Gott om objekt och köpsugna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Man kan lugnt säga att det är få som har råd att få fram de pengar som krävs för att köpa ett etablerat PL-lag. Då krävs det oljepengar och ett helt emirat för att lyckas med det. Och jag tror knappast någon kommer följa Abu Dhabi United Groups uppköp av Manchester City.
Den kanske mest kände ägaren av en klubb i Premier League, Chelseas Roman Abramovich, tillsammans med sonen Aaron vid en match i maj. Det var 2003 som Roman Abramovich köpte klubben och sedan dess har han investerat åtskilliga miljoner. Foto: Alastair Grant, AP Photo/TT

 

Ägare, ägare, ägare. Ja, ibland känns det som att det finns en annan silly season än spelar-följetongerna i medierna. Jag tänker på ägarstrukturen. Vilka klubbar får nya ägare? Och vad är det för ägare? Och varför?

Gott om objekt

Längre ner i seriesystemet finns det dock gott om objekt och köpsugna.

En snabb googling visar att  Hartlepool United har fått nya ägare, brittiska konsultfirman JPNG. Firman är specialiserade på affärsmäkling, bland annat i Mellanöstern, och laget spelar i League 2 och sägs ha sunda finanser.

Likaså spås att Northampton Town ska få nya ägare. Det är indiskt konsortium som är intresserade av League 2-klubben. Gateshead och Torquay lär också få nya ägare. Bara för att nämna några namn.

Varför handlar ett indiskt konsortium?

Så varför går ett indiskt konsortium in och köper en engelsk division 4-klubb? För att det är en enastående affär, en vinstmaskin, där köpeskillingen ska vara täckt efter ett antal säsonger?

Hur tänker man i styrelserummet på JNPG? Vad är slutmålet? Champions League? Knappast, även om klubben säkert har potential att klättra. Hartlepool har 90 000 invånare och hemmaarena Victoria Park tar 8 000 åskadare och kan byggas ut.

Ägarna har ännu inte deklarerat några långsiktiga mål, men kanske det är Premier League som är det hägrande slutmålet - och få tillgång till PL:s tv-pengar.

Grabbar, vore det  inte kul

Så kanske det är, men jag tror inte att det handlar om pengar. Jag tror att kärleken till fotbollen kommer först, sedan lusten att få organisera en klubb och ett lag så att det blir en effektiv apparat som kan ta sig upp genom serierna. Det liksom kliar i fingrarna. Grabbar, vore det  inte kul, helt enkelt?

Kan man även få det fungera företagsekonomiskt, värva sunt och långsiktigt, hitta en guldklimp till tränare ... ja, ni förstår tänket och känslorna. Det är en rejäl och rolig utmaning.

Detta är i och för sig inget nytt. Det har alltid funnits fotbollsintresserade affärsmän, eller affärsdrivna fd fotbollsspelare, som velat driva fotbollsklubbar. Det gäller även Sverige, där  fotbollens styrelserum är fulla av livsmedelshandlare, bilförsäljare och hela vägen upp till storföretagens toppar.

De är lika intresserade som alltid, men med klart högre matchvikt.

Bud från Östra Europa och Asien

Det nya i England är att det inte bara är local boys som vill ta över den lokala klubben, utan mycket pengar kommer från östra Europa och Asien.

Och mycket pengar brukar ofta betyda stora ambitioner - och det går inte alltid så bra. Listan över överambitiösa ägare med "hur svårt kan det vara"-inställning som förstör en klubb, eller åtminstone inte får ordning på den, är rätt lång.

Oftast brister det i långsiktigt tänk, man vill ha snabba resultat, och att man faktiskt underskattar hur svårt det är ta sig an en multikulturell arbetsstyrka av legionärer, ofta styrda av agenter som knappast ser till klubbens bästa.

Ett skräckexempel är hur den ryske affärsmannen Anton Zingarevich 2012 tog över Reading. Då hade klubben sunda finanser och hade precis tagit steget upp i Premier League, men sedan följde en karusell av udda spelarinköp, uppblåsta kontrakt, sparkade tränare och märkliga möten på olika hotellrum i London.

Resultatet? Reading rasade ur Premier League, de ryska pengarna och Zingarevich försvann, och nu försöker klubben rekonstruera sig. Förra året höll man dock på att åka ur Championship (andradivisionen) också.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.