Här ska svenska stjärnor tändas
– Vår verksamhet siktar mot internationell elit och jag tror att vi nu har en ännu viktigare funktion att fylla i svensk tennis än tidigare, säger akademins VD Mikael Stripple till Idrottens Affärer.
Exproffsen Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström står bakom akademin som har 15 heltidsanställda och en deltidsanställd tränare och som sedan starten 2011 haft sin hemvist i olika klubbar i stockholmregionen.
Hallen finns i Danderyd
Fotot på tränarna, från vänster: Nicklas Kulti, Mikael Tillström, Magnus Norman. Foto: Hans Berggren
Med bara några månader kvar till invigningen visar Stripple IA runt i den 12 000 kvadratmeter stora anläggningen i Danderyd, norr om Stockholm.
– Här blir det sju banor i rad och där borta kommer det att ligga tre paddelbanor, säger Stripple och pekar mot ena kortsidan i det som just nu mest liknar en mindre flyghangar.
Byggdammet yr, kablar sticker ut från golv, väggar och tak och det är som om Stripple förstår vilken fråga som ska komma:
– Jo, det ska bli klart i tid, säger han och ler.
Bygget kostar 140 miljoner kronor och är till 40 procent privat- och till 60 procent bankfinansierat.
– Det går knappt att i ord beskriva vilket arbete Magnus, Nicklas och Micke gjort för att få det här till stånd. Det är unikt. Att få in sponsorer är en sak och att vårda och behålla dem är något helt annat, säger Stripple som tidigare varit sportchef på Svenska tennisförbundet.
– Det är en enorm skillnad i sponsorsarbetet där och här, konstaterar han kort.
GTG omsätter runt 16 miljoner kronor och sponsorerna svarar för ungefär 65 procent av intäkterna.
Belackare finns
Samtidigt som många i svensk tennis välkomnar akademin har den sina belackare. Några menar att det kommersiella prioriteras före det sportsliga.
– Inget kan vara mer fel. Vi har aldrig stuckit under stol med att akademin är kommersiell men det är ju ett måste för att kunna ha en högkvalitativ sportslig verksamhet. Med den nya anläggningen får vi betydligt bättre förutsättningar än tidigare.
Det pratas ibland om att rika föräldrar kan få in sina inte speciellt talangfulla barn på akademin eftersom det finansierar satsningen på talanger som inte har samma ekonomiska uppbackning – kommentar?
– Jag är glad att du tog upp det. Så är det nämligen inte. De svenska spelarna i akademin betalar antingen ingenting eller har mycket kraftigt subventionerade avgifter. Alla svenska spelare har genom våra partners någon form av stipendium. Däremot tar vi fullt betalt av utländska spelare, säger Stripple.
Lyder inte under RF
Debatten inom barn- och ungdomsidrotten har under de senaste åren kantrat till den grad att ord som elitsatsning och tävling fått dålig klang. Svensk tennis är inget undantag.
GTG lyder inte under Riksidrottsförbundet (RF) och behöver till skillnad från klubbarna inte följa RF:s riktlinjer.
– Bredden är viktig men den får inte överskugga allt annat. Det är bland annat där jag menar att vi fyller en ännu större funktion än tidigare och med den nya anläggningen får vi ännu bättre förutsättningar att göra det. Nu kan vi ta in unga spelare och följa dem hela vägen till internationell elit.
GTG har redan ett internationellt program från spelare från tolv år och uppåt.
– För de yngsta är främsta syftet att de ska få en internationell upplevelse.
Genombrotten sker senare
Eftersom genombrotten sker högre upp i åldern än tidigare ställs också andra krav än då.
– En 13-åring slår i bästa fall igenom tio år senare. På alla plan och inte minst ekonomiskt krävs en större uthållighet än tidigare.
Många talanger tvingas avbryta sin satsning eftersom de inte har råd att fortsätta. GTG har skapat ett proffsteam med spelare som är över 20 år och kvar på Future-nivån.
– Även om kanske inte alla lyfter ges de en möjlighet att fortsätta satsa. Det är också viktigt för svensk tennis i stort. Vi behöver satsande spelare på olika nivåer, spelare som fungerar som draglok för andra, säger Mikael Stripple, som också understryker att den högre åldern för genombrott ökat collegetennisens betydelse.
– Förr sattes inte likhetstecken mellan college och proffssatsning. Men vi anser att college nu är ett naturligt steg för att nå ATP- eller WTA-touren. Good to Great har nära kontakt med flera universitet som vill samarbeta med oss. Vi kommer att skapa en ”pathway to college” genom skola och tennis.
Här är framtiden
Good to Great har i dag två team:
- Team Catella med Sverigetvåan Rebecca Peterson, fyran Jaqueline Cabaj Awad och Karl Friberg och Jonas Eriksson Ziverts.
– Det kommer att bli lite förändringar i teamet nästa år men vilka är ännu inte spikat. - Team Bactiguard - i vars föregångare bland andra bröderna Elias och Mikael Ymer ingick - som består av några av Sveriges bästa 13- och 14-åringar på pojksidan.
I framtidsplanerna finns en tennisskola.
Konceptritning av den färdiga hallen. Foto: Good to Great
– Det kommer att bli en ganska smal tennisskola med runt hundra barn. Men den sätter vi igång först då basdelarna är på plats, säger Stripple och fortsätter visningen i den nya anläggningen.
– Där kommer gymmet att ligga och där blir det fem rum för idrottsskadebehandling. Sjukgymnaster, massörer, naprapater och läkare kommer att finnas där inte bara för akademins spelare utan även för andra”.
– Där blir skolsalen och här finns 18 övernattningsrum för spelare som kommer utifrån”, säger Stripple och pekar mot en lång korridor.
Det är ett imponerande bygge och gänget bakom satsningen inger respekt.
Om inte Good to Great bär på svaret hur svensk tennis ska bli att räkna med igen – vem gör det då?
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar