Nu måste vi få känna politikernas stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Jag kan förstå att jag inte får träna med mina kompisar just nu men jag längtar tills att vi får göra det igen”. Orden kommer från en av alla idrottsutövare som under pandemin har fått hantera inställda träningar, cuper och matcher. Att idrotten är betydelsefull för många har vi vetat länge men att det skulle ställa sig på sin spets som det gjort under corona-pandemin hade väl ingen föreställt sig. 

Men vi behöver stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar.

För några år sedan tog idrottsrörelsen ett stort ansvar ur ett samhällsperspektiv och hjälpte till med en samhällsutmaning genom att idrottsföreningar bidrog till bättre hälsa hos nyanlända i väntan på besked om att få stanna i Sverige eller återvända till sitt hemland. 

Sett från idrottens perspektiv tjänade etableringssatsningen i många föreningar till att man fick ett fullt lag, eller nya barn och ungdomar på träningen samt medlemmar med utländsk bakgrund, vilket är en generell utmaning för idrottsrörelsen.  Det samma gäller satsningen ”Rörelse i skolan”. 

Vi bidrar till folkhälsan

En av de större utmaningarna hos många föreningar är rekrytering av barn och unga. Den scenarioplanering som RF genomfört tillsammans med specialidrottsförbunden kring corona-pandemin visar en oro för att barn, och ungdomar inte ska komma tillbaka till idrottsföreningen. 

Att idrottsrörelsen under några år kan få statligt stöd för samverkan mellan föreningar och skolor i hela landet kan göra att fler barn får kontakt med idrottsföreningar och ett intresse för idrott. Detta ser vi också som ett bidrag till att arbeta mot målen i strategi 2025. Det är svårt att se att inte idrotten skulle kunna ta gemensamma krafttag till gagn för folkhälsa. Det är inte detsamma som att gå i statens ledband eller att vi ger upp vårt oberoende. Genom alla de idrottsaktiviteter som genomförs varje dag bidrar vi till en ökad folkhälsa.

Studier visar att idrotten är den viktigaste platsen för många efter hem och skola. Vi är 880 000 ledare, eller kanske snarare lotsar, som genom idrotten bygger framtidens vuxna och ett starkt Sverige. Vad händer när vi inte får bedriva vår verksamhet? 

Sverige behöver unga människor som växer upp till starka, självständiga, toleranta, medkännande samhällsmedborgare. Tjejer och killar som är och känner sig fria och kompetenta att fatta egna beslut att forma sina liv. Unga människor som möts över gränser - geografiska, sociala och kulturella. 

Många är oroliga i dag

Just nu möts vi av oroade föreningsledare, förbund och föräldrar som vittnar om att barn och unga mår allt sämre. Den viktiga idrotten som ställs in, avsaknad av sammanhang där man kanske också haft distansundervisning i skolan och oro över pandemin sätter sina spår. Vi vet att föreningsidrotten i vanliga fall gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. När idrotten nu ställts in eller kraftigt minskat får det följder.

Idrotten har under pandemin drabbats både i verksamheten och ekonomiskt. Det särskilda kompensationsstöd som idrottsrörelsen tilldelats har spelat stor roll. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd och de brukar också vara överens om att som folkrörelse ska vi själva bestämma vart pengarna ska gå. Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten. 

Vii har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar, Inte av politiker eller myndigheter. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut. 

Men det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet fattar lokala politiker beslut om utmaningar kring ekonomi, skola, vård, omsorg, arbetslöshet, integration, klimatförändringar, bostadsbyggande med mera.

Vi vill vara en medspelare

Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem.  

Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande målen för statens stöd till idrotten. 

Vi ska inte ha beröringsskräck. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna så kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.