"Golfens största förändring"
Golfen är inne i den största förändring som någonsin skett. Efter årtionden av oavbruten framgång ser vi sedan några år en avmattning. Inte så mycket i antalet golfare, men i sättet att utöva golfen, medlemskapet i golfklubb och framförallt, hur mycket man är villig att betala för att gå in i en golfklubb.
I mitt dagliga jobb som konsult i golfbranschen möter jag många klubbar som har finansierat sin anläggning med hjälp av medlemslån som ska återbetalas när medlemmarna går ur klubben. Det är dessa klubbar som drabbas hårdast nu när förändringen slår till med full kraft.
Innan man som Svensk Golf propagerar för ”lyfter golfen” har dessa klubbar ett primärt problem att lösa först – hur bli skuldfria mot sina medlemmar, när man inte har eller får låna kapital att lösa ut utträdande medlemmar. Känns lika realistiskt i nuläget som att försöka lyfta ett halvtankat plan och hoppas att glidflyga sista biten för att nå målet – över en bergskedja…
Min uppfattning är att golfen nu genomgår ett stålbad vilket beror på att man länge kunnat leva på att efterfrågan varit större än tillgången, d.v.s. golfens organisationer och golfklubbar har kunnat diktera villkoren för ”rätten” till golfspel. Vi måste nog inse att det är marknaden som styr nu. Det kunden efterfrågar måste golfklubben eller golfanläggningen kunna leverera, annars får man svårt att överleva.
Det är precis vad skidanläggningar hela tiden måste göra, varför en jämförelse ligger nära till hands. Här finns inget krav på att tillhöra en slalomklubb, men det går och kan vara ett alternativ för vissa. Andra väljer liftkort som passar just dem och deras behov.Där finns backar för olika kategorier åkare och välkomnar olika skidåkare som vill åka bräda, skicross, halfpipe eller längdåkning. En totalserviceanläggning med restaurang, café, skiduthyrning, spa, gym, skotersafari och offseasonaktiviteter finns på alla större anläggningar. Hela tiden utvecklas produkten för att vara attraktiv för dagens och morgondagens kund. Här krävs inget ”vitt” kort eller ”Skid-ID”.
En golfklubb består av en klubb och en anläggning. Många golfklubbar bör därför se sig mer som en golfanläggning där man anpassar sina ”liftkort” och ser sin anläggning ur ett kundperspektiv. Med en öppen attityd till golfspel, utan obligatoriskt krav på medlemskap, och självklart med kravet att man måste ha lite koll hur spelet flyter, men varför inte kombinera detta med en rullande kiosk. Inom kort kan man säkert ha kollen via GPS i varje spelparti.
Nybörjarutbildningar ska vara efterfrågestyrda och inget krav, och varför Golf-ID? När jag bokar upp annat räcker det med personnummer eller kortnummer. Golf-ID har idag blivit en handelsvara där vissa aktörer utnyttjar möjligheten att ”sälja” så många som möjligt utan att i mina ögon leverera ”idrottslig verksamhet”, vilket medlemskap i förbund föreskriver. Med en öppen attityd till golfspel och lite koll finns inget ”Golf-ID” att sälja.
Medlemskapet då? Det kommer även i framtiden att vara attraktivt och grunden för golfklubben, men då måste man jobba med mervärdet för medlemmen, att man får lite extra om man blir medlem, framförallt om man har ett spelrättsbevis eller på annat sätt bidragit till anläggningens finansiering. Utmaningen ligger alltså i att erbjuda mervärden för medlemmen och samtidigt välkomna öppenhet och nytänkande.
Det är dags att inse att det pågår ett paradigmskifte inom golfen. Vakna golfklubbar som är skuldfria mot sina medlemmar, arbetar med kommunikationsplaner och inser värdet av en professionellt styrd golfanläggning är morgondagens vinnare. En vaken golfklubb inser också mervärdet i att ha en ideell verksamhet med fokus på idrott, tävling och medlemsaktiviteter.
Jag hoppas att förändringen också leder till att vi får in nya ungdomar till golfen på ungdomarnas villkor och invandrargrupper som golfen hittills inte lyckats eller försökt att nå ska bjudas in. Ska vi få golfen att lyfta måste en förändring ske från grunden, utan protektionism, gamla regelverk och trångsynthet.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Hasse Bergdahl (inte verifierad)
sön, 2009-04-26 11:57
1. Golfens stålbad
Jag kan inte annat än hålla med Anders i hans artikel utom på en punkt nämligen att framhålla att en klubb är en social konstruktion med människor med samma intresse som vill skapa något gemensamt i det här fallet spela golf tillsammans på olika sätt. En klubbär därför inte helt givet den bästa ägaren till en golfänläggning. man kan ha flera klubbar spelandes på samma anläggning.Anders Hammarström (inte verifierad)
sön, 2009-05-03 09:44
2. Golfens stålbad
Hej Hasse! Ursäkta sent svar, men jag håller med dig helt och hållet. Det inns inget som säger att golfklubben är den bästa ägaren av en golfanläggning. Oftast kan det vara tvärt om. Den som driver en golfanläggning bör ha ett driftsekonomiskt intresse med kunskap om företagande, medan den som nyttjar anläggningen mest (klubben eller klubbarna) har ett socialt och idrottsligt intresse med kunskap om hur det ska fungera. Det borde inte vara så svårt om man förstår varandras roller, och det är ju så skidanläggningar fungerar.Anders J (inte verifierad)
ons, 2009-06-17 12:29
3. Mervärde
Du skriver att det är angeläget att klubbarna skapar ett mervärde för medlemmen. I min hemmaklubb, Mjölby GK, får vi mot ett tillägg på 500 krono möjlighet att spela gratis på Motala, Tranås, Vreta Kloster och Söderköping. Är det den typen av mervärde som du syftar på i din krönika? Arrangemanget är populärt bland mina golfkompisar men frågan är om det är nyttigt ur ekonomisk synvinkel. Jag vet åtminstone en styrelsemedlem i en klubb (dock ej Mjölby) som kallar alliansen "att såga av den gren vi sitter på", d v s att frånhända sig möjligheten att få in greenfeeintäkter.Anders Hammarström (inte verifierad)
ons, 2009-06-17 13:11
4. Mervärde
Hej Anders! Tack för kommentar. Det du beskriver kan sjävklart betraktas som mervärde, men som du också riktigt påpekar kan det också vara en risk. När man pratar om mervärden måste man noga analysera konsekvenserna av det man erbjuder. Om man som du beskriver erbjuder ett mervärde måste man dels prissätta det så det känns intressant, men också kalkylera med om det innebär förluster i form av minskade greenfeeintäkter för klubben. Jämförelse bör först göras med varifrån de flesta gästerna kommer. Mervärden kan också bestå i rangebollar, nyttjande av golfbil, vintersamarbete med gym, simhall, curling, bowling m.m. Kanske deltagande i en klubbresa på våren. Enklast är att fråga medlemmarna vad de skulle uppleva som mervärde, men tanken är att det ska uppstå en "vinn-vinn"-sitaution.