Konsten att kombinera idrott och folkhälsa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Var är vi och vart ska vi? Efter en mycket lång tid av krishantering under pandemin och fokus på ren överlevnad för idrottsrörelsen har vi under en tid successivt återstartat. Medlemsförbunden har planer där fokus ligger på att komma igång med ordinarie verksamhet i förbund och föreningar men också att göra mer än så för att rekrytera, återrekrytera och behålla barn, unga och vuxna i idrotten. 

Pandemin har visat oss vad idrotten betyder både vad gäller fysisk aktivitet men kanske ännu mer för gemenskap, att få träffa sina kompisar och vara en del av ett sammanhang – som för många av oss oavsett ålder plötsligt rycktes bort under pandemin. 

bidra till folkhälsan

Pandemin har även tydligt visat behovet av att alla måste bidra till arbetet med ökad folkhälsa. Det vi visste innan med mer stillasittande och ökad psykisk och fysisk ohälsa bland unga har försämrats under den här tiden då mycket av vår verksamhet har fått ställas in och dessutom har skolungdomar fått sitta hemma med distansundervisning. 

Det visar också politiken med tydlighet i alla dialoger som jag har. Idrottsrörelsen har en enorm möjlighet att vara pusselbiten i det stora hälsoarbete som nu behövs i Sverige. Vi erbjuder idrott varje dag i idrottsrörelsen. 

Men ska idrottsrörelsen vara relevant för politiken så de ser nyttan med idrotten och fortsätta att stå på vår sida – då måste vi också titta på oss själva och klarsynt fråga oss – gör vi vad vi säger att vi ska? Når vi verkligen alla? Och samtidigt ska vi också kunna prata om idrotten som idrott OCH som den största folkrörelsen i Sverige för folkhälsa. 

Hur vi kan komma tillbaka efter pandemin kommer spela roll för en ökad folkhälsa hos befolkningen. Att vi pratar om vår idrott på det sättet är en förutsättning i dialogen med politiken. 

En ständig förändring

Ordet folkhälsa har kommit för att stanna som ett begrepp som vi behöver använda både i politiken och idrottsvardagen. 

Det är nu med ny energi vi kan lyfta blicken och se framåt. Vi har också en unik möjlighet att både titta i backspegeln, påminna oss om vad vi satt för mål för resan, förändrings- och utvecklingsresan Strategi 2025, samtidigt som vi justerar detaljer för att hitta den allra bästa vägen till målet. Bästa vägen är inte alltid den snabbaste och enklaste utan kan ibland vara snårig och svår. Men det är då med hjälp av backspegeln, målet och stödet från varandra som vi hittar energi och styr stadigt framåt och med våra medlemmars bästa för ögonen. 

Inom idrottsrörelsen pågår ett omfattande förändringsarbete, Strategi 2025. Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet. 

Självklart innebar pandemin ett hack i utvecklingen. Så det är dags att påminna oss alla om var vi är idag, hur långt vi hade kommit och vad vi tillsammans beslutade på Riksidrottsmötet 2015, och vad vi har fortsatt utveckla i den linjen och då fattat nya beslut som ska hjälpa oss tillsammans med riktningen mot målet. 

Idrottsrörelsens vision är ”Svensk idrott – världens bästa”. För att nå det målet har vi bestämt oss för en förflyttning från det som ni känner väl - från triangel till rektangel inom idrotten. 

Värdegrunden vår styrka

Kortfattat skulle jag beskriva det som en utveckling från en idrott där få hoppar av på vägen till en idrott där vi behåller de aktiva oavsett ambitionsnivå och ålder. Att vi kan bedriva en trygg idrott där alla medlemmar trivs i en bra miljö och känner sig säkra även i fortsättningen.

Det i sin tur leder till mål inom fyra olika områden. 

Livslångt idrottande: 

Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. 

Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt. 

Idrottens värdegrund är vår styrka: Alla lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund. 

Idrott i förening: Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening. 

Idrotten gör Sverige starkare: Svensk idrott är en ännu starkare samhällsaktör. 

Som en återstart i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas verksamhet innebär nuläget att vi också gör en återstart. Hur ska vi på bästa sätt kunna stödja, leda, företräda och samordna idrottsrörelsen utifrån våra olika stödfunktioner för att medlemsförbunden på bästa sätt ska nå målen? Oavsett verksamhetsområde och oavsett var i idrottsrörelsen du har din funktion så är det viktigaste att vi påminner oss om mål, hittar och vågar styra mot detta med tydlighet – och att vi hjälps åt. Vi behöver återfå energin, glädjen och viljan att åter skapa världens bästa idrott. Även om vi just nu är på olika delsträckor av vägen mot målet – så vet vi vart vi ska och kan hjälpa varandra. Det är den enda vägen. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.