"Jag fick kraft av Klasse!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag kan inte påstå att Anders Limpars seger i “Det största äventyret” kom som någon överraskning för mig. I TV4:s familjeunderhållning har vi lärt känna en varm, öppen och säkert för många förvånansvärt känslosam person. Limpars kamp för sin vän Klas Ingesson berörde.
"På något sätt kände jag styrkan av Klasse, att jag var oövervinnlig, sa Anders Limpar efter segern i "Det största äventyret". Han och Klas Ingesson var bästa kompisar och de pratade i telefon tre dagar före det att Anders vann "Det största äventyret".

 

Anders Limpar är envis, har vinnarskallen, men också ödmjukhet, värme och den genuinitet som många mästare besitter. Han var likadan de där magiska åren i Arsenal i början av 1990-talet, då vi bodde grannar i norra London. Med dessa egenskaper slog han igenom med dunder och brak – och föll som en sten.

Fantastiskt mål från 40 meter

Han var 25 år när han 1990 kom till Arsenal från Cremonese och vann Charity Shield i sin första match, ligan under sin andra säsong och cup-dubbeln i sin tredje, och sedan Cupvinnarcupen. Han gjorde 20 mål i 116 matcher, var under några år tillsammans med Paul Gascoigne tongivande i engelsk fotboll och blev en legend bland fansen på Highbury.

Många av dem blir fortfarande blöta i ögonen när de pratar om hans mål från 40 meter mot Liverpool 1992. För de yngre Arsenal-fans som tror att den vackra flärdfulla fotbollen kom till Arsenal först efter den franska revolutionen 1996 vill jag bara säga; kolla in Limpar på YouTube!

Som Londonkorre och granne till Anders fick jag på nära håll följa hans exempellösa genombrott – och det besynnerliga avskedet från Arsenal.

- Barnvakt, säg inget!

Han fick min hjälp att hantera de värsta avskummen bland Londons sportjournalister, och betalade med glädje tillbaka genom att på eget initiativ sitta barnvakt åt våra söner Oscar och Eric. “Berätta inte detta för någon”, förmanade jag, som såg potentiella mediefallgropar för Anders överallt. ”Poorly paid Gunners star must baby-sit!” Ja ni fattar…

Idag kan en Balotelli kasta dartpilar på klubbens juniorspelare, eller en lagkapten i Chelsea sätta på sin lagkamrats fästmö, och hela världen får veta nästan innan det hänt.  

När Limpar erövrade England fanns varken Internet eller Facebook och media hade en helt annan rytm än idag.

Ett avgörande mål, en utvisning eller ett förfluget ord kunde behöva ett dygn för att nå allmänheten. Och ofta på de mest häpnadsväckande omvägar.  För ett genuint snällt svenskt fotbollsproffs som trodde gott om allt och alla var detta minerad mark, ett träsk fullt av blodtörstiga predatorer.

Graham kunde inte ta det

När Anders Limpars relation med managern George Graham var på väg ner i avgrunden inträffade en incident i Highburys omklädningsrum som typiskt belyser hur svenskt öppen men samtidigt godtroget snäll Anders kunde vara – och konsekvenserna av detta.

Arsenal hade gjort en urusel första halvlek och när laget bänkade sig kokade Graham, för att i nästa sekund explodera när en av spelarna försvann mot toaletten. 

Senare samma kväll, hemma i Anders radhus i St. Albans, berättade han om incidenten för mig och en svensk journalistkollega; en lite komisk ögonblicksbild från den engelska elitfotbollen, men inget som borde publiceras eftersom det bara riskerade göra livet i Arsenal ännu tuffare för Anders.

Men kollegan från Expressen gjorde en femradig skojnotis om händelsen. En brittisk stringer i Stockholm snappade upp notisen, som därmed blev toppnyhet i skandalblaskan Sun, med världskrigsrubrik över två sidor: 

“Anders Limpar: Vi får inte ens gå och pissa för Graham!”

Att en frostig relation med managern blev djupfryst efter det behöver väl knappast sägas.

I slutändan var det nog samma egenskaper med vilka Anders Limpar vann “Det största äventyret” som ledde till att han sparkades ut från Arsenal 1994. George Graham var en iskall ledare, utan vare sig kunskap eller vilja att långsiktigt hantera mer känslosamma icke-brittiska spelare utan “stiff upper lip”.

En gråtande och segrande Anders Limpar får en kram av Susanne Gunnarsson. 

Conny Hetting

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.