Därför ska Sverige söka OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige kan visa omvärlden att det går att genomföra ett kostnadseffektivt OS. Och Stockholm kan få arenor för både bredd och elit, skriver Håkan Bång, nationalekonom.
Det var länge sen, men nu är det dags igen, skriver Håkan Bång och sneglar mot OS 1912 på Stockholms stadion. Här tågar den 192 man starka svenska uppvisningtruppen i gymnastik in på Stadion. Ledare för truppen var den legendariske scoutchefen Ebbe Lieberath. Foto: Pressens Bild


Storföretagen Ericsson, H&M, Volvo och ÅF inser det förträffliga med ett OS i Stockholm. Centern, folkpartiet och vänstern kommer till en annan slutsats. Har verkligen de tre småpartierna räknat och förstått?

Här är skälen till att söka OS

I mitten av februari får vi se vad det samlade kommunfullmäktige beslutar. Här delger jag mina tankar till 101-hövdade församlingen, så de får perspektiv och kan fatta ett rimligt beslut. Självfallet är även alla eventuellt intresserade välkomna att ta del av mina tankar.

Jag vill att Stockholm söker OS av tre anledningar:

För det första festen i sig.

För det andra att OS kommer att innebär att en hel del nya permanenta idrottsanläggningar kommer att byggas i Stockholm. Projekt som annars inte blir förverkligade och som breddidrotten skriker efter.

För det tredje att Stockholm kan visa omvärlden att med små resurser kan ett OS genomföras och där idrotten sätts i främsta rummet.
Kostnaden för ett OS är inte så dyrt som många tycks tro och en del vill förespegla.

Två intäktskällor

Budgeten för OS i Stockholm är på 10 miljarder kronor. Hela budgeten är finansierad utan offentliga medel. Hälften är direkta bidrag från IOK. Den andra halvan kommer från i huvudsak två intäktskällor nationella sponsorer och biljettintäkter. Uppgifter finns att ta del av i Jöran Hägglunds utredning.

En del av grenarna kommer att utspelas i befintliga anläggningar som Globen, Friends, Tele2, Hovet, (Olympia)Stadion och Åre. En anpassning till OS-kvalité ryms inom budgetens 10 miljarder kronor.

Förutom de befintliga anläggningarna behöver det byggas nya anläggningar till en uppskattad kostnad av 2,5 miljarder kronor. Hur stor del som kan finansieras via privata intressen och hur stor del som måste finansieras av det offentliga är fortfarande osäkert.

Om man är negativ

Är man försiktig till negativ och räknar med ett värsta scenario, går OS back med 2,5 miljarder kronor och anläggningarna måste betalas helt med offentliga medel.

Den totala kostnaden blir då 5 miljarder kronor. Det låter mycket, eller? Slår man ut kostnaden på antalet invånare i Stockholms län blir det inte så mycket.

Stockholms län har nu knappt 2,2 miljoner invånare. Prognosen är en växande befolkning. Anta att länet har 2,5 miljoner invånare i genomsnitt under anläggningarnas livstid som ligger på ungefär 40 år.

Som en tidning eller en lunch

Den årliga kapitalkostnaden blir då runt 200 miljoner per år. 200 miljoner utslaget per invånare om det är 2,5 miljoner blir 80 kronor. 80 kronor det är väl vad en dagens lunch kostar. Är det inte värt att avstå ett lunchbesök en gång om året för OS.

Slår man ut kostnaden på hela Sveriges befolkning blir årskostnaden inte mer än vad lösnummerpriset är på en dagstidning. Fast om 40 år kanske det inte finns några sådana.

För detta får man ett OS i Stockholm, med en sju år långa förfest som slutar i ett två veckors crescendo. För det andra får man arenor som nu inte finns. Det bli möjligt att i Stockholm ägna sig hastighetsåkning på skridsko, backhoppning, bob/skeleton/rodel, slopestyle (skidor/snowboard), halfpipe (skidor/snowboard), skicross (skidor/snowboard), puckelpist, hopp (aerials), snowboard (parallellslalom-och storslalom) och skidskytte.

Stockholm berikas

Sveriges största skiddistrikt, Stockholm, får en längdåkningsarena värd namnet. Den tillsammans med hoppbacken gör att det också i Nordens största stad går att tävla i nordisk kombination. Anläggningarna kommer inte bara att kunna användas för tävling. De skall också ses som träningsanläggningar där nybörjare till yppersta elit kan utvecklas. I de fall där det är praktiskt möjligt är också anläggningarna ett självklart verktyg även för motionärer.

OS skapar goodwill för Sverige. Stockholm blir agendasättare för ett kostnadseffektivt arrangemang.

Jag hoppas att företrädare för centern, folkpartiet och vänstern omprövar sitt ställningstagande och kommer till samma slutsats som våra globala företag. I dagens 5:2-värld är det väl naturligt att avstå en lunch, särskilt om det skapar utrymme för en riktig fest.

Håkan Bång

Nationalekonom och mycket sportintresserad.

Dan Persson

ons, 2014-01-15 22:38

1. Ett OS slår ut all fungerande

Ett OS slår ut all fungerande elitidrott genom kannibalsering på sponsor och biljettintäkter. Underskottet hamnar på 10-20 mdr, merparten av anläggningarna är för dyra, dvs vill man ha träningsanläggningar för bredd kan man bygga fem för samma pengar. Se mina krönikor. Håkan och jag är oense i den här frågan. Det är viktigt för IA:s läsare att vi som skriver har olika åsikter.

Olof (inte verifierad)

fre, 2014-01-17 11:51

2. Ev.OS

Nu är det nog ändå dags att Dan P. preciserar sig lite och inte bara slänger ur sig siffror lite hur som helst som i det här fallet 10-20 miljarder vilket knappast kan anses vara särskilt preciserat. Gå igenom utredningen och den kalkyl som uppenbarligen nu finputsas och tala sedan om på vilka punkter man har kalkylerat fel.

Ole (inte verifierad)

fre, 2014-01-17 21:53

3. Hela Sverige ska leva

Tror inte på ett vinter-os i Sverige 2022 av ekonomiska skäl, men jag tror att många av de cirka 7,5 miljoner svenskar som inte bor i Stockholm gärna skulle se att man vid en ev. os-ansökan i stället lyfte blicken norrut och lät vintersportmeckat Östersund stå som arrangör tillsammans med Åre och kanske Falun. Tänk vilket lyft det skulle kunna bli för Norrland!

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.