900 miljoner behövs för ett återstartsstöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna höst liknar inte alla tidigare höstar. Att pandemin påverkat idrottsrörelsen är känt. Inställda träningar, matcher, cuper, tävlingar och evenemang har satt djupa spår bland föreningar och förbund. 

Jag möter i idrottsrörelsen oavsett nivå en stark längtan efter att få återgå till det normala, få slippa tänka på att hålla avstånd, få använda omklädningsrum och att få släppa in fler åskådare till tävlingar och matcher för att få till det tryck och den stämning som en bra tävling och match med fullsatt på läktarna innebär. Det märks inte minst på diskussionerna om vara eller icke vara vad gäller vaccinationsintyg/pass.

Just frågan om vaccinationsintyg/pass är komplex. Självklart vill vi alla i idrottsrörelsen ha fullsatta läktare. Men det är en fråga som handlar om risk för smittspridning och därför en fråga för Folkhälsomyndigheten som är experter på just det och för regeringen som tar det avgörande beslutet. Frågan har många etiska aspekter men också många avgränsningsproblem. Som omfattning, varaktighet och framtida nya scenarior när inskränkningar av medborgarnas rättigheter kan aktualiseras. Ett regeringsbeslut så vi vet vad vi har att förhålla oss till vore önskvärt

Vaccination självklart

Men sedan hoppas jag att vi alla, bland annat genom att vi som kan vaccinera oss ser till att göra det, har tålamod och fortsätter se till att hålla smittan nere – så att Folkhälsomyndigheten kan hitta alternativa lösningar och lätta restriktioner både i samhället och för publik på läktarna.

För bara några dagar sedan besökte jag flera idrottsföreningar på olika platser i Östergötland och mötte fantastiska ledare som under pandemin kämpat för att ställa om, göra om, anpassa och försöka hitta sätt att bedriva träning på något sätt. De har gjort imponerande insatser under en mycket svår tid och bidragit med energi och kreativitet. De möter sensommaren och hösten med stort engagemang – men också med en oro för de medlemmar i olika åldrar som lämnat verksamheten under pandemin. 

Att få till en återstart för hela idrottsrörelsen är ett måste för att inte tappa medlemmar och för att klara av att locka tillbaka de medlemmar som slutat med sin idrott under pandemin. Vi vill arbeta gemensamt och med kraft för att behålla, återrekrytera och rekrytera.

Stödet ska bidra till att få tillbaka barn, ungdomar, vuxna och äldre till idrottsrörelsen. Både som idrottare och som ledare. De 19 000 ideella idrottsföreningarna är idrottsrörelsens ryggrad som måste stå stark för att återstarten ska lyckas.

Inom ordinarie anslag

För att klara detta arbete behövs återstartsstöd. Vi behöver laga de revor som pandemin orsakat. Idrottsrörelsens samlade insatser med detta så viktiga arbete kommer att ta tid och behöva stöd under flera år framåt. För 2022 till 2024 ser vi ett behov av ytterligare återstartsstöd på 900 miljoner kronor inom ramen för våra ordinarie anslag. Det är den fråga vi just nu försöker koncentrera oss hårdast på under pågående budgetförhandlingar mellan de politiska partierna. 

För att orka och arbeta långsiktigt och bibehålla tålamodet i en prövningens tid behövs ett stabilt och långsiktigt stöd från beslutsfattare. Tillsammans kan vi göra Sverige starkare. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.