Förra stjärnorna dagens stjärnor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är fjorton år sedan Magnus Norman la racket på hyllan och för nio år sedan spelade Jonas Björkman sin sista singel på proffstouren. Hetaste svenskar där idag? Jo, Björkman och Norman – 45 år respektive snart 41 år.
Davis Cup, Italien Vs Sverige. Det svenska segerlaget med den åtråvärda bucklan. Frv: Jonas Björkman, Magnus Gustavsson, Niklas Kulti, Magnus Norman och förbundskapten Carl Axel Hageskog. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

 

Det dystra tillståndet för svensk herrtennis kan kanske inte beskrivas bättre än så, att det är Norman, Björkman och andra svenska exproffs som i sina roller som coacher ser till att svensk tennis överhuvudtaget har en plats i tennisens finare salonger.

Norman har under flera år gjort storverk med världstrean Stan Wawrinka, Björkman coachar sjuan Marin Cilic, Joakim Nyström finns med i nian Dominic Thiems team och Stefan Edberg, Thomas Johansson och Mikael Tillström är ytterligare några i raden av exproffs som efter Robin Söderlings avsked 2011 hållit minnet av svensk tennis vid liv på ATP-touren.

Svenskarna på bakgården

Majoriteten av dagens svenska spelare lever på sportens bakgård och flertalet av dem kommer aldrig att lämna ITF-träsket vilket är spelarnas egen benämning på de tävlingar där inte ens stora framgångar räcker till mer än att täcka omkostnaderna och inte heller ger någon riktig fart på klättringen på rankningen.

Sedan datarankningen infördes 1973 är det bara ett fåtal veckor Sverige saknat en singelspelare bland de 200 främsta. Denna vecka är just ett sådant undantag.

Sverigeettan Elias Ymer ligger 209 och tappade redan i februari platsen som bäste nordbo. Till en norrman! Ja, till en norsk junior. Nu är 18-årige Casper Ruud rankad 119 och på väg att etablera sig på ATP-touren. Lägg därtill att finländaren Henri Kontinen är världsetta i dubbel och vi ser att den tidigare stormakten Sverige inte längre är ledande ens i norden.

Barbados, Moldavien och Dominikanska Republiken finns bland de drygt 40 länder som har en eller fler spelare före Sverigeettan.

Tillbakagången ingen ursäkt

Hur kunde det bli så här? Vad kan göras för att sätta svensk herrtennis på kartan igen? Och framför allt: vad görs?

De två sista frågorna kommer jag tillbaka till i krönikor, intervjuer och reportage. Den första frågan då? De som inte vill låtsas om förfallet säger att jämförelsen med storhetstiden är orättvis eftersom denna var orimligt bra. Det var den och även de framtida facit som eventuellt vida överträffar dagens kommer att blekna vid en jämförelse med framgångarna under den gyllene epoken.

Men detta försvarar ändå inte det hisnande fria fall som hade undvikits om Svenska Tennisförbundet ansträngt sig mer för att förvalta arvet och om klubbarna lagt större vikt vid att ta fram och förädla talanger istället för att av ekonomiska skäl sätta kvantitet före kvalitet.

Bister framtid

Dessa två är i mina ögon de största av ett stort antal faktorer som orsakat det rådande mörkret. De ljusglimtar som finns understryker läget: Bröderna Elias och Mikael Ymer spelar på Challengertouren – närmast under ATP-touren – och vid seger i höstens kvalmatch mot Litauen går Davis Cup-laget upp i division I.

Norman & Co håller – om än inte i rampljusets fokus - svensk herrtennis kvar på de stora scenerna.

Dagens svenska proffs kommer till skillnad från Norman, Björkman och de andra inte att vara hett eftertraktade som coacher dagen de lägger racket på hyllan.

Förr eller senare är också det ”svenska coachundret” historia.

 

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.