar. 

Det är först då vi gemensamt är den starka kraften vi behöver vara – i med och motgång för ett starkare Sverige med världens bästa idrott. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.