Idrotten ökar värdet på fastigheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Samhället kommer inte i samma utsträckning att hjälpa idrotten med att bygga arenor men idrotten kan hjälpa samhället att bygga mötesplatser. Ombytta roller alltså.
Det handlar om husen som lika mycket är en mötesplats som en arbetsplats - inkluderat möjligheter att kunna vara aktiv, som att träna. Foto: TT

 

SATS planerar för framtiden och öppnar i slutet av året ett nytt träningscenter på Torsplan 2 i Stockholm. Det är inte vilket gym som helst utan ett nytt innovativt koncept med utomhusträning på takterrass och en tillhörande 100-meters löparbana. De vill ta träningen till en ny nivå och ge besökaren en unik upplevelse – inte bara ett tillträde till ett gym.

Behålla personal

NCC som ligger bakom utvecklingen av, och äger, kvarteret Torsplan 2 har ett tydligt syfte med sitt kontorskomplex. Ett kontor är inte bara en del av företagets ansikte utåt utan även en förutsättning för att attrahera och behålla de bästa medarbetarna. Människor som trivs på sin arbetsplats, vet vi, har en lägre sjukfrånvaro och presterar bättre.

En bra arbetsmiljö – som inkluderar ett bra serviceutbud – är dessutom en konkurrensfaktor. 

Robert Hägg på NCC menar att de vill skapa ett hus som är lika mycket en mötesplats som en arbetsplats. Ett modernt kontor består inte längre av fyra tomma väggar utan måste också bidra med att skapa en attraktiv stadsdel där människor vill vistas.

Att NCC ser SATS som en viktig komponent i bygget av Torsplan 2 är ett exempel på hur en idrottsaktör kan bidra med att höja värdet inte bara i ett kontorskomplex utan i en hel stadsdel.

Gymet en del av tillvaron

För SATS del är det viktigt att intresset för träning hålls uppe. De ser till och med den konkurrerande Hagaparkens grönområde som en tillgång för att skapa bättre träningsmöjligheter i hela området. I ett komplex – eller en stadsdel – pågår nämligen flera aktiviteter samtidigt. 

Precis som på framgångsrika shoppingcenter där det finns flera handlare i samma bransch. Visst kan det tyckas märkligt med fem optiker som ligger jämte varandra men de appellerar till olika målgrupper och bidrar med en ökad mångfald av människor vilket i sin tur gör köpladan intressant som mötesplats.

Torsplan 2 vill vara en ny modern mötesplats och idrotten ingår i det framtidskonceptet. Om idrottsanläggningen tills nu varit en unik plats dit vi gått och svettats efter jobbet har den nu blivit en integrerad del av samhällslivet. 

Arenor en tillgång

Det som tidigare var tydligt definierade idrottsarenor som mötte idrottens behov kommer i framtiden att ingå i en större helhet som förser staden med en levande stadsbild, ökad tillhörighet, fler jobbtillfällen, funktionella bostäder och moderna kontor. Samhället kommer inte i samma utsträckning att hjälpa idrotten med att bygga arenor men idrotten kan hjälpa samhället att bygga mötesplatser. Ombytta roller alltså.

Att det är just en privat idrottsaktör som går i bräschen för att skapa nya mötesplatser för motion är inte konstigt. Den kommersiella sektorn är mer lättrörlig än folkrörelserna som ibland har en mycket tung ryggsäck att bära på. Men idrottsrörelsen skulle kunna bli mer på hugget.

Även den ideella sektorn skulle kunna fråga sig vad den kan bidra med istället för att ställa krav på att nya arenor ska möta deras krav. 

Handlar om vår hälsa

En stärkt folkhälsa handlar i allt högre grad om att samhället planeras utifrån möjligheten till spontanidrott och vardagsmotion, inte om att förse staden med ett enstaka arrangemang eller om en specialutformad arena för en idrott.

Det behövs en ny infrastruktur i idrottsrörelsen som stödjer möjligheten till idrott. 

Det handlar om lösningar som med hjälp av innovativ stadsplanering, nya idéer kring helhetskoncept och kreativa aktörer skapar förutsättningar för bättre möjlighet till motion. Föreningar skulle i samverkan med andra aktörer kunna skapa miljöer där vi vill uppehålla oss, socialisera och inspirera oss.

De privata aktörerna är redan där. När anländer föreningslivet till festen?

Camilla Hending

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.