De nya kraven inom idrotten
Det ideella engagemanget är större än någonsin i Sverige. Idrotten lockar 600 000 människor att stötta sin förening med tid och engagemang. Trots detta blir det allt svårare att rekrytera ledare.
En förutsättning för att idrotten ska fungera är naturligtvis att det finns duktiga och kloka ledare. Många engagerar sig när deras egna barn börjar idrotta och de slutar inte sällan samtidigt som barnen gör det.
Många orkar inte
De som stannar kvar kallas eldsjälar och är oumbärliga. De ställer upp för föreningen i vått och torrt och förväntas komma innan träningen börjar och stanna kvar långt efter det att ljuset slocknat.
Eldsjälarna förväntas dessutom arbeta med att attrahera andra ledare till föreningen. De skall också föra idrottens talan gentemot kommunen och se till att behålla ekonomin i balans.
Det är få förunnat att klara alla utmaningar och uppdraget växer för varje år. För att lyckas måste idrotten utveckla sin förmåga att, förutom den klassiska eldsjälen, locka helt andra kompetenser än de man hittills haft i siktet.
Framförallt handlar det om att bli duktigare på att hantera det som händer utanför planen.
Så mycket mer att göra
Att förstå samhällsplanering och idrottens roll i städernas fysiska utveckling är en av de kompetenser som idrotten skulle ha nytta av när nya anläggningar och grönytor ska planeras.
Att agera ”språkrör” och föra idrottens talan utanför hallen eller arenan är en viktig roll också i framtiden men ännu viktigare är att styra samtalet åt andra hållet.
Att se till att samhällsutveckling och världen utanför arenan blir en del av klubben. Det blir nödvändigt för att vara attraktiv och konkurrenskraftig när (den minskande?) skattepengen ska fördelas. Det räcker inte med att politiker och tjänstemän förstår idrottens villkor, idrotten bli mycket bättre på att förstå samhället och politiken.
Idrotten är och har alltid varit duktig på att engagera människor. Men när uppdraget förändras måste alltså ledarskapet bli annorlunda. Det fanns en tid när vi kunde koncentrera oss på vår idrott. Det fanns en tid när vi kunde anta att någon annan tog ansvar för det som hände utanför planen om vi koncentrerade oss på det som händer under matchtid. Så är det inte längre.
Det räcker nu!
Våra största utmaningar ligger i vår förmåga att hantera omvärlden. Ibland är det positiva utmaningar som en plötslig tillströmning av ensamkommande ungdomar med ett jätteintresse för fotboll.
Ibland är det mycket mer problematiskt som när föräldrar trakasserar ungdomsdomare. Oavsett hur vi ser på de här och många andra företeelser så är de viktigare för idrottens roll i samhället än vad de faktiska resultaten på plan någonsin kommer att vara.
Att leda idrott, och ideell verksamhet i allmänhet, är på väg att få en helt ny innebörd. Idrottsrörelsen är inte rustad att hantera den här förändringen.
Den nye ledaren
Det krävs en ny inställning, och säkert en hel del utbildning för att möta de kommande utmaningarna. Kanske behövs det till och med en ny typ av ideella ledare? Människor vars främsta kompetens och drivkraft inte ligger i det rent idrottsliga? Det skulle innebära att idrotten får in människor som ser idrotten som ett verktyg för samhällsutveckling snarare än samhället som en förutsättning för idrott.
Det vänder upp och ner på föreställningen om idrottens plats i samhället. Det vänder kanske också upp och ner på vilka erfarenheter, drivkrafter och förmågor idrotten borde efterfråga hos sina ledare.
Det är en turbulent och kontroversiell utveckling vi har framför oss i så fall. Men det skulle kunna innebära - förutom en stor samhällsvinst - en ny och än viktigare plats för idrotten i samhället. Det skulle idrotten vinna på i det långa loppet även om det skulle bli lite oroligt i omklädningsrum och styrelsemöten några år framöver.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar