Konsten att kombinera idrott och folkhälsa
Var är vi och vart ska vi? Efter en mycket lång tid av krishantering under pandemin och fokus på ren överlevnad för idrottsrörelsen har vi under en tid successivt återstartat. Medlemsförbunden har planer där fokus ligger på att komma igång med ordinarie verksamhet i förbund och föreningar men också att göra mer än så för att rekrytera, återrekrytera och behålla barn, unga och vuxna i idrotten.
Pandemin har visat oss vad idrotten betyder både vad gäller fysisk aktivitet men kanske ännu mer för gemenskap, att få träffa sina kompisar och vara en del av ett sammanhang – som för många av oss oavsett ålder plötsligt rycktes bort under pandemin.
bidra till folkhälsan
Pandemin har även tydligt visat behovet av att alla måste bidra till arbetet med ökad folkhälsa. Det vi visste innan med mer stillasittande och ökad psykisk och fysisk ohälsa bland unga har försämrats under den här tiden då mycket av vår verksamhet har fått ställas in och dessutom har skolungdomar fått sitta hemma med distansundervisning.
Det visar också politiken med tydlighet i alla dialoger som jag har. Idrottsrörelsen har en enorm möjlighet att vara pusselbiten i det stora hälsoarbete som nu behövs i Sverige. Vi erbjuder idrott varje dag i idrottsrörelsen.
Men ska idrottsrörelsen vara relevant för politiken så de ser nyttan med idrotten och fortsätta att stå på vår sida – då måste vi också titta på oss själva och klarsynt fråga oss – gör vi vad vi säger att vi ska? Når vi verkligen alla? Och samtidigt ska vi också kunna prata om idrotten som idrott OCH som den största folkrörelsen i Sverige för folkhälsa.
Hur vi kan komma tillbaka efter pandemin kommer spela roll för en ökad folkhälsa hos befolkningen. Att vi pratar om vår idrott på det sättet är en förutsättning i dialogen med politiken.
En ständig förändring
Ordet folkhälsa har kommit för att stanna som ett begrepp som vi behöver använda både i politiken och idrottsvardagen.
Det är nu med ny energi vi kan lyfta blicken och se framåt. Vi har också en unik möjlighet att både titta i backspegeln, påminna oss om vad vi satt för mål för resan, förändrings- och utvecklingsresan Strategi 2025, samtidigt som vi justerar detaljer för att hitta den allra bästa vägen till målet. Bästa vägen är inte alltid den snabbaste och enklaste utan kan ibland vara snårig och svår. Men det är då med hjälp av backspegeln, målet och stödet från varandra som vi hittar energi och styr stadigt framåt och med våra medlemmars bästa för ögonen.
Inom idrottsrörelsen pågår ett omfattande förändringsarbete, Strategi 2025. Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet.
Självklart innebar pandemin ett hack i utvecklingen. Så det är dags att påminna oss alla om var vi är idag, hur långt vi hade kommit och vad vi tillsammans beslutade på Riksidrottsmötet 2015, och vad vi har fortsatt utveckla i den linjen och då fattat nya beslut som ska hjälpa oss tillsammans med riktningen mot målet.
Idrottsrörelsens vision är ”Svensk idrott – världens bästa”. För att nå det målet har vi bestämt oss för en förflyttning från det som ni känner väl - från triangel till rektangel inom idrotten.
Värdegrunden vår styrka
Kortfattat skulle jag beskriva det som en utveckling från en idrott där få hoppar av på vägen till en idrott där vi behåller de aktiva oavsett ambitionsnivå och ålder. Att vi kan bedriva en trygg idrott där alla medlemmar trivs i en bra miljö och känner sig säkra även i fortsättningen.
Det i sin tur leder till mål inom fyra olika områden.
Livslångt idrottande:
Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.
Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.
Idrottens värdegrund är vår styrka: Alla lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund.
Idrott i förening: Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening.
Idrotten gör Sverige starkare: Svensk idrott är en ännu starkare samhällsaktör.
Som en återstart i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas verksamhet innebär nuläget att vi också gör en återstart. Hur ska vi på bästa sätt kunna stödja, leda, företräda och samordna idrottsrörelsen utifrån våra olika stödfunktioner för att medlemsförbunden på bästa sätt ska nå målen? Oavsett verksamhetsområde och oavsett var i idrottsrörelsen du har din funktion så är det viktigaste att vi påminner oss om mål, hittar och vågar styra mot detta med tydlighet – och att vi hjälps åt. Vi behöver återfå energin, glädjen och viljan att åter skapa världens bästa idrott. Även om vi just nu är på olika delsträckor av vägen mot målet – så vet vi vart vi ska och kan hjälpa varandra. Det är den enda vägen.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar