Olympiaglöd i Korea

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så har OS-elden brunnit ut för denna gång. I PyeongChang har världens främsta idrottare överträffat både varandra och sig själva med enastående prestationer. På hemmaplan har entusiaster möjlighet att återgå till normal nattsömn igen, åtminstone tillfälligt då det inte står på förrän Paralympics invigs med många timmars spännande tv-, radio- och annan mediebevakningstid.

Foto: Pontus Lundahl / TT

På sociala medier läser jag hur en pappa minns tillbaka 30 år då den äldsta dottern föddes och han tog med tv:n till BB för att se Gunde Svan vinna OS-guld på femmilen i Calgary. Idrotten gör sådant med oss och 2018 har Sverige gjort sitt mest framgångsrika OS någonsin. Vi är långt efter Norge, som det är omöjligt att inte imponeras av, men vi har många män och kvinnor som både motsvarat och överträffat högt ställda förväntningar. Naturligtvis har vi också de som åker hem missnöjda och just så oberäknelig behöver idrotten vara för att fånga vårt intresse.

Sverige vann!

I flera medier kan vi läsa om att Sverige inte alls slutat 6:a i medaljligan. Nej, vi har vunnit den! Detta om bara kvinnornas prestationer räknas. Tio medaljer togs av de svenska damerna vilket naturligtvis är ett enastående resultat. Fyra herrmedaljer är inte heller det fy skam av ett land med liten folkmängd, begränsade resurser och demokrati. Så vad beror de svenska kvinnornas framgång på?

Någon journalist spekulerade i att Sverige i relation till övriga världen är ett jämställt land och att unga flickor därmed har mera likställda villkor med pojkar än i andra länder. Så är det kanske men jag konstaterar att vi är långt ifrån där vi vill vara. När RF-stämman våren 2017 beslutade om nya jämställdhetsmål är den egentliga sanningen att de mål man fastställde var nygamla. I allt väsentligt har målen sett likadana ut under lång tid. Att sätta mål och inte nå dem är ingen katastrof. Det vet varje idrottare. Men att sätta mål och sedan inte göra allt som går för att komma till dem, det är att misslyckas.

Därför är det min och Riksidrottsstyrelsens ambition att visa att vi i idrottsrörelsen nu menar allvar med våra jämställdhetsmål. Jämställdhet inträder inte då kvinnorna tar 10 medaljer och männen 4. Jämställdhet är då flickor och pojkar, kvinnor och män, har samma förutsättningar att delta i idrott och då deras idrottande värderas på samma sätt oavsett kön och ska vi nå jämlikhet gäller detta även övriga diskrimineringsgrunder.

Alla ska med

När vi nu tillsammans i idrottsrörelsen ska lägga grunden för kommande elitidrottsframgångar gör vi det på historiskt vis. Efter ett antal motioner från medlemsförbund till såväl RF-stämman som årsmötet i Sveriges Olympiska Kommitté beslutade tre styrelser, Riksidrottsstyrelsen, SOK:s styrelse och styrelsen för Sveriges Parasportförbund och Sveriges Paralympiska kommitté att ställa sig bakom principerna för ett samordnat elitidrottsstöd baserat på verksamhet i tre organisationer.

Specialidrottsförbunden ska nu få en ingång i stödsystemet där en samlad värdering av stödbehov görs följt av ett samlat beslut av vilket stöd som ska ges, såväl ekonomiskt som personellt. Så effektiviserar vi våra gemensamma resurser och ger specialidrottsförbund en möjlighet att långsiktigt ta ansvar för sin egen utveckling. Med det hoppas jag i framtiden slippa bidra till den tillfälliga resultatförsämring som inträdde då jag anlände PyeongChang.

Men jag räddades denna gång snyggt av skidskyttar, curlinglag och Stina Nilsson som i slutänden såg till att Sverige kan summera sitt bästa OS-resultat i modern tid. För mig har OS visat att framgångar för våra elitidrottare väl ryms inom en klassisk, men moderniserad, folkrörelsemodell. Det är dags att fler politiker får upp ögonen för detta, inte minst ett valrörelseår som 2018. Här tittar jag med avund på mina norska kollegor.

Björn Eriksson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.