Så utvecklas en talang

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sanningen är komplicerad. Och inte så sällan beroende på vilken sanning man föredrar. Som det här med att vara en talang, bli en talang eller förlora sin talang.
Betrakta talangutveckling med ett visst tvivel. Allsidig träning däremot, det gäller alltid och alla, skriver Magnus Forslund. Foto: TT

 

På Stagneliusskolan i Kalmar står det ovanför stora ingången att ”Sanningen ska göra eder fria”. Det är ett citat från Bibeln. 

När jag gick fotbollsgymnasiet där på 1980-talet tänkte jag mycket på det där med sanningen.  

Fel att sortera tidigt

Som det här med talangutveckling inom idrotten. Den kanske mest uppenbara kopplingen är till den senaste tidens reportage om idrott, bland annat UR:s serie Idrottens himmel och helvete. 

Den officiella retoriken handlar om att många föreningar, ledare och spelare nu gör fel utifrån ett talangperspektiv. Forskningen sägs visa att det inte går att förutsäga vilka individer som ska bli de bästa inom en viss sport. Därför är det fel att i yngre år sortera dem i ”bra” och ”mindre bra” och satsa mer på de förra. Selektering är dåligt. 

Vad skönt, då vet vi, med den sanningen kan vi äntligen släppa talangerna fria. Eller?

Sanningen är komplicerad

Ju längre tid jag spenderade i akademin i min ungdom och i takt med mer erfarenhet, desto mer insåg jag att det där med sanning är minst sagt ett komplicerat påfund. Klart vi ”vet” en hel del. Klart vi kan bena ut problem. 

Men när det kommer till att förutsäga saker och ting så blir det rätt mycket mer komplicerat. Forskarstudierna ledde till ett stort tvivel kring vad forskare egentligen kan uttala sig om. Det finns omfattande, avancerade, komplicerade men också insiktsfulla vetenskapsteoretiska diskussioner som leder till samma slutsats som den grekiske filosofen Sokrates: ”sann kunskap finns bara i vetskapen att du inget vet”. 

På ytan bekräftas experternas uttalanden om att vi i unga år inte kan förutsäga vilka aktiva som ska bli ”bäst”. Men, det lite kluriga med Sokrates är att han lär oss att vara skeptiska mot alla ”vetskaper”. Alla försök till att fastställa orsakssamband när det gäller människor omgärdas av osäkerheter. 

Femtioelva forskningar

Dessutom, det finns inte en forskning, ”forskningen” kan inte uttala sig, många gillar att forska i ämnet och man kan studera det mesta ur en mängd olika perspektiv och med olika metoder. 

Det är ingen tvekan om att det går att hitta ideologiska bakgrunder i en del forskning. Om någon utger sig för att vara expert och låter påskina att det är fastställt att det är förkastligt med specialisering, selektion, rangordning och nivågruppering, så drar i alla fall jag öronen åt mig. 

God forskning innebär istället att vara öppen för och nyfiken på att kommande upptäckter motsäger det som för närvarande framstår som rådande. 

Testa själv, tänk tvärtom

Att tänka tvärtom är intressant. Som att till exempel tänka att även om få spelare på elitpojklägret i fotboll blir landslagsspelare, så innebär det inte att det lägret är fel ur alla perspektiv. Tvärtom, det kanske fungerar som den tändvätska som andra spelare behöver för att knyta näven och visa att de som inte valde ut dem till lägret gjorde fel. Om elitpojklägret inte funnits kanske inte den revanschlustan hade tänts? 

Förra fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson har på samma sätt resonerat kring tränares ledarstil. Han hade själv en som ”gjorde fel” och skrek på honom. Men det fick Torbjörn att knyta näven och... resten är historia. 

Men det innebär ju inte att det fungerar för alla i alla sammanhang. Vissa kan ge upp och lägga av.  Kruxet är att vi inte vet när det ena eller andra kommer ske. 

Allsidig träning är bäst

Det där med specialisering är också intressant. Allt för lätt tolkas det som att ungdomar ska hålla på med olika idrotter. När det egentligen handlar om en allsidig träning. Den kan utföras likaväl inom ramen för en förening som flera. 

Att en fotbollsförening erbjuder fyra träningar i veckan för unga spelare kan i sig inte sägas vara fel. Tvärtom kanske det är utmärkt, om de fyra träningarna erbjuder en varierad träning. Det finns lag där det utövas aerobics, styrketräning, yoga, simning och såklart fotboll. Fördelen är att du då har ledare som kan skräddarsy upplägget, till skillnad från där den aktive själv ska ordna ett varierat upplägg.

Poängen är att vi rör oss i en komplex verklighet med myriader av relationer och processer. Att då förutsäga skeenden och identifiera vad som förorsakar vad är näst intill omöjligt. Sanningen kan inte göra oss fria. Nyfikenhet däremot gör att vi vågar lämna ”vetskaper” bakom oss och leta vidare.

Magnus Forslund

lasse b (inte verifierad)

tors, 2014-05-01 13:33

1. intressant och väl

intressant och väl formulerat; men vill inte underlåta berätta att det finns flera idrotter än fotboll; eftersom jag sysslar med en studie vad gäller "idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv " kan jag konstatera värdet av den idrottsliga bredden visavi den ensidiga satsningen på fotbollen ...

Lars Cronehag (inte verifierad)

tors, 2014-05-01 14:35

2. Sedan så är det också

Sedan så är det också intressant om det är landslagsspelare som alltid är syftet med idrottandet. Välmående, självkänsla, lagarbete och social kompetens mm som också kommer med idrottandet kanske är något man ska lägga större vikt vid. Att skapa "vinnare" eller profiler kanske är en större fråga. Talang eller ej.

lasse b (inte verifierad)

tors, 2014-05-01 18:34

3. uppskattar mycket Lars

uppskattar mycket Lars Cronehags kommentar ! detta i min egenskap av förebyggande folkhälsoarbetare och, allt som oftast, med just idrotten som arbetsmetod ...

Johan Örtendahl (inte verifierad)

tis, 2014-08-12 08:42

4. Talangutveckling

Bra artikel och bra att det tydligt framkommer att det inte finns en sanning. När det handlar om människor kan du aldrig säkert veta utfallet, det handlar så mycket om hur vi som individer tolkar vår omvärld och oss själva. Generella sanningar är bra och kan användas som en slags färdriktning men går ej att tillämpa på enskilda individer och situationer.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för  elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.