Förra stjärnorna dagens stjärnor

Det dystra tillståndet för svensk herrtennis kan kanske inte beskrivas bättre än så, att det är Norman, Björkman och andra svenska exproffs som i sina roller som coacher ser till att svensk tennis överhuvudtaget har en plats i tennisens finare salonger.
Norman har under flera år gjort storverk med världstrean Stan Wawrinka, Björkman coachar sjuan Marin Cilic, Joakim Nyström finns med i nian Dominic Thiems team och Stefan Edberg, Thomas Johansson och Mikael Tillström är ytterligare några i raden av exproffs som efter Robin Söderlings avsked 2011 hållit minnet av svensk tennis vid liv på ATP-touren.
Svenskarna på bakgården
Majoriteten av dagens svenska spelare lever på sportens bakgård och flertalet av dem kommer aldrig att lämna ITF-träsket vilket är spelarnas egen benämning på de tävlingar där inte ens stora framgångar räcker till mer än att täcka omkostnaderna och inte heller ger någon riktig fart på klättringen på rankningen.
Sedan datarankningen infördes 1973 är det bara ett fåtal veckor Sverige saknat en singelspelare bland de 200 främsta. Denna vecka är just ett sådant undantag.
Sverigeettan Elias Ymer ligger 209 och tappade redan i februari platsen som bäste nordbo. Till en norrman! Ja, till en norsk junior. Nu är 18-årige Casper Ruud rankad 119 och på väg att etablera sig på ATP-touren. Lägg därtill att finländaren Henri Kontinen är världsetta i dubbel och vi ser att den tidigare stormakten Sverige inte längre är ledande ens i norden.
Barbados, Moldavien och Dominikanska Republiken finns bland de drygt 40 länder som har en eller fler spelare före Sverigeettan.
Tillbakagången ingen ursäkt
Hur kunde det bli så här? Vad kan göras för att sätta svensk herrtennis på kartan igen? Och framför allt: vad görs?
De två sista frågorna kommer jag tillbaka till i krönikor, intervjuer och reportage. Den första frågan då? De som inte vill låtsas om förfallet säger att jämförelsen med storhetstiden är orättvis eftersom denna var orimligt bra. Det var den och även de framtida facit som eventuellt vida överträffar dagens kommer att blekna vid en jämförelse med framgångarna under den gyllene epoken.
Men detta försvarar ändå inte det hisnande fria fall som hade undvikits om Svenska Tennisförbundet ansträngt sig mer för att förvalta arvet och om klubbarna lagt större vikt vid att ta fram och förädla talanger istället för att av ekonomiska skäl sätta kvantitet före kvalitet.
Bister framtid
Dessa två är i mina ögon de största av ett stort antal faktorer som orsakat det rådande mörkret. De ljusglimtar som finns understryker läget: Bröderna Elias och Mikael Ymer spelar på Challengertouren – närmast under ATP-touren – och vid seger i höstens kvalmatch mot Litauen går Davis Cup-laget upp i division I.
Norman & Co håller – om än inte i rampljusets fokus - svensk herrtennis kvar på de stora scenerna.
Dagens svenska proffs kommer till skillnad från Norman, Björkman och de andra inte att vara hett eftertraktade som coacher dagen de lägger racket på hyllan.
Förr eller senare är också det ”svenska coachundret” historia.
Jonas Arnesen
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar