Olympiaglöd i Korea

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så har OS-elden brunnit ut för denna gång. I PyeongChang har världens främsta idrottare överträffat både varandra och sig själva med enastående prestationer. På hemmaplan har entusiaster möjlighet att återgå till normal nattsömn igen, åtminstone tillfälligt då det inte står på förrän Paralympics invigs med många timmars spännande tv-, radio- och annan mediebevakningstid.

Foto: Pontus Lundahl / TT

På sociala medier läser jag hur en pappa minns tillbaka 30 år då den äldsta dottern föddes och han tog med tv:n till BB för att se Gunde Svan vinna OS-guld på femmilen i Calgary. Idrotten gör sådant med oss och 2018 har Sverige gjort sitt mest framgångsrika OS någonsin. Vi är långt efter Norge, som det är omöjligt att inte imponeras av, men vi har många män och kvinnor som både motsvarat och överträffat högt ställda förväntningar. Naturligtvis har vi också de som åker hem missnöjda och just så oberäknelig behöver idrotten vara för att fånga vårt intresse.

Sverige vann!

I flera medier kan vi läsa om att Sverige inte alls slutat 6:a i medaljligan. Nej, vi har vunnit den! Detta om bara kvinnornas prestationer räknas. Tio medaljer togs av de svenska damerna vilket naturligtvis är ett enastående resultat. Fyra herrmedaljer är inte heller det fy skam av ett land med liten folkmängd, begränsade resurser och demokrati. Så vad beror de svenska kvinnornas framgång på?

Någon journalist spekulerade i att Sverige i relation till övriga världen är ett jämställt land och att unga flickor därmed har mera likställda villkor med pojkar än i andra länder. Så är det kanske men jag konstaterar att vi är långt ifrån där vi vill vara. När RF-stämman våren 2017 beslutade om nya jämställdhetsmål är den egentliga sanningen att de mål man fastställde var nygamla. I allt väsentligt har målen sett likadana ut under lång tid. Att sätta mål och inte nå dem är ingen katastrof. Det vet varje idrottare. Men att sätta mål och sedan inte göra allt som går för att komma till dem, det är att misslyckas.

Därför är det min och Riksidrottsstyrelsens ambition att visa att vi i idrottsrörelsen nu menar allvar med våra jämställdhetsmål. Jämställdhet inträder inte då kvinnorna tar 10 medaljer och männen 4. Jämställdhet är då flickor och pojkar, kvinnor och män, har samma förutsättningar att delta i idrott och då deras idrottande värderas på samma sätt oavsett kön och ska vi nå jämlikhet gäller detta även övriga diskrimineringsgrunder.

Alla ska med

När vi nu tillsammans i idrottsrörelsen ska lägga grunden för kommande elitidrottsframgångar gör vi det på historiskt vis. Efter ett antal motioner från medlemsförbund till såväl RF-stämman som årsmötet i Sveriges Olympiska Kommitté beslutade tre styrelser, Riksidrottsstyrelsen, SOK:s styrelse och styrelsen för Sveriges Parasportförbund och Sveriges Paralympiska kommitté att ställa sig bakom principerna för ett samordnat elitidrottsstöd baserat på verksamhet i tre organisationer.

Specialidrottsförbunden ska nu få en ingång i stödsystemet där en samlad värdering av stödbehov görs följt av ett samlat beslut av vilket stöd som ska ges, såväl ekonomiskt som personellt. Så effektiviserar vi våra gemensamma resurser och ger specialidrottsförbund en möjlighet att långsiktigt ta ansvar för sin egen utveckling. Med det hoppas jag i framtiden slippa bidra till den tillfälliga resultatförsämring som inträdde då jag anlände PyeongChang.

Men jag räddades denna gång snyggt av skidskyttar, curlinglag och Stina Nilsson som i slutänden såg till att Sverige kan summera sitt bästa OS-resultat i modern tid. För mig har OS visat att framgångar för våra elitidrottare väl ryms inom en klassisk, men moderniserad, folkrörelsemodell. Det är dags att fler politiker får upp ögonen för detta, inte minst ett valrörelseår som 2018. Här tittar jag med avund på mina norska kollegor.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.