Förbund och föreningar fortsätter att blöda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Olika stödpaket för olika delar av samhället har presenterats under våren från regeringen. Idrotten har fått ett stöd om 500 miljoner kronor. Behovet var ännu större, men pengarna gör nytta. Det gällde dock enbart för perioden fram till och med juni och redan nu i juli kommer nya behov. 

Idrottensplånbok bir allt smalare. Föreningar och förbund kämpar dagligen och behöver ytterligare stöd.

Det är inte helt lätt att hålla isär olika perioder, hur mycket idrotten egentligen har drabbats, och hur mycket vi begär, vilka olika stöd som har fördelats och för vilken period. 

Tillsammans beslutade idrottsrörelsen att pengarna skulle fördelas utifrån ett antal principer och det har främst gått till intäktsbortfall. Detta får inte förväxlas med det stöd som vi i vanliga fall fördelar, som ska stimulera som via Strategi 2025. Det är ett arbete som vi fortsätter, oavsett hur länge pandemin pågår. Det vi måste fokusera på är ett långsiktigt akut stöd som vi behöver på grund av corona. 

Inte kompenserade fullt ut

Politikerna har inte gett något nytt besked om mer statligt stöd till förbund och föreningar som blöder ekonomiskt trots att de vet att vi kommer förlora ytterligare 1,2 miljarder om rådande coronarestriktioner kvarstår till och med september. 

Vi vet att vi inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserade och vi har respekt för att det är många branscher som drabbas hårt i denna pandemi. Men vi måste samtidigt vara tydliga med att vi ser allvarliga konsekvenser för svensk idrottsrörelse. Vi hade därför önskat att regeringen skyndsamt hade fattat beslut om ett förlängt stöd med anledning av Coronapandemin till idrottsrörelsen på 500 miljoner kronor för kvartal 3.

Eller åtminstone visa en tydlig viljeinriktning genom att ge löfte om att pengarna kommer, även om inte summan är fastslaget

Föreningarna tvingas nu fundera över om de klarar sig, om de måste höja avgifterna till hösten. Om de kan fortsätta att nå de som kanske behöver idrotten allra mest. Har de råd att vara med?

Att evenemang fortsätter utan publik får så klart förödande ekonomiska konsekvenser för alla de föreningar som lever till stor del på intäkter från dessa evenemang och som gör det möjligt att hålla avgifterna nere. 

Vi fortsätter oförtrutet

Vi har under denna pandemi tagit ett stort ansvar för att hjälpa till både för att bidra till minskad smittspridning och att ställa om aktiviteter för att,oavsett ålder även under krisen ska kunna fortsätta idrotta och vara en del av idrottsföreningens gemenskap. 

Jag vet att det i sommar kommer att anordnas läger, träningar och en del tävlingar och matcher. Det kommer att ske på ett annorlunda sätt. Idrottsrörelsen tar inte semester utan tvärtom, vi gör allt vi kan för att få barn, unga och vuxna i rörelse. Men vi vill komma stärkta ur denna kris. Och det kräver att regeringen ger oss mer stöd. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.