Alldeles för många stolligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag är en brottsling. Jag har nämligen tagit ett foto med min mobil genom fönstret när jag lyfte från Bromma flygplats. Fotot lagras som mina andra bilder i en molntjänst och jag har inte skickat bilden till Lantmäteriet för att be om lov för det.

Sedan kravet på så kallat spridningstillstånd infördes 2016 när Lantmäteriet tog över granskningen av bildmaterial från luften från Försvarsmakten har antalet ärenden ökat från 700 till 35 000 hos myndigheten. 

En inte allt för vild gissning är att det finns många fler än jag som i vår okunskap inte har skickat in våra bilder till Lantmäteriet för kontroll och godkännande innan de har lagts ut på sociala medier. Bara inom flygsporten finns enligt beräkningar ungefär 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig lämnats in för granskning. Till saken hör att kommersiella satellitfototjänster fotar det mesta av Sveriges markyta i detalj, löpande. Bilder som är tillgängliga för oss alla, utan att granskas av Lantmäteriet. 

Ett syfte, men...

Det här är dessvärre ett exempel av många när lagstiftning och myndighetsutövning blir tokig. Alla regleringar har oftast ett gott och förståeligt syfte. Men när lagstiftaren eller myndigheten inte ser konsekvenserna av sina beslut i ett bredare perspektiv kan det bästa bli det godas fiende. Dessvärre är min erfarenhet att byråkratins kvarnar maler långsamt och ett felbeslut kan ta lång tid att åtgärda.

Jag har mött många exempel under min tid som ordförande. Naturvårdsverket ansåg under flera år att barns fotbollsspelande skulle jämföras med industribuller och det krävde domstolsprocesser för att få till en ändring. 

Eller när Trafikverket under förra året ändrade implementeringen av sina regelverk på ett sådant sätt att cykelföreningar, triathlonföreningar och motorklubbar kan få sina avgifter för att tävla på statlig väg höjda med flera tusen procent.

Backar vi några år så skulle Fortifikationsverket som sköter Försvarets mark börja ta ut marknadsmässiga hyror av ”hyresgäster”. Orienteringsklubbar leddes in i byråkratins labyrint för att låna ett skjutfält en lördagseftermiddag. Samma skjutfält som man i decennier lånat med regementschefens goda minne. Att prata om marknadens efterfrågan på skjutfält en lördag eftermiddag på en mindre ort i Mellansverige var skrattretande.

Vi behöver lösa problem med god dialog och på ett rimligt sätt. Vad gäller spridningstillståndet, som jag nämnde i början, fanns det före 2016 en självgranskningsrätt och möjligheten att få hjälp med att granska bilden för den som var osäker. Ett betydligt smidigare förfarande för alla parter. 

Växande fenomen

Jag ser tyvärr en utveckling där våra departement och myndigheter planterar träd efter träd av regelverk med det bästa för ögonen. Men ingen hos statsmakten tycks se den skog som växer fram, nära på ogenomtränglig för civilsamhället.

Även om jag kan bli modfälld tänker jag inte ge upp. Ju fler vi är som sätter strålkastaren på dessa stolligheter desto bättre. Därför gläder det mig att Svenska Flygsportförbundet tillsammans med ett flertal andra aktörer driver både framgångsrik opinionsbildning i dagspressen och klassisk lobbyverksamhet i riksdagen. Heja!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.