De nya kraven inom idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det krävs en ny inställning, och säkert en hel del utbildning. Idrotten är i stark förändring och precis som om det inte är nog med uppgifter – nu behövs en ny typ av idrottsledare.
Det är inte bara bollen, dvs redskapet som en ledare ska behärska och använda för instruktion i idrotten. I dag tillkommer helt andra uppgifter.

 

Det ideella engagemanget är större än någonsin i Sverige. Idrotten lockar 600 000 människor att stötta sin förening med tid och engagemang. Trots detta blir det allt svårare att rekrytera ledare.

En förutsättning för att idrotten ska fungera är naturligtvis att det finns duktiga och kloka ledare. Många engagerar sig när deras egna barn börjar idrotta och de slutar inte sällan samtidigt som barnen gör det.

Många orkar inte

De som stannar kvar kallas eldsjälar och är oumbärliga. De ställer upp för föreningen i vått och torrt och förväntas komma innan träningen börjar och stanna kvar långt efter det att ljuset slocknat.

Eldsjälarna förväntas dessutom arbeta med att attrahera andra ledare till föreningen. De skall också föra idrottens talan gentemot kommunen och se till att behålla ekonomin i balans.

Det är få förunnat att klara alla utmaningar och uppdraget växer för varje år. För att lyckas måste idrotten utveckla sin förmåga att, förutom den klassiska eldsjälen, locka helt andra kompetenser än de man hittills haft i siktet. 

Framförallt handlar det om att bli duktigare på att hantera det som händer utanför planen.

Så mycket mer att göra

Att förstå samhällsplanering och idrottens roll i städernas fysiska utveckling är en av de kompetenser som idrotten skulle ha nytta av när nya anläggningar och grönytor ska planeras.

Att agera ”språkrör” och föra idrottens talan utanför hallen eller arenan är en viktig roll också i framtiden men ännu viktigare är att styra samtalet åt andra hållet.

Att se till att samhällsutveckling och världen utanför arenan blir en del av klubben. Det blir nödvändigt för att vara attraktiv och konkurrenskraftig när (den minskande?) skattepengen ska fördelas. Det räcker inte med att politiker och tjänstemän förstår idrottens villkor, idrotten bli mycket bättre på att förstå samhället och politiken.

Idrotten är och har alltid varit duktig på att engagera människor. Men när uppdraget förändras måste alltså ledarskapet bli annorlunda. Det fanns en tid när vi kunde koncentrera oss på vår idrott. Det fanns en tid när vi kunde anta att någon annan tog ansvar för det som hände utanför planen om vi koncentrerade oss på det som händer under matchtid. Så är det inte längre.

Det räcker nu!

Våra största utmaningar ligger i vår förmåga att hantera omvärlden. Ibland är det positiva utmaningar som en plötslig tillströmning av ensamkommande ungdomar med ett jätteintresse för fotboll.

Ibland är det mycket mer problematiskt som när föräldrar trakasserar ungdomsdomare. Oavsett hur vi ser på de här och många andra företeelser så är de viktigare för idrottens roll i samhället än vad de faktiska resultaten på plan någonsin kommer att vara.

Att leda idrott, och ideell verksamhet i allmänhet, är på väg att få en helt ny innebörd. Idrottsrörelsen är inte rustad att hantera den här förändringen.

Den nye ledaren

Det krävs en ny inställning, och säkert en hel del utbildning för att möta de kommande utmaningarna. Kanske behövs det till och med en ny typ av ideella ledare?  Människor vars främsta kompetens och drivkraft inte ligger i det rent idrottsliga? Det skulle innebära att idrotten får in människor som ser idrotten som ett verktyg för samhällsutveckling snarare än samhället som en förutsättning för idrott.

Det vänder upp och ner på föreställningen om idrottens plats i samhället. Det vänder kanske också upp och ner på vilka erfarenheter, drivkrafter och förmågor idrotten borde efterfråga hos sina ledare.

Det är en turbulent och kontroversiell utveckling vi har framför oss i så fall. Men det skulle kunna innebära - förutom en stor samhällsvinst - en ny och än viktigare plats för idrotten i samhället. Det skulle idrotten vinna på i det långa loppet även om det skulle bli lite oroligt i omklädningsrum och styrelsemöten några år framöver.

Camilla Hending

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.