Nu måste vi få känna politikernas stöd
”Jag kan förstå att jag inte får träna med mina kompisar just nu men jag längtar tills att vi får göra det igen”. Orden kommer från en av alla idrottsutövare som under pandemin har fått hantera inställda träningar, cuper och matcher. Att idrotten är betydelsefull för många har vi vetat länge men att det skulle ställa sig på sin spets som det gjort under corona-pandemin hade väl ingen föreställt sig.
Men vi behöver stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar.

För några år sedan tog idrottsrörelsen ett stort ansvar ur ett samhällsperspektiv och hjälpte till med en samhällsutmaning genom att idrottsföreningar bidrog till bättre hälsa hos nyanlända i väntan på besked om att få stanna i Sverige eller återvända till sitt hemland.
Sett från idrottens perspektiv tjänade etableringssatsningen i många föreningar till att man fick ett fullt lag, eller nya barn och ungdomar på träningen samt medlemmar med utländsk bakgrund, vilket är en generell utmaning för idrottsrörelsen. Det samma gäller satsningen ”Rörelse i skolan”.
Vi bidrar till folkhälsan
En av de större utmaningarna hos många föreningar är rekrytering av barn och unga. Den scenarioplanering som RF genomfört tillsammans med specialidrottsförbunden kring corona-pandemin visar en oro för att barn, och ungdomar inte ska komma tillbaka till idrottsföreningen.
Att idrottsrörelsen under några år kan få statligt stöd för samverkan mellan föreningar och skolor i hela landet kan göra att fler barn får kontakt med idrottsföreningar och ett intresse för idrott. Detta ser vi också som ett bidrag till att arbeta mot målen i strategi 2025. Det är svårt att se att inte idrotten skulle kunna ta gemensamma krafttag till gagn för folkhälsa. Det är inte detsamma som att gå i statens ledband eller att vi ger upp vårt oberoende. Genom alla de idrottsaktiviteter som genomförs varje dag bidrar vi till en ökad folkhälsa.
Studier visar att idrotten är den viktigaste platsen för många efter hem och skola. Vi är 880 000 ledare, eller kanske snarare lotsar, som genom idrotten bygger framtidens vuxna och ett starkt Sverige. Vad händer när vi inte får bedriva vår verksamhet?
Sverige behöver unga människor som växer upp till starka, självständiga, toleranta, medkännande samhällsmedborgare. Tjejer och killar som är och känner sig fria och kompetenta att fatta egna beslut att forma sina liv. Unga människor som möts över gränser - geografiska, sociala och kulturella.
Många är oroliga i dag
Just nu möts vi av oroade föreningsledare, förbund och föräldrar som vittnar om att barn och unga mår allt sämre. Den viktiga idrotten som ställs in, avsaknad av sammanhang där man kanske också haft distansundervisning i skolan och oro över pandemin sätter sina spår. Vi vet att föreningsidrotten i vanliga fall gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. När idrotten nu ställts in eller kraftigt minskat får det följder.
Idrotten har under pandemin drabbats både i verksamheten och ekonomiskt. Det särskilda kompensationsstöd som idrottsrörelsen tilldelats har spelat stor roll. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd och de brukar också vara överens om att som folkrörelse ska vi själva bestämma vart pengarna ska gå. Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten.
Vii har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar, Inte av politiker eller myndigheter. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut.
Men det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet fattar lokala politiker beslut om utmaningar kring ekonomi, skola, vård, omsorg, arbetslöshet, integration, klimatförändringar, bostadsbyggande med mera.
Vi vill vara en medspelare
Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem.
Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande målen för statens stöd till idrotten.
Vi ska inte ha beröringsskräck. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna så kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.