Konsten att kombinera idrott och folkhälsa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Var är vi och vart ska vi? Efter en mycket lång tid av krishantering under pandemin och fokus på ren överlevnad för idrottsrörelsen har vi under en tid successivt återstartat. Medlemsförbunden har planer där fokus ligger på att komma igång med ordinarie verksamhet i förbund och föreningar men också att göra mer än så för att rekrytera, återrekrytera och behålla barn, unga och vuxna i idrotten. 

Pandemin har visat oss vad idrotten betyder både vad gäller fysisk aktivitet men kanske ännu mer för gemenskap, att få träffa sina kompisar och vara en del av ett sammanhang – som för många av oss oavsett ålder plötsligt rycktes bort under pandemin. 

bidra till folkhälsan

Pandemin har även tydligt visat behovet av att alla måste bidra till arbetet med ökad folkhälsa. Det vi visste innan med mer stillasittande och ökad psykisk och fysisk ohälsa bland unga har försämrats under den här tiden då mycket av vår verksamhet har fått ställas in och dessutom har skolungdomar fått sitta hemma med distansundervisning. 

Det visar också politiken med tydlighet i alla dialoger som jag har. Idrottsrörelsen har en enorm möjlighet att vara pusselbiten i det stora hälsoarbete som nu behövs i Sverige. Vi erbjuder idrott varje dag i idrottsrörelsen. 

Men ska idrottsrörelsen vara relevant för politiken så de ser nyttan med idrotten och fortsätta att stå på vår sida – då måste vi också titta på oss själva och klarsynt fråga oss – gör vi vad vi säger att vi ska? Når vi verkligen alla? Och samtidigt ska vi också kunna prata om idrotten som idrott OCH som den största folkrörelsen i Sverige för folkhälsa. 

Hur vi kan komma tillbaka efter pandemin kommer spela roll för en ökad folkhälsa hos befolkningen. Att vi pratar om vår idrott på det sättet är en förutsättning i dialogen med politiken. 

En ständig förändring

Ordet folkhälsa har kommit för att stanna som ett begrepp som vi behöver använda både i politiken och idrottsvardagen. 

Det är nu med ny energi vi kan lyfta blicken och se framåt. Vi har också en unik möjlighet att både titta i backspegeln, påminna oss om vad vi satt för mål för resan, förändrings- och utvecklingsresan Strategi 2025, samtidigt som vi justerar detaljer för att hitta den allra bästa vägen till målet. Bästa vägen är inte alltid den snabbaste och enklaste utan kan ibland vara snårig och svår. Men det är då med hjälp av backspegeln, målet och stödet från varandra som vi hittar energi och styr stadigt framåt och med våra medlemmars bästa för ögonen. 

Inom idrottsrörelsen pågår ett omfattande förändringsarbete, Strategi 2025. Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet. 

Självklart innebar pandemin ett hack i utvecklingen. Så det är dags att påminna oss alla om var vi är idag, hur långt vi hade kommit och vad vi tillsammans beslutade på Riksidrottsmötet 2015, och vad vi har fortsatt utveckla i den linjen och då fattat nya beslut som ska hjälpa oss tillsammans med riktningen mot målet. 

Idrottsrörelsens vision är ”Svensk idrott – världens bästa”. För att nå det målet har vi bestämt oss för en förflyttning från det som ni känner väl - från triangel till rektangel inom idrotten. 

Värdegrunden vår styrka

Kortfattat skulle jag beskriva det som en utveckling från en idrott där få hoppar av på vägen till en idrott där vi behåller de aktiva oavsett ambitionsnivå och ålder. Att vi kan bedriva en trygg idrott där alla medlemmar trivs i en bra miljö och känner sig säkra även i fortsättningen.

Det i sin tur leder till mål inom fyra olika områden. 

Livslångt idrottande: 

Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. 

Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt. 

Idrottens värdegrund är vår styrka: Alla lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund. 

Idrott i förening: Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening. 

Idrotten gör Sverige starkare: Svensk idrott är en ännu starkare samhällsaktör. 

Som en återstart i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas verksamhet innebär nuläget att vi också gör en återstart. Hur ska vi på bästa sätt kunna stödja, leda, företräda och samordna idrottsrörelsen utifrån våra olika stödfunktioner för att medlemsförbunden på bästa sätt ska nå målen? Oavsett verksamhetsområde och oavsett var i idrottsrörelsen du har din funktion så är det viktigaste att vi påminner oss om mål, hittar och vågar styra mot detta med tydlighet – och att vi hjälps åt. Vi behöver återfå energin, glädjen och viljan att åter skapa världens bästa idrott. Även om vi just nu är på olika delsträckor av vägen mot målet – så vet vi vart vi ska och kan hjälpa varandra. Det är den enda vägen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen