Olympiaglöd i Korea

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så har OS-elden brunnit ut för denna gång. I PyeongChang har världens främsta idrottare överträffat både varandra och sig själva med enastående prestationer. På hemmaplan har entusiaster möjlighet att återgå till normal nattsömn igen, åtminstone tillfälligt då det inte står på förrän Paralympics invigs med många timmars spännande tv-, radio- och annan mediebevakningstid.

Foto: Pontus Lundahl / TT

På sociala medier läser jag hur en pappa minns tillbaka 30 år då den äldsta dottern föddes och han tog med tv:n till BB för att se Gunde Svan vinna OS-guld på femmilen i Calgary. Idrotten gör sådant med oss och 2018 har Sverige gjort sitt mest framgångsrika OS någonsin. Vi är långt efter Norge, som det är omöjligt att inte imponeras av, men vi har många män och kvinnor som både motsvarat och överträffat högt ställda förväntningar. Naturligtvis har vi också de som åker hem missnöjda och just så oberäknelig behöver idrotten vara för att fånga vårt intresse.

Sverige vann!

I flera medier kan vi läsa om att Sverige inte alls slutat 6:a i medaljligan. Nej, vi har vunnit den! Detta om bara kvinnornas prestationer räknas. Tio medaljer togs av de svenska damerna vilket naturligtvis är ett enastående resultat. Fyra herrmedaljer är inte heller det fy skam av ett land med liten folkmängd, begränsade resurser och demokrati. Så vad beror de svenska kvinnornas framgång på?

Någon journalist spekulerade i att Sverige i relation till övriga världen är ett jämställt land och att unga flickor därmed har mera likställda villkor med pojkar än i andra länder. Så är det kanske men jag konstaterar att vi är långt ifrån där vi vill vara. När RF-stämman våren 2017 beslutade om nya jämställdhetsmål är den egentliga sanningen att de mål man fastställde var nygamla. I allt väsentligt har målen sett likadana ut under lång tid. Att sätta mål och inte nå dem är ingen katastrof. Det vet varje idrottare. Men att sätta mål och sedan inte göra allt som går för att komma till dem, det är att misslyckas.

Därför är det min och Riksidrottsstyrelsens ambition att visa att vi i idrottsrörelsen nu menar allvar med våra jämställdhetsmål. Jämställdhet inträder inte då kvinnorna tar 10 medaljer och männen 4. Jämställdhet är då flickor och pojkar, kvinnor och män, har samma förutsättningar att delta i idrott och då deras idrottande värderas på samma sätt oavsett kön och ska vi nå jämlikhet gäller detta även övriga diskrimineringsgrunder.

Alla ska med

När vi nu tillsammans i idrottsrörelsen ska lägga grunden för kommande elitidrottsframgångar gör vi det på historiskt vis. Efter ett antal motioner från medlemsförbund till såväl RF-stämman som årsmötet i Sveriges Olympiska Kommitté beslutade tre styrelser, Riksidrottsstyrelsen, SOK:s styrelse och styrelsen för Sveriges Parasportförbund och Sveriges Paralympiska kommitté att ställa sig bakom principerna för ett samordnat elitidrottsstöd baserat på verksamhet i tre organisationer.

Specialidrottsförbunden ska nu få en ingång i stödsystemet där en samlad värdering av stödbehov görs följt av ett samlat beslut av vilket stöd som ska ges, såväl ekonomiskt som personellt. Så effektiviserar vi våra gemensamma resurser och ger specialidrottsförbund en möjlighet att långsiktigt ta ansvar för sin egen utveckling. Med det hoppas jag i framtiden slippa bidra till den tillfälliga resultatförsämring som inträdde då jag anlände PyeongChang.

Men jag räddades denna gång snyggt av skidskyttar, curlinglag och Stina Nilsson som i slutänden såg till att Sverige kan summera sitt bästa OS-resultat i modern tid. För mig har OS visat att framgångar för våra elitidrottare väl ryms inom en klassisk, men moderniserad, folkrörelsemodell. Det är dags att fler politiker får upp ögonen för detta, inte minst ett valrörelseår som 2018. Här tittar jag med avund på mina norska kollegor.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.