Aldrig så tyst som nu...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottsfrågorna lyser med sin frånvaro inför valet. Den kommentaren hörs ganska ofta, och jag kan inte annat än att hålla med.
Både statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, gillar idrott, men under valspurten betraktas idrott som mindre viktigt. Undantaget skulle vara kvällens EM-match i Wien. Foto: Jessica Gow, TT

 

Inför riksdagsvalet yttras inte många ord om idrottsrörelsen, såvida man inte räknar Alliansens förslag om 20 procent fler idrottstimmar i skolan. I sig ett bra första steg, men som trots allt inte handlar om förutsättningarna för idrottsrörelsen. 

Fyra prioriterade frågor

I kommunalvalen märkte vi däremot i summeringen av förra valrörelsen att idrotten glädjande nog blivit en valfråga. En valfråga på två sätt, antingen utifrån förutsättningarna för föreningslivet eller utifrån idrottsrörelsens roll för regional utveckling. Det förstnämnda handlade då primärt om ”momsfrågan” som var en stor prioritet vid det tillfället, men också om framför allt finansiering och anläggningar. Det sistnämnda gällde till stor del om evenemang, men också om idrottsföreningarnas betydelse för ett rikt fritidsutbud och därmed till en kommuns attraktivitet för att bosätta sig i.

Inför årets valrörelse arbetar vi med fyra prioriterade frågor. 

Förutsättningarna för föreningslivet, som den här gången fått underrubriken ”föreningar är inte företag”. Bakgrunden är den okunniga, eller möjligen slarviga, inställningen hos flera myndigheter att det inte är någon skillnad mellan en förening och ett företag, och att föreningarna verkar på en marknad vilken som helst. Detta går helt på tvärs mot gällande idrottspolitik antagen av riksdagen. En utredning är tillsatt, och det tycker vi är bra, men även under utredningstiden krävs politisk handlingskraft.

Idrottens finansiering: föga förvånande, är ett ständigt aktuellt ämne. Det statliga stödet har urholkats, vilket tillsammans med ett tapp för fyra år sedan inneburit en nivåsänkning med ca 200 miljoner kronor. Nu behövs en återställare och en höjning. 

Anläggningar och tillgänglighet: redan i planeringsstadiet för nya bostadsområden behöver ytor för idrott finnas med, och därför vill vi få in ordet ”idrott” i plan- och bygglagen. 

Internationella evenemang, till glädje för många svenskar. Idag tar ett specialidrottsförbund, ofta tillsammans med en kommun, för hela risken och gör hela jobbet. Men det är men staten som får stora intäkter i form av inkommande besökare som spenderar pengar. Vi vill ha ett aktivt och positivt samarbete med staten till gagn för alla inblandade, inte minst för Sverige som nation.

Mera uppmärksamhet i kommunerna

Kanske är det inte så konstigt att idrottsfrågorna uppmärksammas mer kommunalt, för det är där idrotten formas och finns. Idrottsrörelsen är oerhört lokal till sin natur. Internet och sociala medier till trots, aktivt idrottande är praktiskt utövande som vi ägnar oss åt där vi bor och därför behöver förutsättningarna för på hemmaplan.

Dock är det inte hela sanningen. Idrottsrörelsen har som få andra företeelser en koppling från den lokala idrottsföreningen till det nationella specialidrottsförbundet (SF), och därifrån vidare till ett internationellt specialidrottsförbund. Ibland via ett europeiskt dito. 

Därför är idrottsfrågorna en i allra högsta grad nationell angelägenhet. Många av spelreglerna sätts också nationellt, i form av lagstiftning och finansiering – men också mer allmänt av riksdagen och regeringen.

Vi tar idrotten för givet

I sig borde det utgöra ett tillräckligt skäl för att idrottens frågor ska finnas tydligare på dagordningen i rikspolitiken tillsammans med det faktum att vi består av ca 2,8 miljoner medlemmar (många av dem väljare) i 20 000 föreningar och 70 SF. Det är lika med Sveriges största folkrörelse och största ungdomsorganisation!

Men det finns ett ytterligare skäl: idrottsrörelsen är, tillsammans med övrigt föreningsliv, en samhällsbyggare och samhällsbärare av rang. Det finns inte en enda kommun som inte har flera idrottsföreningar, ja det finns knappt en ort som inte har någon förening.

Vi är så vana vid föreningslivet att vi tyvärr tar det för givet. Men Sverige skulle inte vara samma land, inte samma samhälle utan vårt föreningsliv. Det fina och starka samhälle som byggts upp de senaste dryga 100 åren vilar i mycket stor utsträckning på föreningslivet med alla dess ideella ledare. 

Bara nyansskillnad mellan partierna

Förmodligen beror frånvaron av idrottsfrågor under valrörelsen på att partierna är ganska överens i sak. Visst finns det nyansskillnader, men det är mest just nyanser.

Det finns helt enkelt ingen större konflikt att skapa kring idrottsfrågorna, och därmed mindre möjlighet till medial uppmärksamhet.

Tänk tanken för en stund att idrottsrörelsen inte fanns. Inga föreningar. Inga ideella ledare. Inga mästerskap eller medaljer. Sverige skulle inte vara samma samhälle längre.

Karin Mattsson-Weijber

Olof (inte verifierad)

mån, 2014-09-08 19:22

1. Tycker Reinfeldt visade vem

Tycker Reinfeldt visade vem han är när han i radiosportens intervju klargjorde att han minsann inte tänkte föra ett resonemang med riksidrotten om internationella evenemang. Då är han helt klart inte intresserad av våra folkrörelser.

Robert Andersson (inte verifierad)

tis, 2014-09-09 08:07

2. Ta bort reklamskatten för ideella organisationer

Att det är reklamskatt på annonser i matchprogrammet för den lilla ideella föreningen men inte på annonsen för alkohol i tv-reklamen är märkligt. Det är alla partier överens om och att den skatten skulle bort beslutade riksdagen om redan 2002. Men inget händer. Detta skulle kunna öka idrottens resurser väsentligt. Finansiering av det redan beslutade borttagandet av reklamskatten kan göras genom att beskatta reklam för tobak, spel och alkohol oavsett i vilket media. Annonsering av dessa produkter skulle mao inte avräknas fribeloppet som ligger på sanslösa 50 mkr för de stora drakarna.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.