900 miljoner behövs för ett återstartsstöd
Denna höst liknar inte alla tidigare höstar. Att pandemin påverkat idrottsrörelsen är känt. Inställda träningar, matcher, cuper, tävlingar och evenemang har satt djupa spår bland föreningar och förbund.
Jag möter i idrottsrörelsen oavsett nivå en stark längtan efter att få återgå till det normala, få slippa tänka på att hålla avstånd, få använda omklädningsrum och att få släppa in fler åskådare till tävlingar och matcher för att få till det tryck och den stämning som en bra tävling och match med fullsatt på läktarna innebär. Det märks inte minst på diskussionerna om vara eller icke vara vad gäller vaccinationsintyg/pass.

Just frågan om vaccinationsintyg/pass är komplex. Självklart vill vi alla i idrottsrörelsen ha fullsatta läktare. Men det är en fråga som handlar om risk för smittspridning och därför en fråga för Folkhälsomyndigheten som är experter på just det och för regeringen som tar det avgörande beslutet. Frågan har många etiska aspekter men också många avgränsningsproblem. Som omfattning, varaktighet och framtida nya scenarior när inskränkningar av medborgarnas rättigheter kan aktualiseras. Ett regeringsbeslut så vi vet vad vi har att förhålla oss till vore önskvärt
Vaccination självklart
Men sedan hoppas jag att vi alla, bland annat genom att vi som kan vaccinera oss ser till att göra det, har tålamod och fortsätter se till att hålla smittan nere – så att Folkhälsomyndigheten kan hitta alternativa lösningar och lätta restriktioner både i samhället och för publik på läktarna.
För bara några dagar sedan besökte jag flera idrottsföreningar på olika platser i Östergötland och mötte fantastiska ledare som under pandemin kämpat för att ställa om, göra om, anpassa och försöka hitta sätt att bedriva träning på något sätt. De har gjort imponerande insatser under en mycket svår tid och bidragit med energi och kreativitet. De möter sensommaren och hösten med stort engagemang – men också med en oro för de medlemmar i olika åldrar som lämnat verksamheten under pandemin.
Att få till en återstart för hela idrottsrörelsen är ett måste för att inte tappa medlemmar och för att klara av att locka tillbaka de medlemmar som slutat med sin idrott under pandemin. Vi vill arbeta gemensamt och med kraft för att behålla, återrekrytera och rekrytera.
Stödet ska bidra till att få tillbaka barn, ungdomar, vuxna och äldre till idrottsrörelsen. Både som idrottare och som ledare. De 19 000 ideella idrottsföreningarna är idrottsrörelsens ryggrad som måste stå stark för att återstarten ska lyckas.
Inom ordinarie anslag
För att klara detta arbete behövs återstartsstöd. Vi behöver laga de revor som pandemin orsakat. Idrottsrörelsens samlade insatser med detta så viktiga arbete kommer att ta tid och behöva stöd under flera år framåt. För 2022 till 2024 ser vi ett behov av ytterligare återstartsstöd på 900 miljoner kronor inom ramen för våra ordinarie anslag. Det är den fråga vi just nu försöker koncentrera oss hårdast på under pågående budgetförhandlingar mellan de politiska partierna.
För att orka och arbeta långsiktigt och bibehålla tålamodet i en prövningens tid behövs ett stabilt och långsiktigt stöd från beslutsfattare. Tillsammans kan vi göra Sverige starkare.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar