Gott om objekt och köpsugna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Man kan lugnt säga att det är få som har råd att få fram de pengar som krävs för att köpa ett etablerat PL-lag. Då krävs det oljepengar och ett helt emirat för att lyckas med det. Och jag tror knappast någon kommer följa Abu Dhabi United Groups uppköp av Manchester City.
Den kanske mest kände ägaren av en klubb i Premier League, Chelseas Roman Abramovich, tillsammans med sonen Aaron vid en match i maj. Det var 2003 som Roman Abramovich köpte klubben och sedan dess har han investerat åtskilliga miljoner. Foto: Alastair Grant, AP Photo/TT

 

Ägare, ägare, ägare. Ja, ibland känns det som att det finns en annan silly season än spelar-följetongerna i medierna. Jag tänker på ägarstrukturen. Vilka klubbar får nya ägare? Och vad är det för ägare? Och varför?

Gott om objekt

Längre ner i seriesystemet finns det dock gott om objekt och köpsugna.

En snabb googling visar att  Hartlepool United har fått nya ägare, brittiska konsultfirman JPNG. Firman är specialiserade på affärsmäkling, bland annat i Mellanöstern, och laget spelar i League 2 och sägs ha sunda finanser.

Likaså spås att Northampton Town ska få nya ägare. Det är indiskt konsortium som är intresserade av League 2-klubben. Gateshead och Torquay lär också få nya ägare. Bara för att nämna några namn.

Varför handlar ett indiskt konsortium?

Så varför går ett indiskt konsortium in och köper en engelsk division 4-klubb? För att det är en enastående affär, en vinstmaskin, där köpeskillingen ska vara täckt efter ett antal säsonger?

Hur tänker man i styrelserummet på JNPG? Vad är slutmålet? Champions League? Knappast, även om klubben säkert har potential att klättra. Hartlepool har 90 000 invånare och hemmaarena Victoria Park tar 8 000 åskadare och kan byggas ut.

Ägarna har ännu inte deklarerat några långsiktiga mål, men kanske det är Premier League som är det hägrande slutmålet - och få tillgång till PL:s tv-pengar.

Grabbar, vore det  inte kul

Så kanske det är, men jag tror inte att det handlar om pengar. Jag tror att kärleken till fotbollen kommer först, sedan lusten att få organisera en klubb och ett lag så att det blir en effektiv apparat som kan ta sig upp genom serierna. Det liksom kliar i fingrarna. Grabbar, vore det  inte kul, helt enkelt?

Kan man även få det fungera företagsekonomiskt, värva sunt och långsiktigt, hitta en guldklimp till tränare ... ja, ni förstår tänket och känslorna. Det är en rejäl och rolig utmaning.

Detta är i och för sig inget nytt. Det har alltid funnits fotbollsintresserade affärsmän, eller affärsdrivna fd fotbollsspelare, som velat driva fotbollsklubbar. Det gäller även Sverige, där  fotbollens styrelserum är fulla av livsmedelshandlare, bilförsäljare och hela vägen upp till storföretagens toppar.

De är lika intresserade som alltid, men med klart högre matchvikt.

Bud från Östra Europa och Asien

Det nya i England är att det inte bara är local boys som vill ta över den lokala klubben, utan mycket pengar kommer från östra Europa och Asien.

Och mycket pengar brukar ofta betyda stora ambitioner - och det går inte alltid så bra. Listan över överambitiösa ägare med "hur svårt kan det vara"-inställning som förstör en klubb, eller åtminstone inte får ordning på den, är rätt lång.

Oftast brister det i långsiktigt tänk, man vill ha snabba resultat, och att man faktiskt underskattar hur svårt det är ta sig an en multikulturell arbetsstyrka av legionärer, ofta styrda av agenter som knappast ser till klubbens bästa.

Ett skräckexempel är hur den ryske affärsmannen Anton Zingarevich 2012 tog över Reading. Då hade klubben sunda finanser och hade precis tagit steget upp i Premier League, men sedan följde en karusell av udda spelarinköp, uppblåsta kontrakt, sparkade tränare och märkliga möten på olika hotellrum i London.

Resultatet? Reading rasade ur Premier League, de ryska pengarna och Zingarevich försvann, och nu försöker klubben rekonstruera sig. Förra året höll man dock på att åka ur Championship (andradivisionen) också.

Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.

Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.