Alldeles för många stolligheter
Jag är en brottsling. Jag har nämligen tagit ett foto med min mobil genom fönstret när jag lyfte från Bromma flygplats. Fotot lagras som mina andra bilder i en molntjänst och jag har inte skickat bilden till Lantmäteriet för att be om lov för det.
Sedan kravet på så kallat spridningstillstånd infördes 2016 när Lantmäteriet tog över granskningen av bildmaterial från luften från Försvarsmakten har antalet ärenden ökat från 700 till 35 000 hos myndigheten.
En inte allt för vild gissning är att det finns många fler än jag som i vår okunskap inte har skickat in våra bilder till Lantmäteriet för kontroll och godkännande innan de har lagts ut på sociala medier. Bara inom flygsporten finns enligt beräkningar ungefär 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig lämnats in för granskning. Till saken hör att kommersiella satellitfototjänster fotar det mesta av Sveriges markyta i detalj, löpande. Bilder som är tillgängliga för oss alla, utan att granskas av Lantmäteriet.
Ett syfte, men...
Det här är dessvärre ett exempel av många när lagstiftning och myndighetsutövning blir tokig. Alla regleringar har oftast ett gott och förståeligt syfte. Men när lagstiftaren eller myndigheten inte ser konsekvenserna av sina beslut i ett bredare perspektiv kan det bästa bli det godas fiende. Dessvärre är min erfarenhet att byråkratins kvarnar maler långsamt och ett felbeslut kan ta lång tid att åtgärda.
Jag har mött många exempel under min tid som ordförande. Naturvårdsverket ansåg under flera år att barns fotbollsspelande skulle jämföras med industribuller och det krävde domstolsprocesser för att få till en ändring.
Eller när Trafikverket under förra året ändrade implementeringen av sina regelverk på ett sådant sätt att cykelföreningar, triathlonföreningar och motorklubbar kan få sina avgifter för att tävla på statlig väg höjda med flera tusen procent.
Backar vi några år så skulle Fortifikationsverket som sköter Försvarets mark börja ta ut marknadsmässiga hyror av ”hyresgäster”. Orienteringsklubbar leddes in i byråkratins labyrint för att låna ett skjutfält en lördagseftermiddag. Samma skjutfält som man i decennier lånat med regementschefens goda minne. Att prata om marknadens efterfrågan på skjutfält en lördag eftermiddag på en mindre ort i Mellansverige var skrattretande.
Vi behöver lösa problem med god dialog och på ett rimligt sätt. Vad gäller spridningstillståndet, som jag nämnde i början, fanns det före 2016 en självgranskningsrätt och möjligheten att få hjälp med att granska bilden för den som var osäker. Ett betydligt smidigare förfarande för alla parter.
Växande fenomen
Jag ser tyvärr en utveckling där våra departement och myndigheter planterar träd efter träd av regelverk med det bästa för ögonen. Men ingen hos statsmakten tycks se den skog som växer fram, nära på ogenomtränglig för civilsamhället.
Även om jag kan bli modfälld tänker jag inte ge upp. Ju fler vi är som sätter strålkastaren på dessa stolligheter desto bättre. Därför gläder det mig att Svenska Flygsportförbundet tillsammans med ett flertal andra aktörer driver både framgångsrik opinionsbildning i dagspressen och klassisk lobbyverksamhet i riksdagen. Heja!
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar