Aldrig så tyst som nu...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottsfrågorna lyser med sin frånvaro inför valet. Den kommentaren hörs ganska ofta, och jag kan inte annat än att hålla med.
Både statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, gillar idrott, men under valspurten betraktas idrott som mindre viktigt. Undantaget skulle vara kvällens EM-match i Wien. Foto: Jessica Gow, TT

 

Inför riksdagsvalet yttras inte många ord om idrottsrörelsen, såvida man inte räknar Alliansens förslag om 20 procent fler idrottstimmar i skolan. I sig ett bra första steg, men som trots allt inte handlar om förutsättningarna för idrottsrörelsen. 

Fyra prioriterade frågor

I kommunalvalen märkte vi däremot i summeringen av förra valrörelsen att idrotten glädjande nog blivit en valfråga. En valfråga på två sätt, antingen utifrån förutsättningarna för föreningslivet eller utifrån idrottsrörelsens roll för regional utveckling. Det förstnämnda handlade då primärt om ”momsfrågan” som var en stor prioritet vid det tillfället, men också om framför allt finansiering och anläggningar. Det sistnämnda gällde till stor del om evenemang, men också om idrottsföreningarnas betydelse för ett rikt fritidsutbud och därmed till en kommuns attraktivitet för att bosätta sig i.

Inför årets valrörelse arbetar vi med fyra prioriterade frågor. 

Förutsättningarna för föreningslivet, som den här gången fått underrubriken ”föreningar är inte företag”. Bakgrunden är den okunniga, eller möjligen slarviga, inställningen hos flera myndigheter att det inte är någon skillnad mellan en förening och ett företag, och att föreningarna verkar på en marknad vilken som helst. Detta går helt på tvärs mot gällande idrottspolitik antagen av riksdagen. En utredning är tillsatt, och det tycker vi är bra, men även under utredningstiden krävs politisk handlingskraft.

Idrottens finansiering: föga förvånande, är ett ständigt aktuellt ämne. Det statliga stödet har urholkats, vilket tillsammans med ett tapp för fyra år sedan inneburit en nivåsänkning med ca 200 miljoner kronor. Nu behövs en återställare och en höjning. 

Anläggningar och tillgänglighet: redan i planeringsstadiet för nya bostadsområden behöver ytor för idrott finnas med, och därför vill vi få in ordet ”idrott” i plan- och bygglagen. 

Internationella evenemang, till glädje för många svenskar. Idag tar ett specialidrottsförbund, ofta tillsammans med en kommun, för hela risken och gör hela jobbet. Men det är men staten som får stora intäkter i form av inkommande besökare som spenderar pengar. Vi vill ha ett aktivt och positivt samarbete med staten till gagn för alla inblandade, inte minst för Sverige som nation.

Mera uppmärksamhet i kommunerna

Kanske är det inte så konstigt att idrottsfrågorna uppmärksammas mer kommunalt, för det är där idrotten formas och finns. Idrottsrörelsen är oerhört lokal till sin natur. Internet och sociala medier till trots, aktivt idrottande är praktiskt utövande som vi ägnar oss åt där vi bor och därför behöver förutsättningarna för på hemmaplan.

Dock är det inte hela sanningen. Idrottsrörelsen har som få andra företeelser en koppling från den lokala idrottsföreningen till det nationella specialidrottsförbundet (SF), och därifrån vidare till ett internationellt specialidrottsförbund. Ibland via ett europeiskt dito. 

Därför är idrottsfrågorna en i allra högsta grad nationell angelägenhet. Många av spelreglerna sätts också nationellt, i form av lagstiftning och finansiering – men också mer allmänt av riksdagen och regeringen.

Vi tar idrotten för givet

I sig borde det utgöra ett tillräckligt skäl för att idrottens frågor ska finnas tydligare på dagordningen i rikspolitiken tillsammans med det faktum att vi består av ca 2,8 miljoner medlemmar (många av dem väljare) i 20 000 föreningar och 70 SF. Det är lika med Sveriges största folkrörelse och största ungdomsorganisation!

Men det finns ett ytterligare skäl: idrottsrörelsen är, tillsammans med övrigt föreningsliv, en samhällsbyggare och samhällsbärare av rang. Det finns inte en enda kommun som inte har flera idrottsföreningar, ja det finns knappt en ort som inte har någon förening.

Vi är så vana vid föreningslivet att vi tyvärr tar det för givet. Men Sverige skulle inte vara samma land, inte samma samhälle utan vårt föreningsliv. Det fina och starka samhälle som byggts upp de senaste dryga 100 åren vilar i mycket stor utsträckning på föreningslivet med alla dess ideella ledare. 

Bara nyansskillnad mellan partierna

Förmodligen beror frånvaron av idrottsfrågor under valrörelsen på att partierna är ganska överens i sak. Visst finns det nyansskillnader, men det är mest just nyanser.

Det finns helt enkelt ingen större konflikt att skapa kring idrottsfrågorna, och därmed mindre möjlighet till medial uppmärksamhet.

Tänk tanken för en stund att idrottsrörelsen inte fanns. Inga föreningar. Inga ideella ledare. Inga mästerskap eller medaljer. Sverige skulle inte vara samma samhälle längre.

Karin Mattsson-Weijber

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Olof (inte verifierad)

mån, 2014-09-08 19:22

1. Tycker Reinfeldt visade vem

Tycker Reinfeldt visade vem han är när han i radiosportens intervju klargjorde att han minsann inte tänkte föra ett resonemang med riksidrotten om internationella evenemang. Då är han helt klart inte intresserad av våra folkrörelser.

Robert Andersson (inte verifierad)

tis, 2014-09-09 08:07

2. Ta bort reklamskatten för ideella organisationer

Att det är reklamskatt på annonser i matchprogrammet för den lilla ideella föreningen men inte på annonsen för alkohol i tv-reklamen är märkligt. Det är alla partier överens om och att den skatten skulle bort beslutade riksdagen om redan 2002. Men inget händer. Detta skulle kunna öka idrottens resurser väsentligt. Finansiering av det redan beslutade borttagandet av reklamskatten kan göras genom att beskatta reklam för tobak, spel och alkohol oavsett i vilket media. Annonsering av dessa produkter skulle mao inte avräknas fribeloppet som ligger på sanslösa 50 mkr för de stora drakarna.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.