Dags att gräva i kassakistan, ITF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
ITF-touren är tennisvärldens största plantskola. Men den kan vårdas betydligt bättre än vad som nu är fallet.
Foto: Andreas Hillergren / TT

 

Att en så bra spelare som Markus Eriksson på tio år dragit in mindre prispengar än vad en plats i tredje omgången i årets Wimbledon ger visar på en fördelning som jag tror är ogynnsam för sporten.

Det finns många unga talanger som tvingas lägga av eftersom de inte har råd att fortsätta och föräldrar skuldsätter sig för att deras barn ska ha möjlighet att satsa.

Det borde ligga i Internationella tennisförbundets (ITF) eget intresse att förbättra villkoren för spelarna på ITF-touren. Visserligen tar sig de som senare blir sportens största stjärnor snabbt därifrån men det handlar också om att få en stor återväxt på bredden. Eftersom genombrotten sker beydligt högre upp i åldrarna – snittet på spelare som första gången slår sig in på topp 100 ligger på runt 24 år – krävs en betydligt större ekonomisk uthållighet än förr.

Att många faller bort är naturligt eftersom de inte har vad som krävs i spelstyrka, fysisk eller mental styrka.

Men att också de som har detta men saknar ekonomiska förutsättningar att satsa försvinner bort på vägen slår inte bara mot individen utan också mot sporten.

ITF har en välfylld kassakista. Hög tid att ta ur den för att bättre än nu vårda talangerna i plantskolan.

Markus Eriksson är 27 år och har passerat talangstadiet. Men hans dröm lever och det är så härligt att höra honom berätta att han inte för en sekund ångrar sitt yrkesval utan älskar att träna och tävla.

Han har ett begränsat register och kantig spelstil men är med sin träningsflit, kampvilja och inställning en fantastisk förebild och en viktig kugge i svensk tennis.

Där har många som fått mer ”gratis” mycket att lära.

 

___

Läs reportaget om tennisens arbetarklass här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.