Alldeles för många stolligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag är en brottsling. Jag har nämligen tagit ett foto med min mobil genom fönstret när jag lyfte från Bromma flygplats. Fotot lagras som mina andra bilder i en molntjänst och jag har inte skickat bilden till Lantmäteriet för att be om lov för det.

Sedan kravet på så kallat spridningstillstånd infördes 2016 när Lantmäteriet tog över granskningen av bildmaterial från luften från Försvarsmakten har antalet ärenden ökat från 700 till 35 000 hos myndigheten. 

En inte allt för vild gissning är att det finns många fler än jag som i vår okunskap inte har skickat in våra bilder till Lantmäteriet för kontroll och godkännande innan de har lagts ut på sociala medier. Bara inom flygsporten finns enligt beräkningar ungefär 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig lämnats in för granskning. Till saken hör att kommersiella satellitfototjänster fotar det mesta av Sveriges markyta i detalj, löpande. Bilder som är tillgängliga för oss alla, utan att granskas av Lantmäteriet. 

Ett syfte, men...

Det här är dessvärre ett exempel av många när lagstiftning och myndighetsutövning blir tokig. Alla regleringar har oftast ett gott och förståeligt syfte. Men när lagstiftaren eller myndigheten inte ser konsekvenserna av sina beslut i ett bredare perspektiv kan det bästa bli det godas fiende. Dessvärre är min erfarenhet att byråkratins kvarnar maler långsamt och ett felbeslut kan ta lång tid att åtgärda.

Jag har mött många exempel under min tid som ordförande. Naturvårdsverket ansåg under flera år att barns fotbollsspelande skulle jämföras med industribuller och det krävde domstolsprocesser för att få till en ändring. 

Eller när Trafikverket under förra året ändrade implementeringen av sina regelverk på ett sådant sätt att cykelföreningar, triathlonföreningar och motorklubbar kan få sina avgifter för att tävla på statlig väg höjda med flera tusen procent.

Backar vi några år så skulle Fortifikationsverket som sköter Försvarets mark börja ta ut marknadsmässiga hyror av ”hyresgäster”. Orienteringsklubbar leddes in i byråkratins labyrint för att låna ett skjutfält en lördagseftermiddag. Samma skjutfält som man i decennier lånat med regementschefens goda minne. Att prata om marknadens efterfrågan på skjutfält en lördag eftermiddag på en mindre ort i Mellansverige var skrattretande.

Vi behöver lösa problem med god dialog och på ett rimligt sätt. Vad gäller spridningstillståndet, som jag nämnde i början, fanns det före 2016 en självgranskningsrätt och möjligheten att få hjälp med att granska bilden för den som var osäker. Ett betydligt smidigare förfarande för alla parter. 

Växande fenomen

Jag ser tyvärr en utveckling där våra departement och myndigheter planterar träd efter träd av regelverk med det bästa för ögonen. Men ingen hos statsmakten tycks se den skog som växer fram, nära på ogenomtränglig för civilsamhället.

Även om jag kan bli modfälld tänker jag inte ge upp. Ju fler vi är som sätter strålkastaren på dessa stolligheter desto bättre. Därför gläder det mig att Svenska Flygsportförbundet tillsammans med ett flertal andra aktörer driver både framgångsrik opinionsbildning i dagspressen och klassisk lobbyverksamhet i riksdagen. Heja!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.