Tänk om Björn Borg hade lyssnat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Redan som 11-åring var Björn Borg bäst i Sverige – inte bara i sin åldersklass utan också i konkurrens med de ett år äldre. Men Borg skulle ändå aldrig bli något stort, sa de så kallade experterna.
En 15-årig Björn Borg med inget annat framför ögonen än en karriär som tennisspelare. En karriär som skulle föra honom till toppen. Han struntade i de som varnade honom för svårigheter. Han skulle bli bäst! Foto: TT

 

”Killen kan aldrig lyckas om han fortsätter med det där märkliga och ineffektiva slaget”, sa belackarna.

Björn Borg lyssnade, funderade, pratade med sin tränare Percy Rosberg och bestämde sig: han tänkte inte ändra det slag som så många dömde ut.

Om det känns rätt

Resten vet vi. Den dubbelfattade backhanden var svenskens paradslag, han blev en av tidernas främsta spelare och fick all världens tränare att tänka i nya banor.

Vad är då sensmoralen av detta – att vi inte ska lyssna på andra utan göra det vi själva anser är rätt?

Ja och nej.

Naturligtvis ska vi inte slå dövörat till de som kommer med råd och tips men i slutänden är det ändå alltid bäst att följa den egna inre rösten.

Det är självklart fullt möjligt att resultatet inte alla gånger blir bättre än det skulle ha blivit om du följt de råd du sorterade bort. I mina ögon är det av underordnad betydelse. Att fatta ett eget beslut utifrån vad som känns rätt där och då kan med facit i hand aldrig beskrivas som fel och det även om resultatet inte blir vad man hoppats.

Många fördömde

Jag har en vad andra brukar kalla framgångsrik yrkeskarriär under vilken jag som idrottsagent bland annat representerat ett antal manliga och kvinnliga världsstjärnor, startat Wesport och blivit Sveriges första kvinnliga hockeyagent.

Själv brukar jag säga att jag lever min dröm.

Det hade jag definitivt inte gjort om jag lyssnat till dem som sa:

”Agentyrket är brutalt hårt och konkurrensutsatt och som gjort för killar”.

”Satsa på att representera kvinnliga idrottare men aldrig manliga”.

”Starta inte eget företag inom sportagent-branschen ensam utan se till att du har en manlig buffel vid din sida så att du inte blir bortdribblad”.

Jo, precis så har det låtit.

Tur att jag inte lyssnade

Jag har även fått höra ”Akta dig för att starta eget när du har småbarn”.

Och tänk vilken tur att jag inte lyssnat på detta. 

Att starta eget när man har småbarn var det bästa jag gjort karriärmässigt då jag direkt var tvungen att bygga en organisation och struktur för att kunna skapa ett hållbart företag där man samtidigt kan ha balans i livet. Har man småbarn har man inte tid och möjlighet att driva ett företag som är fullt beroende av en själv och man lär sig att direkt delegera då man inte kan jobba dygnet runt. Något som är sunt för alla företag.

Och nej, alla kommentarerna och ”råden” ovan är ingen könsfråga. Att jag fått höra ovanstående beror ju på att jag är kvinna men det finns naturligtvis mängder av exempel på killar och män som med den eller den förklaringen blivit avrådda från att ens försöka förverkliga sin livsdröm.

Varför?

Omtanke? Avundsjuka? Jante? Egna misslyckade försök?

Att våga, det gäller

Oavsett orsak är det att dämpa entusiasmen hos den som vill försöka och i värsta fall slutar det med att han eller hon inte vågar eller helt enkelt tappar lusten.

Ingen vill en dag i livet säga ”tänk om jag ändå bara hade vågat satsa på det jag ville då jag var ung. Nu är det för sent”.

Ändå känner alla säkert någon som säger precis så.

Tänk om vi kunde förändra den bilden, tänk om vi istället för att avråda och flagga för de ”faror” som finns istället stöttade och lyfte fram alla möjligheter som står till buds.

Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att inspirera andra att ta klivet in i sportbranschen. Gick själv på Handelshögskolan en gång i tiden och höll nyligen en föreläsning där. Syftet var bland annat att ge studenter med passion för idrott den vägledning in i sportbranschen som jag själv inte fick.

Fortfarande är klivet dit naturligare för killar än för tjejer och min ambition är att få fler tjejer att våga.

För det är precis vad det handlar om. Att våga.

Det, oavsett kön, och oavsett om det handlar om att kasta sig in i en bransch där man anses chanslös eller att hålla fast vid en backhand som experterna skrattar åt.

Nina Wennerström

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.