De nya kraven inom idrotten

Det ideella engagemanget är större än någonsin i Sverige. Idrotten lockar 600 000 människor att stötta sin förening med tid och engagemang. Trots detta blir det allt svårare att rekrytera ledare.
En förutsättning för att idrotten ska fungera är naturligtvis att det finns duktiga och kloka ledare. Många engagerar sig när deras egna barn börjar idrotta och de slutar inte sällan samtidigt som barnen gör det.
Många orkar inte
De som stannar kvar kallas eldsjälar och är oumbärliga. De ställer upp för föreningen i vått och torrt och förväntas komma innan träningen börjar och stanna kvar långt efter det att ljuset slocknat.
Eldsjälarna förväntas dessutom arbeta med att attrahera andra ledare till föreningen. De skall också föra idrottens talan gentemot kommunen och se till att behålla ekonomin i balans.
Det är få förunnat att klara alla utmaningar och uppdraget växer för varje år. För att lyckas måste idrotten utveckla sin förmåga att, förutom den klassiska eldsjälen, locka helt andra kompetenser än de man hittills haft i siktet.
Framförallt handlar det om att bli duktigare på att hantera det som händer utanför planen.
Så mycket mer att göra
Att förstå samhällsplanering och idrottens roll i städernas fysiska utveckling är en av de kompetenser som idrotten skulle ha nytta av när nya anläggningar och grönytor ska planeras.
Att agera ”språkrör” och föra idrottens talan utanför hallen eller arenan är en viktig roll också i framtiden men ännu viktigare är att styra samtalet åt andra hållet.
Att se till att samhällsutveckling och världen utanför arenan blir en del av klubben. Det blir nödvändigt för att vara attraktiv och konkurrenskraftig när (den minskande?) skattepengen ska fördelas. Det räcker inte med att politiker och tjänstemän förstår idrottens villkor, idrotten bli mycket bättre på att förstå samhället och politiken.
Idrotten är och har alltid varit duktig på att engagera människor. Men när uppdraget förändras måste alltså ledarskapet bli annorlunda. Det fanns en tid när vi kunde koncentrera oss på vår idrott. Det fanns en tid när vi kunde anta att någon annan tog ansvar för det som hände utanför planen om vi koncentrerade oss på det som händer under matchtid. Så är det inte längre.
Det räcker nu!
Våra största utmaningar ligger i vår förmåga att hantera omvärlden. Ibland är det positiva utmaningar som en plötslig tillströmning av ensamkommande ungdomar med ett jätteintresse för fotboll.
Ibland är det mycket mer problematiskt som när föräldrar trakasserar ungdomsdomare. Oavsett hur vi ser på de här och många andra företeelser så är de viktigare för idrottens roll i samhället än vad de faktiska resultaten på plan någonsin kommer att vara.
Att leda idrott, och ideell verksamhet i allmänhet, är på väg att få en helt ny innebörd. Idrottsrörelsen är inte rustad att hantera den här förändringen.
Den nye ledaren
Det krävs en ny inställning, och säkert en hel del utbildning för att möta de kommande utmaningarna. Kanske behövs det till och med en ny typ av ideella ledare? Människor vars främsta kompetens och drivkraft inte ligger i det rent idrottsliga? Det skulle innebära att idrotten får in människor som ser idrotten som ett verktyg för samhällsutveckling snarare än samhället som en förutsättning för idrott.
Det vänder upp och ner på föreställningen om idrottens plats i samhället. Det vänder kanske också upp och ner på vilka erfarenheter, drivkrafter och förmågor idrotten borde efterfråga hos sina ledare.
Det är en turbulent och kontroversiell utveckling vi har framför oss i så fall. Men det skulle kunna innebära - förutom en stor samhällsvinst - en ny och än viktigare plats för idrotten i samhället. Det skulle idrotten vinna på i det långa loppet även om det skulle bli lite oroligt i omklädningsrum och styrelsemöten några år framöver.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar