Aldrig så tyst som nu...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottsfrågorna lyser med sin frånvaro inför valet. Den kommentaren hörs ganska ofta, och jag kan inte annat än att hålla med.
Både statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, gillar idrott, men under valspurten betraktas idrott som mindre viktigt. Undantaget skulle vara kvällens EM-match i Wien. Foto: Jessica Gow, TT

 

Inför riksdagsvalet yttras inte många ord om idrottsrörelsen, såvida man inte räknar Alliansens förslag om 20 procent fler idrottstimmar i skolan. I sig ett bra första steg, men som trots allt inte handlar om förutsättningarna för idrottsrörelsen. 

Fyra prioriterade frågor

I kommunalvalen märkte vi däremot i summeringen av förra valrörelsen att idrotten glädjande nog blivit en valfråga. En valfråga på två sätt, antingen utifrån förutsättningarna för föreningslivet eller utifrån idrottsrörelsens roll för regional utveckling. Det förstnämnda handlade då primärt om ”momsfrågan” som var en stor prioritet vid det tillfället, men också om framför allt finansiering och anläggningar. Det sistnämnda gällde till stor del om evenemang, men också om idrottsföreningarnas betydelse för ett rikt fritidsutbud och därmed till en kommuns attraktivitet för att bosätta sig i.

Inför årets valrörelse arbetar vi med fyra prioriterade frågor. 

Förutsättningarna för föreningslivet, som den här gången fått underrubriken ”föreningar är inte företag”. Bakgrunden är den okunniga, eller möjligen slarviga, inställningen hos flera myndigheter att det inte är någon skillnad mellan en förening och ett företag, och att föreningarna verkar på en marknad vilken som helst. Detta går helt på tvärs mot gällande idrottspolitik antagen av riksdagen. En utredning är tillsatt, och det tycker vi är bra, men även under utredningstiden krävs politisk handlingskraft.

Idrottens finansiering: föga förvånande, är ett ständigt aktuellt ämne. Det statliga stödet har urholkats, vilket tillsammans med ett tapp för fyra år sedan inneburit en nivåsänkning med ca 200 miljoner kronor. Nu behövs en återställare och en höjning. 

Anläggningar och tillgänglighet: redan i planeringsstadiet för nya bostadsområden behöver ytor för idrott finnas med, och därför vill vi få in ordet ”idrott” i plan- och bygglagen. 

Internationella evenemang, till glädje för många svenskar. Idag tar ett specialidrottsförbund, ofta tillsammans med en kommun, för hela risken och gör hela jobbet. Men det är men staten som får stora intäkter i form av inkommande besökare som spenderar pengar. Vi vill ha ett aktivt och positivt samarbete med staten till gagn för alla inblandade, inte minst för Sverige som nation.

Mera uppmärksamhet i kommunerna

Kanske är det inte så konstigt att idrottsfrågorna uppmärksammas mer kommunalt, för det är där idrotten formas och finns. Idrottsrörelsen är oerhört lokal till sin natur. Internet och sociala medier till trots, aktivt idrottande är praktiskt utövande som vi ägnar oss åt där vi bor och därför behöver förutsättningarna för på hemmaplan.

Dock är det inte hela sanningen. Idrottsrörelsen har som få andra företeelser en koppling från den lokala idrottsföreningen till det nationella specialidrottsförbundet (SF), och därifrån vidare till ett internationellt specialidrottsförbund. Ibland via ett europeiskt dito. 

Därför är idrottsfrågorna en i allra högsta grad nationell angelägenhet. Många av spelreglerna sätts också nationellt, i form av lagstiftning och finansiering – men också mer allmänt av riksdagen och regeringen.

Vi tar idrotten för givet

I sig borde det utgöra ett tillräckligt skäl för att idrottens frågor ska finnas tydligare på dagordningen i rikspolitiken tillsammans med det faktum att vi består av ca 2,8 miljoner medlemmar (många av dem väljare) i 20 000 föreningar och 70 SF. Det är lika med Sveriges största folkrörelse och största ungdomsorganisation!

Men det finns ett ytterligare skäl: idrottsrörelsen är, tillsammans med övrigt föreningsliv, en samhällsbyggare och samhällsbärare av rang. Det finns inte en enda kommun som inte har flera idrottsföreningar, ja det finns knappt en ort som inte har någon förening.

Vi är så vana vid föreningslivet att vi tyvärr tar det för givet. Men Sverige skulle inte vara samma land, inte samma samhälle utan vårt föreningsliv. Det fina och starka samhälle som byggts upp de senaste dryga 100 åren vilar i mycket stor utsträckning på föreningslivet med alla dess ideella ledare. 

Bara nyansskillnad mellan partierna

Förmodligen beror frånvaron av idrottsfrågor under valrörelsen på att partierna är ganska överens i sak. Visst finns det nyansskillnader, men det är mest just nyanser.

Det finns helt enkelt ingen större konflikt att skapa kring idrottsfrågorna, och därmed mindre möjlighet till medial uppmärksamhet.

Tänk tanken för en stund att idrottsrörelsen inte fanns. Inga föreningar. Inga ideella ledare. Inga mästerskap eller medaljer. Sverige skulle inte vara samma samhälle längre.

Karin Mattsson-Weijber

Olof (inte verifierad)

mån, 2014-09-08 18:22

1. Tycker Reinfeldt visade vem

Tycker Reinfeldt visade vem han är när han i radiosportens intervju klargjorde att han minsann inte tänkte föra ett resonemang med riksidrotten om internationella evenemang. Då är han helt klart inte intresserad av våra folkrörelser.

Robert Andersson (inte verifierad)

tis, 2014-09-09 07:07

2. Ta bort reklamskatten för ideella organisationer

Att det är reklamskatt på annonser i matchprogrammet för den lilla ideella föreningen men inte på annonsen för alkohol i tv-reklamen är märkligt. Det är alla partier överens om och att den skatten skulle bort beslutade riksdagen om redan 2002. Men inget händer. Detta skulle kunna öka idrottens resurser väsentligt. Finansiering av det redan beslutade borttagandet av reklamskatten kan göras genom att beskatta reklam för tobak, spel och alkohol oavsett i vilket media. Annonsering av dessa produkter skulle mao inte avräknas fribeloppet som ligger på sanslösa 50 mkr för de stora drakarna.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen