Tänk om Björn Borg hade lyssnat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Redan som 11-åring var Björn Borg bäst i Sverige – inte bara i sin åldersklass utan också i konkurrens med de ett år äldre. Men Borg skulle ändå aldrig bli något stort, sa de så kallade experterna.
En 15-årig Björn Borg med inget annat framför ögonen än en karriär som tennisspelare. En karriär som skulle föra honom till toppen. Han struntade i de som varnade honom för svårigheter. Han skulle bli bäst! Foto: TT

 

”Killen kan aldrig lyckas om han fortsätter med det där märkliga och ineffektiva slaget”, sa belackarna.

Björn Borg lyssnade, funderade, pratade med sin tränare Percy Rosberg och bestämde sig: han tänkte inte ändra det slag som så många dömde ut.

Om det känns rätt

Resten vet vi. Den dubbelfattade backhanden var svenskens paradslag, han blev en av tidernas främsta spelare och fick all världens tränare att tänka i nya banor.

Vad är då sensmoralen av detta – att vi inte ska lyssna på andra utan göra det vi själva anser är rätt?

Ja och nej.

Naturligtvis ska vi inte slå dövörat till de som kommer med råd och tips men i slutänden är det ändå alltid bäst att följa den egna inre rösten.

Det är självklart fullt möjligt att resultatet inte alla gånger blir bättre än det skulle ha blivit om du följt de råd du sorterade bort. I mina ögon är det av underordnad betydelse. Att fatta ett eget beslut utifrån vad som känns rätt där och då kan med facit i hand aldrig beskrivas som fel och det även om resultatet inte blir vad man hoppats.

Många fördömde

Jag har en vad andra brukar kalla framgångsrik yrkeskarriär under vilken jag som idrottsagent bland annat representerat ett antal manliga och kvinnliga världsstjärnor, startat Wesport och blivit Sveriges första kvinnliga hockeyagent.

Själv brukar jag säga att jag lever min dröm.

Det hade jag definitivt inte gjort om jag lyssnat till dem som sa:

”Agentyrket är brutalt hårt och konkurrensutsatt och som gjort för killar”.

”Satsa på att representera kvinnliga idrottare men aldrig manliga”.

”Starta inte eget företag inom sportagent-branschen ensam utan se till att du har en manlig buffel vid din sida så att du inte blir bortdribblad”.

Jo, precis så har det låtit.

Tur att jag inte lyssnade

Jag har även fått höra ”Akta dig för att starta eget när du har småbarn”.

Och tänk vilken tur att jag inte lyssnat på detta. 

Att starta eget när man har småbarn var det bästa jag gjort karriärmässigt då jag direkt var tvungen att bygga en organisation och struktur för att kunna skapa ett hållbart företag där man samtidigt kan ha balans i livet. Har man småbarn har man inte tid och möjlighet att driva ett företag som är fullt beroende av en själv och man lär sig att direkt delegera då man inte kan jobba dygnet runt. Något som är sunt för alla företag.

Och nej, alla kommentarerna och ”råden” ovan är ingen könsfråga. Att jag fått höra ovanstående beror ju på att jag är kvinna men det finns naturligtvis mängder av exempel på killar och män som med den eller den förklaringen blivit avrådda från att ens försöka förverkliga sin livsdröm.

Varför?

Omtanke? Avundsjuka? Jante? Egna misslyckade försök?

Att våga, det gäller

Oavsett orsak är det att dämpa entusiasmen hos den som vill försöka och i värsta fall slutar det med att han eller hon inte vågar eller helt enkelt tappar lusten.

Ingen vill en dag i livet säga ”tänk om jag ändå bara hade vågat satsa på det jag ville då jag var ung. Nu är det för sent”.

Ändå känner alla säkert någon som säger precis så.

Tänk om vi kunde förändra den bilden, tänk om vi istället för att avråda och flagga för de ”faror” som finns istället stöttade och lyfte fram alla möjligheter som står till buds.

Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att inspirera andra att ta klivet in i sportbranschen. Gick själv på Handelshögskolan en gång i tiden och höll nyligen en föreläsning där. Syftet var bland annat att ge studenter med passion för idrott den vägledning in i sportbranschen som jag själv inte fick.

Fortfarande är klivet dit naturligare för killar än för tjejer och min ambition är att få fler tjejer att våga.

För det är precis vad det handlar om. Att våga.

Det, oavsett kön, och oavsett om det handlar om att kasta sig in i en bransch där man anses chanslös eller att hålla fast vid en backhand som experterna skrattar åt.

Nina Wennerström

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.