En rosa guldfågel
Det finns framför allt två stycken vedertagna uttryck som gör mig både trött och misslynt.
1. ”Förändring måste få ta tid”.
Det är klart att förändringar tar tid, problemet är när konstaterandet används för att skjuta konkreta handlingar på framtiden.
2. ”Problem inom idrotten är små jämfört med resten av samhället”.
När det kommer till sexuella övergrepp och sexuella trakasserier så finns det både ledare och aktiva inom Idrottssverige som öppet hävdar att problemet är minimalt i jämförelse med hur det ser ut i samhället i stort. Genom att förminska problemet ger de heller inget utrymme för att detta skall tas på allvar.
Det är klart att det förekommer övergrepp/trakasserier även inom idrottens värld. Konstigt vore det annars. Tongångarna efter #metoo är lite annorlunda. Nu får vi det svart på vitt att en mängd tjejer vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp också inom idrotten. Det händer i tränings-, förenings- och landslagsmiljön. Tjejerna är inte förvånade, men för många andra verkar det komma som en chock. Många verkar så förblindade av sin omedvetenhet att de aldrig haft möjlighet att se vad som pågår framför ögonen på dem.
Idrottsverige behöver sätta ner foten. Inte överrumplas och famla efter RF:s policymaterial varje gång det sker ett tillbud. I grund och botten handlar det om att utforma en tydlighet kring vad föreningen och förbundet står för. Vad är ok och vad är inte ok och hur gör vi egentligen? Hur arbetar vi i förebyggande syfte? Det måste inte ta sån jäkla tid.
Behövs tydliga riktlinjer
Jag möter ofta människor som avfärdar skriftlig förankring som värdegrund och policys som meningslösa pappersprodukter. Frågan är bara hur riktlinjerna i så fall ska bli tydliga om det inte finns något skriftligt och formellt att förhålla sig till? Är det bättre att förespråka det som ”sitter i väggarna”, individens/kollektivets perspektiv i kombination med tillfälliga insatser? Jag är övertygad om att fler kommer att våga säga ifrån när det går att hänvisa till tydliga riktlinjer.
En röd tråd genom värdegrund, policys och handlingsplaner som når alla i verksamheten och som är förankrade i alla led. Styrelse, tränare, ledare, aktiva, föräldrar och samarbetspartners. Värdegrunden ska genomsyra hela verksamheten genom att kommuniceras, informeras samt löpa parallellt och verka i all form av aktivitet och utbildning, inkluderat utbildning för formell tränarutbildning. Kanske är det de det ”idrottsliga etablissemanget” som behöver fortbildas allra mest? Det kommer alltid att finnas rötägg, men chansen är betydligt större att de uppmärksammas och stoppas till att verka inom svensk idrott.
Maskulinitetsnormerna är tydliga inom idrotten. Det räcker med att ta en titt i testosteronstinna idrottsmiljöer utifrån kultur, ordval och jargong. Det går även att se utifrån rena ”damföreningar” som kan hållas samman av män med makt som gör allt för att få verka i varandras närvaro. I Guldfågeln Arena så är motståndarnas omklädningsrum rosa. För att psyka motståndarna hävdade hemmalagets tränare. Eller så kan man se det som ett upprätthållande av en maskulinitetsnorm.
Pridefestival inte lösningen
Att medvetandegöra normer är ett medel för att utveckla en mer inkluderande idrott. I Kinnarps Arena har en före detta pastor i sin roll som coach och mental rådgivare satt stort fokus i arbetssättet kring den psykosociala miljön och hur detta påverkar prestationen i ett långsiktigt perspektiv, något som skulle kunna komma väl till pass i fler mansdominerande idrottsverksamheter. Att delta i en Pridefestival är inte lösningen för framtiden, även om det är ett bra ”statement” och något att bocka av på marknadsavdelningens aktivitetslista. Jag är övertygad om att idrottsrörelsen kan göra mer när det gäller trakasserier och övergrepp och för samhället överlag - genom att sätta strålkastaren mot maskulinitetsnormen. Den som är högst levande inom en stor del inom idrotten.
Det är inte bara upp till ”eldsjälarna” att ta ställning för en jämlik och jämställd idrott. Det här ligger på allas vårt bord.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar