Kommer Vinter-OS finnas kvar?

Jag kommer då att tänka på Sveriges OS-ansökan för Vinterspelen och Paralympics 2026.
Ett olympiskt spel som är tänkt att gå i hållbarhetens tecken, ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Inte OS-kyrkogårdar
Oj, vilka utvecklingsmöjligheter det finns inom hållbar, teknisk, ekologisk och social innovation. Mitt i livet som levs I dag i Stockholm och andra berörda städer.
Inte skapandet av skrytbyggen, framtida OS-kyrkogårdar eller infrastruktur till världens ände. Utan genomtänkt resursutnyttjande där inte enbart byggen och arenor kan fortsätta att användas, utan också tekniska innovationer till förmån för samhällsutvecklingen, ett mer hälsosamt levnadssätt och jämlik hälsa.
Ett OS där vi väljer att köra stenhårt hållbart och lär besökarna vad det innebär i praktiken. Coolt! Vi har bra förutsättningar i Sverige. Och med vår progressiva positionering tror jag att vi kan göra det riktigt bra!
Tänk er en alpby, eller varför inte en OS-by. Med digital teknik kan man genom geo-lokalisering av besökarna, med mobiler eller devices, kommunicera och erbjuda hållbara lokaltransporter mellan byar, berg, anläggningar och liftsystem, där avgångarna justeras beroende på hur belastningen ser ut just nu. Man vill fördela besökarna över hela liftanläggningen, så att fler för plats på en mindre yta, utan upplevelse av trängsel.
Effektiva upplevelser
Incitamentet är att minska köer i liftar, transporter och skapa optimal beläggning i restauranger och anläggningar samt därmed bättre och mer effektiva upplevelser. Utvecklingen går ju dessutom snabbt mot att allt renare bränslen används för flyg och elektrifierade eller bränslecellsburna - och kanske självkörande - transporter i bil, bussar och spårvagnar. Återvinningsbara energikällor som sol och vind används självklart. Inte minst för att ladda fordon som står still. Spillvärme från anläggningar kan tas om hand och återanvändas. Ja, allt inom ”recycling, reuse och reduce” kan aktiveras. Cirkulär ekonomi från början till slut.
Kanske till och med ackumulerad rörelseenergi från gymen....?
Men först måste vi förändra våra förväntningar och lösningar. Det värsta scenariot är att det inom 30 år kommer att finnas endast sju (7) stora skidområden kvar i hela Österrike, eftersom naturlig snö inte skulle kunna vara användbar för skid- och brädåkning från 2 000 meters höjd och nedåt.
Detta eftersom antalet soltimmar i alperna har ökat med 20 procent på de senaste drygt 100 åren och dessutom ökar vattnets avdunstning.
Vatten bristvara
I en undersökning sägs det att ytan på glaciärerna i Österrikes alper smält med så mycket som 15 procent på 20 år och att de senaste 60 åren har antalet dagar understigande noll grader sjunkit med 34 procent.
Visst finns det konstsnö. Teknologin har utvecklats enormt och det går endast åt en sjundedel så mycket energi idag som för 40 år sedan vid tillverkning. Dessutom håller den fem gånger längre. Men kostnaden för att producera snö är på vissa ställen för hög och det krävs vatten som idag sakta men säkert blivit en bristvara, där det tidigare funnits outsinliga källor.
Detta är en utmaning för alla ambitiösa destinationer och regioner.
Att samverka för en mer hållbar framtid är inte bara en överlevnadsfråga. Till skillnad från företag som enbart försöker ”nå upp till tillåtna gränsvärden” gällande hållbarhet, blir en ambition i rätt riktning något att samla sig kring. Ett gemensamt löfte att varje dag jobba för. Ett löfte, ja varumärkeslöfte, som blir någonting värt endast om man levererar det. Och om man kommunicerar med rätt målgrupper i rätt kanaler, vid rätt tillfälle och skapar mervärde för alla intressenter. Kunskaper, insikter och värden. Det är då det händer.
Särskiljer sig
Gör man det så bra att man inte bara försöker minska sina avtryck, utan rent av bidrar till naturens mångfald och skapar en insättning på det kontot Moder natur som vi alltid glömmer på sista raden, särskiljer man sig från sina konkurrenter, ökar attraktionen, slår mynt utav det och kan tillsammans med regionen, näringsidkare och partners skapa fler arbetstillfällen, öka lönsamheten och inte minst bli en hållbar destination.
En destination dit människor vill åka och må bra, ha kul, hänga, träna och idrotta, andas ren luft och nyttja alla tillgångar skapade för framtidsmänniskan.
Vilken besökare vill inte känna att hon eller han, förutom sitt eget motionerande och välbefinnande, faktiskt aktivt bidrar till en bättre miljö?
Kanske blir det Vinter-OS i framtiden också, trots allt...
Vi hörs hela tiden! I framtiden!
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar