En investering av samhället

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De starka ledarkrafterna inom idrotten kan nu visa sig vara avkastningen och en av samhällets allra viktigaste investeringar.
Många ledare inom idrotten utgör nu en resurs när samhället utsätts för prövningar. Det är nu idrotten kan betala tillbaka, skriver Karin Mattson Weijber. Foto: TT

 

”Idrotten som utvecklingsfaktor för samhälle och näringsliv” var temat för Swedbanks näringslivsdag i Halmstad. Fler än 500 personer deltog, så ämnet intresserar onekligen.

Idrott en investering

Min uppgift där var att i intervjuform ge min bild av idrottens värde och möjligheter, och utveckla resonemanget om ett uttryck jag använt ofta, nämligen att idrott ska ses som en investering. 

Tre aspekter på det - för det första att mentalt markera motsatsen till synen på idrottsstödet som en kostnad. Så sker tyvärr fortfarande för ofta. 

För det andra finns det få, om än några, politikområden där varje satsad krona växlas upp genom ideella krafter på motsvarande sätt. 

Samhällsstödet från stat, regioner och kommuner till idrottsrörelsen kan summeras till ungefär 5-6 miljarder kronor årligen. 

600 000 ledare för en ofantlig insats

Fler än 600 000 ideella ledare gör insatser som, om deras nedlagda timmar ersattes med en fritidsledarlön, lågt räknat skulle värderas till ca 30 miljarder kronor. 

För det tredje så finns ett antal områden där vi vet att idrott lönar sig;

• Mest uppenbart är det rent fysiska utövandet av idrott, det som stärker folkhälsan och därför minskar samhällets kostnader för ohälsa och sjukvård. 

• En meningsfull fritid för barn och unga – och en attraktionskraft tillsammans med några ytterligare förutsättningar inför en familjs val av bostadsort.

• Idrotten bidrag till integration, det har vi känt till länge och det är inget nytt. Men kraften och magnituden har på bara några månader fått helt andra proportioner. 

Modet hos idrottsledare

I våras, medan jag fortfarande var RF-ordförande beslutade regeringen att skjuta till 64 miljoner kronor på årsbasis till idrotten för att arbeta med nyanlända – ingen av oss kunde då inse hur oerhört mycket mer angelägna de insatserna skulle visa sig bli bara ett halvår senare. Och summan har också ökat med 20 miljoner.

Nyfikenheten inför idrottens förmåga att arbeta med ledarskap är inte heller den ny. Tidigare har intresset mest riktats mot det coachande och mer direkta ledarskapet, det som handlar om att leda och träna individer och lag. 

Det handlar om hur man egentligen blir bäst när det gäller och hur ett team ställer upp för varandra och bokstavligen gör helheten till något betydligt större än summan av delarna. Hur kan rädslan att misslyckas i samband med hård press omvandlas till en ännu starkare vilja att vinna? 

De vll veta mera

Idag håller jag en del föredrag om ledarskap baserat på mina erfarenheter från idrotten, och jag märker ett växande intresse från såväl näringsliv som politiskt håll för idrottsledarskapets andra dimensioner. 

Problemen finns naturligt i komplexa organisationer med delvis inbyggda intressekonflikter. Och för den delen även inom idrotten där de flesta personer inte är beroende av föreningen för sin försörjning, utan är ledare på sin fritid med allt vad det innebär.

Att leda människor som drivs av engagemang och passion är fantastiskt. Det utmanar samtidigt ledarskapet, för det är ju inte alltid som engagemanget och drivet leder i samma riktning. 

De tränar dagligen

Inom idrotten finns det massor av ledare som är skickliga för det är ju vad de får träna på nästan dagligen.

I dagens samhällsomvandling har det här betydelse. Oroligheterna i världen och flyktingströmmarna till Sverige ställer stora krav på ledarskapet på alla nivåer i samhället – centralt, regionalt och lokalt. 

Vi behöver se och ta vara på de starka ledarerfarenheter och samtidigt klara av att samordna och koordinera insatserna. 

Typiskt en idrottsledare

Förmågan att leda, konsen att titta runt hörnet och fundera över både momentana och långsiktiga konsekvenser, och ändå ha modet att fatta beslut blir avgörande. 

Det handlar om mod och att våga kompromissa. Att stå upp för beslut, även om de inte till sin helhet inte blev som man själv önskade. Förmågor och erfarenheter är idag och för lång tid framåt helt centrala. 

Den starka ledarbasen inom idrotten kan nu visa sig vara avkastningen och ett av samhällets allra viktigaste investeringarna i idrotten. 

Här betalar idrotten nu tillbaka med ränta, i en tid när vårt samhälle kommer att behöva alla skickliga ledarförmågor som finns. Men det måste få ske genom att idrottsledarna får ägna sig åt det de är bäst på, att ta hand om alla som vill vara med.

Dubbla VM - de gör gemensam satsning

I Halmstad pratade vi också en del om en ny och spännande satsning som heter World Championship Region 2019 AB. År 2019 hålls alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund med bara några veckors mellanrum. 

För att ta tillvara kraften i den här unika händelsen har de båda mästerskapen bildat ett gemensamt bolag. Jag har blivit en del av satsningen där vi ska samla regionens näringsliv och organisationer för att bidra till kompetensutveckling, affärsnätverk och tillväxt – och samtidigt stärka de båda evenemangen. 

Det här är också ett uttryck för de investeringsvärden som idrotten skapar! Mer om det i kommande krönikor.

Det går att skriva spaltmil om idrottens investeringsvärden. Men glöm inte egenvärdet. Det är ju för att idrott är roligt som vi håller på. Glädjen i att idrotta känns extra viktig när novembermörkret nu sänkt sig över landet.

Karin Mattsson - Weijber

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.