Alldeles för många stolligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag är en brottsling. Jag har nämligen tagit ett foto med min mobil genom fönstret när jag lyfte från Bromma flygplats. Fotot lagras som mina andra bilder i en molntjänst och jag har inte skickat bilden till Lantmäteriet för att be om lov för det.

Sedan kravet på så kallat spridningstillstånd infördes 2016 när Lantmäteriet tog över granskningen av bildmaterial från luften från Försvarsmakten har antalet ärenden ökat från 700 till 35 000 hos myndigheten. 

En inte allt för vild gissning är att det finns många fler än jag som i vår okunskap inte har skickat in våra bilder till Lantmäteriet för kontroll och godkännande innan de har lagts ut på sociala medier. Bara inom flygsporten finns enligt beräkningar ungefär 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig lämnats in för granskning. Till saken hör att kommersiella satellitfototjänster fotar det mesta av Sveriges markyta i detalj, löpande. Bilder som är tillgängliga för oss alla, utan att granskas av Lantmäteriet. 

Ett syfte, men...

Det här är dessvärre ett exempel av många när lagstiftning och myndighetsutövning blir tokig. Alla regleringar har oftast ett gott och förståeligt syfte. Men när lagstiftaren eller myndigheten inte ser konsekvenserna av sina beslut i ett bredare perspektiv kan det bästa bli det godas fiende. Dessvärre är min erfarenhet att byråkratins kvarnar maler långsamt och ett felbeslut kan ta lång tid att åtgärda.

Jag har mött många exempel under min tid som ordförande. Naturvårdsverket ansåg under flera år att barns fotbollsspelande skulle jämföras med industribuller och det krävde domstolsprocesser för att få till en ändring. 

Eller när Trafikverket under förra året ändrade implementeringen av sina regelverk på ett sådant sätt att cykelföreningar, triathlonföreningar och motorklubbar kan få sina avgifter för att tävla på statlig väg höjda med flera tusen procent.

Backar vi några år så skulle Fortifikationsverket som sköter Försvarets mark börja ta ut marknadsmässiga hyror av ”hyresgäster”. Orienteringsklubbar leddes in i byråkratins labyrint för att låna ett skjutfält en lördagseftermiddag. Samma skjutfält som man i decennier lånat med regementschefens goda minne. Att prata om marknadens efterfrågan på skjutfält en lördag eftermiddag på en mindre ort i Mellansverige var skrattretande.

Vi behöver lösa problem med god dialog och på ett rimligt sätt. Vad gäller spridningstillståndet, som jag nämnde i början, fanns det före 2016 en självgranskningsrätt och möjligheten att få hjälp med att granska bilden för den som var osäker. Ett betydligt smidigare förfarande för alla parter. 

Växande fenomen

Jag ser tyvärr en utveckling där våra departement och myndigheter planterar träd efter träd av regelverk med det bästa för ögonen. Men ingen hos statsmakten tycks se den skog som växer fram, nära på ogenomtränglig för civilsamhället.

Även om jag kan bli modfälld tänker jag inte ge upp. Ju fler vi är som sätter strålkastaren på dessa stolligheter desto bättre. Därför gläder det mig att Svenska Flygsportförbundet tillsammans med ett flertal andra aktörer driver både framgångsrik opinionsbildning i dagspressen och klassisk lobbyverksamhet i riksdagen. Heja!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen