Nu måste vi få känna politikernas stöd
”Jag kan förstå att jag inte får träna med mina kompisar just nu men jag längtar tills att vi får göra det igen”. Orden kommer från en av alla idrottsutövare som under pandemin har fått hantera inställda träningar, cuper och matcher. Att idrotten är betydelsefull för många har vi vetat länge men att det skulle ställa sig på sin spets som det gjort under corona-pandemin hade väl ingen föreställt sig.
Men vi behöver stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar.

För några år sedan tog idrottsrörelsen ett stort ansvar ur ett samhällsperspektiv och hjälpte till med en samhällsutmaning genom att idrottsföreningar bidrog till bättre hälsa hos nyanlända i väntan på besked om att få stanna i Sverige eller återvända till sitt hemland.
Sett från idrottens perspektiv tjänade etableringssatsningen i många föreningar till att man fick ett fullt lag, eller nya barn och ungdomar på träningen samt medlemmar med utländsk bakgrund, vilket är en generell utmaning för idrottsrörelsen. Det samma gäller satsningen ”Rörelse i skolan”.
Vi bidrar till folkhälsan
En av de större utmaningarna hos många föreningar är rekrytering av barn och unga. Den scenarioplanering som RF genomfört tillsammans med specialidrottsförbunden kring corona-pandemin visar en oro för att barn, och ungdomar inte ska komma tillbaka till idrottsföreningen.
Att idrottsrörelsen under några år kan få statligt stöd för samverkan mellan föreningar och skolor i hela landet kan göra att fler barn får kontakt med idrottsföreningar och ett intresse för idrott. Detta ser vi också som ett bidrag till att arbeta mot målen i strategi 2025. Det är svårt att se att inte idrotten skulle kunna ta gemensamma krafttag till gagn för folkhälsa. Det är inte detsamma som att gå i statens ledband eller att vi ger upp vårt oberoende. Genom alla de idrottsaktiviteter som genomförs varje dag bidrar vi till en ökad folkhälsa.
Studier visar att idrotten är den viktigaste platsen för många efter hem och skola. Vi är 880 000 ledare, eller kanske snarare lotsar, som genom idrotten bygger framtidens vuxna och ett starkt Sverige. Vad händer när vi inte får bedriva vår verksamhet?
Sverige behöver unga människor som växer upp till starka, självständiga, toleranta, medkännande samhällsmedborgare. Tjejer och killar som är och känner sig fria och kompetenta att fatta egna beslut att forma sina liv. Unga människor som möts över gränser - geografiska, sociala och kulturella.
Många är oroliga i dag
Just nu möts vi av oroade föreningsledare, förbund och föräldrar som vittnar om att barn och unga mår allt sämre. Den viktiga idrotten som ställs in, avsaknad av sammanhang där man kanske också haft distansundervisning i skolan och oro över pandemin sätter sina spår. Vi vet att föreningsidrotten i vanliga fall gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. När idrotten nu ställts in eller kraftigt minskat får det följder.
Idrotten har under pandemin drabbats både i verksamheten och ekonomiskt. Det särskilda kompensationsstöd som idrottsrörelsen tilldelats har spelat stor roll. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd och de brukar också vara överens om att som folkrörelse ska vi själva bestämma vart pengarna ska gå. Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten.
Vii har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar, Inte av politiker eller myndigheter. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut.
Men det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet fattar lokala politiker beslut om utmaningar kring ekonomi, skola, vård, omsorg, arbetslöshet, integration, klimatförändringar, bostadsbyggande med mera.
Vi vill vara en medspelare
Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem.
Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande målen för statens stöd till idrotten.
Vi ska inte ha beröringsskräck. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna så kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.
Inte nog med det, nu har 1 79600 målgångar registrerats totalt i något lopp!
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar