Konsten att kombinera idrott och folkhälsa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Var är vi och vart ska vi? Efter en mycket lång tid av krishantering under pandemin och fokus på ren överlevnad för idrottsrörelsen har vi under en tid successivt återstartat. Medlemsförbunden har planer där fokus ligger på att komma igång med ordinarie verksamhet i förbund och föreningar men också att göra mer än så för att rekrytera, återrekrytera och behålla barn, unga och vuxna i idrotten. 

Pandemin har visat oss vad idrotten betyder både vad gäller fysisk aktivitet men kanske ännu mer för gemenskap, att få träffa sina kompisar och vara en del av ett sammanhang – som för många av oss oavsett ålder plötsligt rycktes bort under pandemin. 

bidra till folkhälsan

Pandemin har även tydligt visat behovet av att alla måste bidra till arbetet med ökad folkhälsa. Det vi visste innan med mer stillasittande och ökad psykisk och fysisk ohälsa bland unga har försämrats under den här tiden då mycket av vår verksamhet har fått ställas in och dessutom har skolungdomar fått sitta hemma med distansundervisning. 

Det visar också politiken med tydlighet i alla dialoger som jag har. Idrottsrörelsen har en enorm möjlighet att vara pusselbiten i det stora hälsoarbete som nu behövs i Sverige. Vi erbjuder idrott varje dag i idrottsrörelsen. 

Men ska idrottsrörelsen vara relevant för politiken så de ser nyttan med idrotten och fortsätta att stå på vår sida – då måste vi också titta på oss själva och klarsynt fråga oss – gör vi vad vi säger att vi ska? Når vi verkligen alla? Och samtidigt ska vi också kunna prata om idrotten som idrott OCH som den största folkrörelsen i Sverige för folkhälsa. 

Hur vi kan komma tillbaka efter pandemin kommer spela roll för en ökad folkhälsa hos befolkningen. Att vi pratar om vår idrott på det sättet är en förutsättning i dialogen med politiken. 

En ständig förändring

Ordet folkhälsa har kommit för att stanna som ett begrepp som vi behöver använda både i politiken och idrottsvardagen. 

Det är nu med ny energi vi kan lyfta blicken och se framåt. Vi har också en unik möjlighet att både titta i backspegeln, påminna oss om vad vi satt för mål för resan, förändrings- och utvecklingsresan Strategi 2025, samtidigt som vi justerar detaljer för att hitta den allra bästa vägen till målet. Bästa vägen är inte alltid den snabbaste och enklaste utan kan ibland vara snårig och svår. Men det är då med hjälp av backspegeln, målet och stödet från varandra som vi hittar energi och styr stadigt framåt och med våra medlemmars bästa för ögonen. 

Inom idrottsrörelsen pågår ett omfattande förändringsarbete, Strategi 2025. Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet. 

Självklart innebar pandemin ett hack i utvecklingen. Så det är dags att påminna oss alla om var vi är idag, hur långt vi hade kommit och vad vi tillsammans beslutade på Riksidrottsmötet 2015, och vad vi har fortsatt utveckla i den linjen och då fattat nya beslut som ska hjälpa oss tillsammans med riktningen mot målet. 

Idrottsrörelsens vision är ”Svensk idrott – världens bästa”. För att nå det målet har vi bestämt oss för en förflyttning från det som ni känner väl - från triangel till rektangel inom idrotten. 

Värdegrunden vår styrka

Kortfattat skulle jag beskriva det som en utveckling från en idrott där få hoppar av på vägen till en idrott där vi behåller de aktiva oavsett ambitionsnivå och ålder. Att vi kan bedriva en trygg idrott där alla medlemmar trivs i en bra miljö och känner sig säkra även i fortsättningen.

Det i sin tur leder till mål inom fyra olika områden. 

Livslångt idrottande: 

Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. 

Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt. 

Idrottens värdegrund är vår styrka: Alla lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund. 

Idrott i förening: Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening. 

Idrotten gör Sverige starkare: Svensk idrott är en ännu starkare samhällsaktör. 

Som en återstart i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas verksamhet innebär nuläget att vi också gör en återstart. Hur ska vi på bästa sätt kunna stödja, leda, företräda och samordna idrottsrörelsen utifrån våra olika stödfunktioner för att medlemsförbunden på bästa sätt ska nå målen? Oavsett verksamhetsområde och oavsett var i idrottsrörelsen du har din funktion så är det viktigaste att vi påminner oss om mål, hittar och vågar styra mot detta med tydlighet – och att vi hjälps åt. Vi behöver återfå energin, glädjen och viljan att åter skapa världens bästa idrott. Även om vi just nu är på olika delsträckor av vägen mot målet – så vet vi vart vi ska och kan hjälpa varandra. Det är den enda vägen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.