Här ska svenska stjärnor tändas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hur ska Sverige åter bli en tennisnation att räkna med? Kanske finns svaret här – i akademin Good to Greats storslagna anläggning Catella Arena i Danderyd som slår upp portarna i januari nästa år.
Mikael Stripple, VD av akademin Good to Great. -- Foto: Jonas Arnesen

– Vår verksamhet siktar mot internationell elit och jag tror att vi nu har en ännu viktigare funktion att fylla i svensk tennis än tidigare, säger akademins VD Mikael Stripple till Idrottens Affärer.

Exproffsen Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström står bakom akademin som har 15 heltidsanställda och en deltidsanställd tränare och som sedan starten 2011 haft sin hemvist i olika klubbar i stockholmregionen.

Hallen finns i Danderyd

Fotot på tränarna, från vänster: Nicklas Kulti, Mikael Tillström, Magnus Norman. Foto: Hans Berggren

Med bara några månader kvar till invigningen visar Stripple IA runt i den 12 000 kvadratmeter stora anläggningen i Danderyd, norr om Stockholm.

– Här blir det sju banor i rad och där borta kommer det att ligga tre paddelbanor, säger Stripple och pekar mot ena kortsidan i det som just nu mest liknar en mindre flyghangar.

Byggdammet yr, kablar sticker ut från golv, väggar och tak och det är som om Stripple förstår vilken fråga som ska komma:

–  Jo, det ska bli klart i tid, säger han och ler.

Bygget kostar 140 miljoner kronor och är till 40 procent privat- och till 60 procent bankfinansierat.

– Det går knappt att i ord beskriva vilket arbete Magnus, Nicklas och Micke gjort för att få det här till stånd. Det är unikt. Att få in sponsorer är en sak och att vårda och behålla dem är något helt annat, säger Stripple som tidigare varit sportchef på Svenska tennisförbundet.

– Det är en enorm skillnad i sponsorsarbetet där och här, konstaterar han kort.

GTG omsätter runt 16 miljoner kronor och sponsorerna svarar för ungefär 65 procent av intäkterna.

Belackare finns

Samtidigt som många i svensk tennis välkomnar akademin har den sina belackare. Några menar att det kommersiella prioriteras före det sportsliga.

– Inget kan vara mer fel. Vi har aldrig stuckit under stol med att akademin är kommersiell men det är ju ett måste för att kunna ha en högkvalitativ sportslig verksamhet. Med den nya anläggningen får vi betydligt bättre förutsättningar än tidigare.

Det pratas ibland om att rika föräldrar kan få in sina inte speciellt talangfulla barn på akademin eftersom det finansierar satsningen på talanger som inte har samma ekonomiska uppbackning – kommentar?

– Jag är glad att du tog upp det. Så är det nämligen inte. De svenska spelarna i akademin betalar antingen ingenting eller har mycket kraftigt subventionerade avgifter. Alla svenska spelare har genom våra partners någon form av stipendium. Däremot tar vi fullt betalt av utländska spelare, säger Stripple.

Lyder inte under RF

Debatten inom barn- och ungdomsidrotten har under de senaste åren kantrat till den grad att ord som elitsatsning och tävling fått dålig klang. Svensk tennis är inget undantag.

GTG lyder inte under Riksidrottsförbundet (RF) och behöver till skillnad från klubbarna inte följa RF:s riktlinjer.

– Bredden är viktig men den får inte överskugga allt annat. Det är bland annat där jag menar att vi fyller en ännu större funktion än tidigare och med den nya anläggningen får vi ännu bättre förutsättningar att göra det. Nu kan vi ta in unga spelare och följa dem hela vägen till internationell elit.

GTG har redan ett internationellt program från spelare från tolv år och uppåt.

– För de yngsta är främsta syftet att de ska få en internationell upplevelse.

Genombrotten sker senare

Eftersom genombrotten sker högre upp i åldern än tidigare ställs också andra krav än då.

– En 13-åring slår i bästa fall igenom tio år senare. På alla plan och inte minst ekonomiskt krävs en större uthållighet än tidigare.

Många talanger tvingas avbryta sin satsning eftersom de inte har råd att fortsätta. GTG har skapat ett proffsteam med spelare som är över 20 år och kvar på Future-nivån.

– Även om kanske inte alla lyfter ges de en möjlighet att fortsätta satsa. Det är också viktigt för svensk tennis i stort. Vi behöver satsande spelare på olika nivåer, spelare som fungerar som draglok för andra, säger Mikael Stripple, som också understryker att den högre åldern för genombrott ökat collegetennisens betydelse.

– Förr sattes inte likhetstecken mellan college och proffssatsning. Men vi anser att college nu är ett naturligt steg för att nå ATP- eller WTA-touren. Good to Great har nära kontakt med flera universitet som vill samarbeta med oss. Vi kommer att skapa en ”pathway to college” genom skola och tennis.

Här är framtiden

Good to Great har i dag två team:

  1. Team Catella med Sverigetvåan Rebecca Peterson, fyran Jaqueline Cabaj Awad och Karl Friberg och Jonas Eriksson Ziverts.
    – Det kommer att bli lite förändringar i teamet nästa år men vilka är ännu inte spikat.
  2. Team Bactiguard - i vars föregångare bland andra bröderna Elias och Mikael Ymer ingick - som består av några av Sveriges bästa 13- och 14-åringar på pojksidan.

I framtidsplanerna finns en tennisskola.

Konceptritning av den färdiga hallen. Foto: Good to Great

– Det kommer att bli en ganska smal tennisskola med runt hundra barn. Men den sätter vi igång först då basdelarna är på plats, säger Stripple och fortsätter visningen i den nya anläggningen.

– Där kommer gymmet att ligga och där blir det fem rum för idrottsskadebehandling. Sjukgymnaster, massörer, naprapater och läkare kommer att finnas där inte bara för akademins spelare utan även för andra”.

– Där blir skolsalen och här finns 18 övernattningsrum för spelare som kommer utifrån”, säger Stripple och pekar mot en lång korridor.

Det är ett imponerande bygge och gänget bakom satsningen inger respekt.

Om inte Good to Great bär på svaret hur svensk tennis ska bli att räkna med igen – vem gör det då?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.