Idrotten ökar värdet på fastigheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Samhället kommer inte i samma utsträckning att hjälpa idrotten med att bygga arenor men idrotten kan hjälpa samhället att bygga mötesplatser. Ombytta roller alltså.
Det handlar om husen som lika mycket är en mötesplats som en arbetsplats - inkluderat möjligheter att kunna vara aktiv, som att träna. Foto: TT

 

SATS planerar för framtiden och öppnar i slutet av året ett nytt träningscenter på Torsplan 2 i Stockholm. Det är inte vilket gym som helst utan ett nytt innovativt koncept med utomhusträning på takterrass och en tillhörande 100-meters löparbana. De vill ta träningen till en ny nivå och ge besökaren en unik upplevelse – inte bara ett tillträde till ett gym.

Behålla personal

NCC som ligger bakom utvecklingen av, och äger, kvarteret Torsplan 2 har ett tydligt syfte med sitt kontorskomplex. Ett kontor är inte bara en del av företagets ansikte utåt utan även en förutsättning för att attrahera och behålla de bästa medarbetarna. Människor som trivs på sin arbetsplats, vet vi, har en lägre sjukfrånvaro och presterar bättre.

En bra arbetsmiljö – som inkluderar ett bra serviceutbud – är dessutom en konkurrensfaktor. 

Robert Hägg på NCC menar att de vill skapa ett hus som är lika mycket en mötesplats som en arbetsplats. Ett modernt kontor består inte längre av fyra tomma väggar utan måste också bidra med att skapa en attraktiv stadsdel där människor vill vistas.

Att NCC ser SATS som en viktig komponent i bygget av Torsplan 2 är ett exempel på hur en idrottsaktör kan bidra med att höja värdet inte bara i ett kontorskomplex utan i en hel stadsdel.

Gymet en del av tillvaron

För SATS del är det viktigt att intresset för träning hålls uppe. De ser till och med den konkurrerande Hagaparkens grönområde som en tillgång för att skapa bättre träningsmöjligheter i hela området. I ett komplex – eller en stadsdel – pågår nämligen flera aktiviteter samtidigt. 

Precis som på framgångsrika shoppingcenter där det finns flera handlare i samma bransch. Visst kan det tyckas märkligt med fem optiker som ligger jämte varandra men de appellerar till olika målgrupper och bidrar med en ökad mångfald av människor vilket i sin tur gör köpladan intressant som mötesplats.

Torsplan 2 vill vara en ny modern mötesplats och idrotten ingår i det framtidskonceptet. Om idrottsanläggningen tills nu varit en unik plats dit vi gått och svettats efter jobbet har den nu blivit en integrerad del av samhällslivet. 

Arenor en tillgång

Det som tidigare var tydligt definierade idrottsarenor som mötte idrottens behov kommer i framtiden att ingå i en större helhet som förser staden med en levande stadsbild, ökad tillhörighet, fler jobbtillfällen, funktionella bostäder och moderna kontor. Samhället kommer inte i samma utsträckning att hjälpa idrotten med att bygga arenor men idrotten kan hjälpa samhället att bygga mötesplatser. Ombytta roller alltså.

Att det är just en privat idrottsaktör som går i bräschen för att skapa nya mötesplatser för motion är inte konstigt. Den kommersiella sektorn är mer lättrörlig än folkrörelserna som ibland har en mycket tung ryggsäck att bära på. Men idrottsrörelsen skulle kunna bli mer på hugget.

Även den ideella sektorn skulle kunna fråga sig vad den kan bidra med istället för att ställa krav på att nya arenor ska möta deras krav. 

Handlar om vår hälsa

En stärkt folkhälsa handlar i allt högre grad om att samhället planeras utifrån möjligheten till spontanidrott och vardagsmotion, inte om att förse staden med ett enstaka arrangemang eller om en specialutformad arena för en idrott.

Det behövs en ny infrastruktur i idrottsrörelsen som stödjer möjligheten till idrott. 

Det handlar om lösningar som med hjälp av innovativ stadsplanering, nya idéer kring helhetskoncept och kreativa aktörer skapar förutsättningar för bättre möjlighet till motion. Föreningar skulle i samverkan med andra aktörer kunna skapa miljöer där vi vill uppehålla oss, socialisera och inspirera oss.

De privata aktörerna är redan där. När anländer föreningslivet till festen?

Camilla Hending

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.