Och allt får bara passera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns förstås många förlorare efter den senaste (suck) skandalen på Ullevi. Men, vad diskuteras i styrelserummen mer än pengar och sponsorer?
Frölundas guldhjälte Mats Rosseli Olsen sprang in på planen på uppmaning av sina lagkamrater och var en del av skandalen på Ullevi. Foto: Adam Ihse, TT

 

Det finns förstås många förlorare efter den senaste (suck) skandalen på Ullevi, IFK Göteborg – Malmö FF i den allsvenska fotbollen. Vi får se vad påföljden blir men mot bakgrund av den flathet som svensk lagstiftning och myndigheter i åratal visat tidigare blir det sannolikt böter ”och så kör vi vidare…”.

Svensk flathet

Mannen, det är alltid en man, som kastade in knallskottet.  Vi får se vad påföljden blir men mot bakgrund av den flathet som svensk lagstiftning och myndigheter i åratal visat tidigare blir det sannolikt böter ”och så kör vi vidare…”. Jag står fast vid vad jag sagt och skrivit tidigare i den sorliga följetången: ”Det finns bara en sak som biter, tuffa bötesstraff och domen ska betalas till sista kronan.” 

Malmö-spelarens reaktion att kasta en hörnflagga in på läktaren kan förstås inte försvaras på något sätt. Det är en handling som kunde fått katastrofala konsekvenser; omoget och obetänksamt- var kommer den instinkten ifrån? Det hedrar honom dock att han, med känslor som kändes äkta, bad om ursäkt för sitt tilltag. 

Tredje omständigheten tycker jag är den mest beklagliga och ett sänke för svenskt idrottsledarskap.

En guldmedaljör i svensk ishockey, Mats Rosseli Olsen, får för sig att beträda planen under den period när matchen är avblåst i avvaktar på vidare beslut efter knallskottet. Sannolikt påverkad av festandet under senaste dygnet men, och det kan fastslås, totalt utan omdöme. Frölunda-stjärnan gör soloentré och sparkar bollen i mål. 

"Kontraktet ska fullföljas"

Han borde – och ska – känna till regelverket; det är ingen tillåten handling. Hur hade han själv reagerat om en fotbollsspelare gjort motsvarande på hockeyisen i ett avgörande skede – hade han hånskrattat då som han gjorde när han fördes ut av två vakter…? Från Norge får han applåder, Espen Knutsen har uttalat sig i media och sagt att det var ”en rolig händelse.” Hockeyhumor alltså. Olsen och Knutsen har samma usla omdöme – men det borde inte de ansvariga i Fröunda ha. 

På efterföljande presskonferens uttalar sig klubbdirektören Christian Lechtaler: ”Rosseli Olsen har två år kvar på sitt kontrakt, vi kommer att fullfölja det.”

Jag noterade inga ursäkter eller synpunkter på hur Rosseli Olsens handling påverkar de ungdomar som är vittnen till händelsen, vilket dåligt föredöme han är som idrottsman. Noll moral och noll självinsikt. 

Det påvisar de stora lagidrotternas problem: bristfälligt ledarskap, inga diskussioner om moraliska värderingar och etiska frågor. Vad diskuterar man i styrelserummen mer än pengar och sponsorer? 

Ynkligt, helt enkelt

Det är ingen tillfällighet att just ett antal Frölunda-sponsorer har uttalat sitt stöd för Rosseli Olsen.

Det är ynkligt och beklämmande. Frölunda borde säga upp kontraktet med sin stjärna, avskeda honom bums oavsett hur mycket det svider på bankkontot. 

Det skulle vara en tydlig och välbehövlig signal till den folkrörelse som Frölunda är en del av. I stället väljer man att kräla i kölvattnet av ett beteende som svensk idrott i högtidstalen säger sig vilja motarbeta.

Det brukar heta att Sverige har de politiker vi förtjänar. Detsamma kan sägas om idrottsrörelsen, enkannerligen i de stora, kommersiella klubbarna. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.