900 miljoner behövs för ett återstartsstöd
Denna höst liknar inte alla tidigare höstar. Att pandemin påverkat idrottsrörelsen är känt. Inställda träningar, matcher, cuper, tävlingar och evenemang har satt djupa spår bland föreningar och förbund.
Jag möter i idrottsrörelsen oavsett nivå en stark längtan efter att få återgå till det normala, få slippa tänka på att hålla avstånd, få använda omklädningsrum och att få släppa in fler åskådare till tävlingar och matcher för att få till det tryck och den stämning som en bra tävling och match med fullsatt på läktarna innebär. Det märks inte minst på diskussionerna om vara eller icke vara vad gäller vaccinationsintyg/pass.
Just frågan om vaccinationsintyg/pass är komplex. Självklart vill vi alla i idrottsrörelsen ha fullsatta läktare. Men det är en fråga som handlar om risk för smittspridning och därför en fråga för Folkhälsomyndigheten som är experter på just det och för regeringen som tar det avgörande beslutet. Frågan har många etiska aspekter men också många avgränsningsproblem. Som omfattning, varaktighet och framtida nya scenarior när inskränkningar av medborgarnas rättigheter kan aktualiseras. Ett regeringsbeslut så vi vet vad vi har att förhålla oss till vore önskvärt
Vaccination självklart
Men sedan hoppas jag att vi alla, bland annat genom att vi som kan vaccinera oss ser till att göra det, har tålamod och fortsätter se till att hålla smittan nere – så att Folkhälsomyndigheten kan hitta alternativa lösningar och lätta restriktioner både i samhället och för publik på läktarna.
För bara några dagar sedan besökte jag flera idrottsföreningar på olika platser i Östergötland och mötte fantastiska ledare som under pandemin kämpat för att ställa om, göra om, anpassa och försöka hitta sätt att bedriva träning på något sätt. De har gjort imponerande insatser under en mycket svår tid och bidragit med energi och kreativitet. De möter sensommaren och hösten med stort engagemang – men också med en oro för de medlemmar i olika åldrar som lämnat verksamheten under pandemin.
Att få till en återstart för hela idrottsrörelsen är ett måste för att inte tappa medlemmar och för att klara av att locka tillbaka de medlemmar som slutat med sin idrott under pandemin. Vi vill arbeta gemensamt och med kraft för att behålla, återrekrytera och rekrytera.
Stödet ska bidra till att få tillbaka barn, ungdomar, vuxna och äldre till idrottsrörelsen. Både som idrottare och som ledare. De 19 000 ideella idrottsföreningarna är idrottsrörelsens ryggrad som måste stå stark för att återstarten ska lyckas.
Inom ordinarie anslag
För att klara detta arbete behövs återstartsstöd. Vi behöver laga de revor som pandemin orsakat. Idrottsrörelsens samlade insatser med detta så viktiga arbete kommer att ta tid och behöva stöd under flera år framåt. För 2022 till 2024 ser vi ett behov av ytterligare återstartsstöd på 900 miljoner kronor inom ramen för våra ordinarie anslag. Det är den fråga vi just nu försöker koncentrera oss hårdast på under pågående budgetförhandlingar mellan de politiska partierna.
För att orka och arbeta långsiktigt och bibehålla tålamodet i en prövningens tid behövs ett stabilt och långsiktigt stöd från beslutsfattare. Tillsammans kan vi göra Sverige starkare.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar