En investering av samhället

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De starka ledarkrafterna inom idrotten kan nu visa sig vara avkastningen och en av samhällets allra viktigaste investeringar.
Många ledare inom idrotten utgör nu en resurs när samhället utsätts för prövningar. Det är nu idrotten kan betala tillbaka, skriver Karin Mattson Weijber. Foto: TT

 

”Idrotten som utvecklingsfaktor för samhälle och näringsliv” var temat för Swedbanks näringslivsdag i Halmstad. Fler än 500 personer deltog, så ämnet intresserar onekligen.

Idrott en investering

Min uppgift där var att i intervjuform ge min bild av idrottens värde och möjligheter, och utveckla resonemanget om ett uttryck jag använt ofta, nämligen att idrott ska ses som en investering. 

Tre aspekter på det - för det första att mentalt markera motsatsen till synen på idrottsstödet som en kostnad. Så sker tyvärr fortfarande för ofta. 

För det andra finns det få, om än några, politikområden där varje satsad krona växlas upp genom ideella krafter på motsvarande sätt. 

Samhällsstödet från stat, regioner och kommuner till idrottsrörelsen kan summeras till ungefär 5-6 miljarder kronor årligen. 

600 000 ledare för en ofantlig insats

Fler än 600 000 ideella ledare gör insatser som, om deras nedlagda timmar ersattes med en fritidsledarlön, lågt räknat skulle värderas till ca 30 miljarder kronor. 

För det tredje så finns ett antal områden där vi vet att idrott lönar sig;

• Mest uppenbart är det rent fysiska utövandet av idrott, det som stärker folkhälsan och därför minskar samhällets kostnader för ohälsa och sjukvård. 

• En meningsfull fritid för barn och unga – och en attraktionskraft tillsammans med några ytterligare förutsättningar inför en familjs val av bostadsort.

• Idrotten bidrag till integration, det har vi känt till länge och det är inget nytt. Men kraften och magnituden har på bara några månader fått helt andra proportioner. 

Modet hos idrottsledare

I våras, medan jag fortfarande var RF-ordförande beslutade regeringen att skjuta till 64 miljoner kronor på årsbasis till idrotten för att arbeta med nyanlända – ingen av oss kunde då inse hur oerhört mycket mer angelägna de insatserna skulle visa sig bli bara ett halvår senare. Och summan har också ökat med 20 miljoner.

Nyfikenheten inför idrottens förmåga att arbeta med ledarskap är inte heller den ny. Tidigare har intresset mest riktats mot det coachande och mer direkta ledarskapet, det som handlar om att leda och träna individer och lag. 

Det handlar om hur man egentligen blir bäst när det gäller och hur ett team ställer upp för varandra och bokstavligen gör helheten till något betydligt större än summan av delarna. Hur kan rädslan att misslyckas i samband med hård press omvandlas till en ännu starkare vilja att vinna? 

De vll veta mera

Idag håller jag en del föredrag om ledarskap baserat på mina erfarenheter från idrotten, och jag märker ett växande intresse från såväl näringsliv som politiskt håll för idrottsledarskapets andra dimensioner. 

Problemen finns naturligt i komplexa organisationer med delvis inbyggda intressekonflikter. Och för den delen även inom idrotten där de flesta personer inte är beroende av föreningen för sin försörjning, utan är ledare på sin fritid med allt vad det innebär.

Att leda människor som drivs av engagemang och passion är fantastiskt. Det utmanar samtidigt ledarskapet, för det är ju inte alltid som engagemanget och drivet leder i samma riktning. 

De tränar dagligen

Inom idrotten finns det massor av ledare som är skickliga för det är ju vad de får träna på nästan dagligen.

I dagens samhällsomvandling har det här betydelse. Oroligheterna i världen och flyktingströmmarna till Sverige ställer stora krav på ledarskapet på alla nivåer i samhället – centralt, regionalt och lokalt. 

Vi behöver se och ta vara på de starka ledarerfarenheter och samtidigt klara av att samordna och koordinera insatserna. 

Typiskt en idrottsledare

Förmågan att leda, konsen att titta runt hörnet och fundera över både momentana och långsiktiga konsekvenser, och ändå ha modet att fatta beslut blir avgörande. 

Det handlar om mod och att våga kompromissa. Att stå upp för beslut, även om de inte till sin helhet inte blev som man själv önskade. Förmågor och erfarenheter är idag och för lång tid framåt helt centrala. 

Den starka ledarbasen inom idrotten kan nu visa sig vara avkastningen och ett av samhällets allra viktigaste investeringarna i idrotten. 

Här betalar idrotten nu tillbaka med ränta, i en tid när vårt samhälle kommer att behöva alla skickliga ledarförmågor som finns. Men det måste få ske genom att idrottsledarna får ägna sig åt det de är bäst på, att ta hand om alla som vill vara med.

Dubbla VM - de gör gemensam satsning

I Halmstad pratade vi också en del om en ny och spännande satsning som heter World Championship Region 2019 AB. År 2019 hålls alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund med bara några veckors mellanrum. 

För att ta tillvara kraften i den här unika händelsen har de båda mästerskapen bildat ett gemensamt bolag. Jag har blivit en del av satsningen där vi ska samla regionens näringsliv och organisationer för att bidra till kompetensutveckling, affärsnätverk och tillväxt – och samtidigt stärka de båda evenemangen. 

Det här är också ett uttryck för de investeringsvärden som idrotten skapar! Mer om det i kommande krönikor.

Det går att skriva spaltmil om idrottens investeringsvärden. Men glöm inte egenvärdet. Det är ju för att idrott är roligt som vi håller på. Glädjen i att idrotta känns extra viktig när novembermörkret nu sänkt sig över landet.

Karin Mattsson - Weijber

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.