De är nu vi laddar för framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att se vart idrottsrörelsen kommer befinna sig om 1 år, 5 år eller 10 år kan vi sia om, vi kan inte veta säkert men denna period av pandemi har lärt oss något. Trots att många har drabbats hårt kommer också denna tid att förhoppningsvis ha lett till något positivt när vi så småningom kan se i backspegeln.

De åtgärder som påverkat idrottsrörelsen mest är regeringens beslut kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Idrottsrörelsen slog fast att det viktigaste var att hjälpa till att minska smittspridningen men att också ställa om träning och senare även tävling på ett sådant sätt som möjliggjorde för människor att komma i rörelse men på ett smittsäkert sätt. 

Vi har sett fantastiska exempel på att idrottsrörelsen verkligen tänkt kreativt och varit lösningsorienterade och samtidigt tagit ett stort ansvar. Idrotten har dock fått ta stora konsekvenser, både idrottsligt och ekonomiskt. 

Höjda avgifter

Som i de flesta kriser ser vi tyvärr att de svaga i samhället drabbas ännu hårdare. Runt om i landet väcks en oro över att de förändrade förutsättningarna leder till att man tex tvingas höja avgifter och att man då kommer ställa de som kanske mest behöver sin idrott utanför. 

Det finns också en oro över att kommunernas dåliga ekonomi kommer göra att man prioriterar ned idrott.

Politiker lyfter ofta vår samhällsnytta och hur vi bidrar till minskad ohälsa. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd, det har visat sig under corona men vi behöver rätt förutsättningar och politiker som tror och vågar satsa även på långsiktiga investeringar. 

Därför kommer vi föra fram till regeringen att vi behöver ett utökat stöd under 2021 och 2022.

Inte bara en rolig fritidsaktivitet

Vi som är engagerade inom idrotten vet att de mervärden idrotten bidrar med för samhället omfattar så mycket mer än en rolig fritidsaktivitet. Ofta är idrottsföreningen motorn och det sammanhållande kittet i mindre samhällen och bostadsområden. 

Eftersom nästan alla barn någon gång under sin uppväxt är med i en eller flera idrottsföreningar har idrottsledare och idrottsrörelsen som helhet en viktig roll för att skapa gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar. 

Föreningsidrotten blir allt viktigare i en tid med omfattande utanförskap, segregation och ekonomisk utsatthet. Att kunna ägna sig åt sitt intresse, att träffa sina kompisar i föreningen är både en plats för trygghet och personlig utveckling i ett meningsfullt sammanhang som stärker hälsan. Inte minst för barn och ungdomar från familjer som har tuffa sociala och ekonomiska förhållanden. 

En stark urbanisering har pågått under lång tid. En konsekvens är att skatteunderlaget har urholkats och ekonomin är ansträngd. Det ekonomiska läget kommer att försämras ytterligare för många kommuner de kommande åren. Inte minst i ljuset av coronapandemin. 

Att planera i en osäker framtid är svårt. Men utan sannolika bedömningar och en tydlig idé om vart vi vill är vi sämre rustade att möta den utveckling som kommer. Därför behöver idrottsrörelsen precis som övriga samhället försöka se runt hörnet till framtiden och förbereda sig. Vi genomför därför ett scenarioarbete där vi tittar på idrottsrörelsen med blicken mot 2021 och 2022. 

Fakta skapar starka argument

Vi återkommer till regeringen med förslag på hur idrottsrörelsen behöver stöd under kommande år. För oss är det viktigt att vi har väl underbyggda fakta och idrottsrörelsen kommer behöva ett utökat generellt stöd framöver. 

Så som det ser ut nu och troligen även en bit in under 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor. Vårt mål är att idrottsrörelsen ska gå stärkt ur coronakrisen och att vi ska fortsätta vara en stark kraft i hela Sverige. Idrotten behövs i en nystart för Sverige. Då måste politiken ge oss långsiktiga förutsättningar för att klara detta.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.