De är nu vi laddar för framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att se vart idrottsrörelsen kommer befinna sig om 1 år, 5 år eller 10 år kan vi sia om, vi kan inte veta säkert men denna period av pandemi har lärt oss något. Trots att många har drabbats hårt kommer också denna tid att förhoppningsvis ha lett till något positivt när vi så småningom kan se i backspegeln.

De åtgärder som påverkat idrottsrörelsen mest är regeringens beslut kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Idrottsrörelsen slog fast att det viktigaste var att hjälpa till att minska smittspridningen men att också ställa om träning och senare även tävling på ett sådant sätt som möjliggjorde för människor att komma i rörelse men på ett smittsäkert sätt. 

Vi har sett fantastiska exempel på att idrottsrörelsen verkligen tänkt kreativt och varit lösningsorienterade och samtidigt tagit ett stort ansvar. Idrotten har dock fått ta stora konsekvenser, både idrottsligt och ekonomiskt. 

Höjda avgifter

Som i de flesta kriser ser vi tyvärr att de svaga i samhället drabbas ännu hårdare. Runt om i landet väcks en oro över att de förändrade förutsättningarna leder till att man tex tvingas höja avgifter och att man då kommer ställa de som kanske mest behöver sin idrott utanför. 

Det finns också en oro över att kommunernas dåliga ekonomi kommer göra att man prioriterar ned idrott.

Politiker lyfter ofta vår samhällsnytta och hur vi bidrar till minskad ohälsa. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd, det har visat sig under corona men vi behöver rätt förutsättningar och politiker som tror och vågar satsa även på långsiktiga investeringar. 

Därför kommer vi föra fram till regeringen att vi behöver ett utökat stöd under 2021 och 2022.

Inte bara en rolig fritidsaktivitet

Vi som är engagerade inom idrotten vet att de mervärden idrotten bidrar med för samhället omfattar så mycket mer än en rolig fritidsaktivitet. Ofta är idrottsföreningen motorn och det sammanhållande kittet i mindre samhällen och bostadsområden. 

Eftersom nästan alla barn någon gång under sin uppväxt är med i en eller flera idrottsföreningar har idrottsledare och idrottsrörelsen som helhet en viktig roll för att skapa gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar. 

Föreningsidrotten blir allt viktigare i en tid med omfattande utanförskap, segregation och ekonomisk utsatthet. Att kunna ägna sig åt sitt intresse, att träffa sina kompisar i föreningen är både en plats för trygghet och personlig utveckling i ett meningsfullt sammanhang som stärker hälsan. Inte minst för barn och ungdomar från familjer som har tuffa sociala och ekonomiska förhållanden. 

En stark urbanisering har pågått under lång tid. En konsekvens är att skatteunderlaget har urholkats och ekonomin är ansträngd. Det ekonomiska läget kommer att försämras ytterligare för många kommuner de kommande åren. Inte minst i ljuset av coronapandemin. 

Att planera i en osäker framtid är svårt. Men utan sannolika bedömningar och en tydlig idé om vart vi vill är vi sämre rustade att möta den utveckling som kommer. Därför behöver idrottsrörelsen precis som övriga samhället försöka se runt hörnet till framtiden och förbereda sig. Vi genomför därför ett scenarioarbete där vi tittar på idrottsrörelsen med blicken mot 2021 och 2022. 

Fakta skapar starka argument

Vi återkommer till regeringen med förslag på hur idrottsrörelsen behöver stöd under kommande år. För oss är det viktigt att vi har väl underbyggda fakta och idrottsrörelsen kommer behöva ett utökat generellt stöd framöver. 

Så som det ser ut nu och troligen även en bit in under 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor. Vårt mål är att idrottsrörelsen ska gå stärkt ur coronakrisen och att vi ska fortsätta vara en stark kraft i hela Sverige. Idrotten behövs i en nystart för Sverige. Då måste politiken ge oss långsiktiga förutsättningar för att klara detta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.