Därför ska Sverige söka OS

Storföretagen Ericsson, H&M, Volvo och ÅF inser det förträffliga med ett OS i Stockholm. Centern, folkpartiet och vänstern kommer till en annan slutsats. Har verkligen de tre småpartierna räknat och förstått?
Här är skälen till att söka OS
I mitten av februari får vi se vad det samlade kommunfullmäktige beslutar. Här delger jag mina tankar till 101-hövdade församlingen, så de får perspektiv och kan fatta ett rimligt beslut. Självfallet är även alla eventuellt intresserade välkomna att ta del av mina tankar.
Jag vill att Stockholm söker OS av tre anledningar:
För det första festen i sig.
För det andra att OS kommer att innebär att en hel del nya permanenta idrottsanläggningar kommer att byggas i Stockholm. Projekt som annars inte blir förverkligade och som breddidrotten skriker efter.
För det tredje att Stockholm kan visa omvärlden att med små resurser kan ett OS genomföras och där idrotten sätts i främsta rummet.
Kostnaden för ett OS är inte så dyrt som många tycks tro och en del vill förespegla.
Två intäktskällor
Budgeten för OS i Stockholm är på 10 miljarder kronor. Hela budgeten är finansierad utan offentliga medel. Hälften är direkta bidrag från IOK. Den andra halvan kommer från i huvudsak två intäktskällor nationella sponsorer och biljettintäkter. Uppgifter finns att ta del av i Jöran Hägglunds utredning.
En del av grenarna kommer att utspelas i befintliga anläggningar som Globen, Friends, Tele2, Hovet, (Olympia)Stadion och Åre. En anpassning till OS-kvalité ryms inom budgetens 10 miljarder kronor.
Förutom de befintliga anläggningarna behöver det byggas nya anläggningar till en uppskattad kostnad av 2,5 miljarder kronor. Hur stor del som kan finansieras via privata intressen och hur stor del som måste finansieras av det offentliga är fortfarande osäkert.
Om man är negativ
Är man försiktig till negativ och räknar med ett värsta scenario, går OS back med 2,5 miljarder kronor och anläggningarna måste betalas helt med offentliga medel.
Den totala kostnaden blir då 5 miljarder kronor. Det låter mycket, eller? Slår man ut kostnaden på antalet invånare i Stockholms län blir det inte så mycket.
Stockholms län har nu knappt 2,2 miljoner invånare. Prognosen är en växande befolkning. Anta att länet har 2,5 miljoner invånare i genomsnitt under anläggningarnas livstid som ligger på ungefär 40 år.
Som en tidning eller en lunch
Den årliga kapitalkostnaden blir då runt 200 miljoner per år. 200 miljoner utslaget per invånare om det är 2,5 miljoner blir 80 kronor. 80 kronor det är väl vad en dagens lunch kostar. Är det inte värt att avstå ett lunchbesök en gång om året för OS.
Slår man ut kostnaden på hela Sveriges befolkning blir årskostnaden inte mer än vad lösnummerpriset är på en dagstidning. Fast om 40 år kanske det inte finns några sådana.
För detta får man ett OS i Stockholm, med en sju år långa förfest som slutar i ett två veckors crescendo. För det andra får man arenor som nu inte finns. Det bli möjligt att i Stockholm ägna sig hastighetsåkning på skridsko, backhoppning, bob/skeleton/rodel, slopestyle (skidor/snowboard), halfpipe (skidor/snowboard), skicross (skidor/snowboard), puckelpist, hopp (aerials), snowboard (parallellslalom-och storslalom) och skidskytte.
Stockholm berikas
Sveriges största skiddistrikt, Stockholm, får en längdåkningsarena värd namnet. Den tillsammans med hoppbacken gör att det också i Nordens största stad går att tävla i nordisk kombination. Anläggningarna kommer inte bara att kunna användas för tävling. De skall också ses som träningsanläggningar där nybörjare till yppersta elit kan utvecklas. I de fall där det är praktiskt möjligt är också anläggningarna ett självklart verktyg även för motionärer.
OS skapar goodwill för Sverige. Stockholm blir agendasättare för ett kostnadseffektivt arrangemang.
Jag hoppas att företrädare för centern, folkpartiet och vänstern omprövar sitt ställningstagande och kommer till samma slutsats som våra globala företag. I dagens 5:2-värld är det väl naturligt att avstå en lunch, särskilt om det skapar utrymme för en riktig fest.
Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.
Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal. More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.
Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Dan Persson
ons, 2014-01-15 23:38
1. Ett OS slår ut all fungerande
Ett OS slår ut all fungerande elitidrott genom kannibalsering på sponsor och biljettintäkter. Underskottet hamnar på 10-20 mdr, merparten av anläggningarna är för dyra, dvs vill man ha träningsanläggningar för bredd kan man bygga fem för samma pengar. Se mina krönikor. Håkan och jag är oense i den här frågan. Det är viktigt för IA:s läsare att vi som skriver har olika åsikter.Olof (inte verifierad)
fre, 2014-01-17 12:51
2. Ev.OS
Nu är det nog ändå dags att Dan P. preciserar sig lite och inte bara slänger ur sig siffror lite hur som helst som i det här fallet 10-20 miljarder vilket knappast kan anses vara särskilt preciserat. Gå igenom utredningen och den kalkyl som uppenbarligen nu finputsas och tala sedan om på vilka punkter man har kalkylerat fel.Ole (inte verifierad)
fre, 2014-01-17 22:53
3. Hela Sverige ska leva
Tror inte på ett vinter-os i Sverige 2022 av ekonomiska skäl, men jag tror att många av de cirka 7,5 miljoner svenskar som inte bor i Stockholm gärna skulle se att man vid en ev. os-ansökan i stället lyfte blicken norrut och lät vintersportmeckat Östersund stå som arrangör tillsammans med Åre och kanske Falun. Tänk vilket lyft det skulle kunna bli för Norrland!