En rosa guldfågel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns framför allt två stycken vedertagna uttryck som gör mig både trött och misslynt.

1. ”Förändring måste få ta tid”.

Det är klart att förändringar tar tid, problemet är när konstaterandet används för att skjuta konkreta handlingar på framtiden.

2. ”Problem inom idrotten är små jämfört med resten av samhället”.

Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. #metoo Foto: Fredrik Sandberg / TT

När det kommer till sexuella övergrepp och sexuella trakasserier så finns det både ledare och aktiva inom Idrottssverige som öppet hävdar att problemet är minimalt i jämförelse med hur det ser ut i samhället i stort. Genom att förminska problemet ger de heller inget utrymme för att detta skall tas på allvar.

Det är klart att det förekommer övergrepp/trakasserier även inom idrottens värld. Konstigt vore det annars. Tongångarna efter #metoo är lite annorlunda. Nu får vi det svart på vitt att en mängd tjejer vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp också inom idrotten. Det händer i tränings-, förenings- och landslagsmiljön. Tjejerna är inte förvånade, men för många andra verkar det komma som en chock. Många verkar så förblindade av sin omedvetenhet att de aldrig haft möjlighet att se vad som pågår framför ögonen på dem.

Idrottsverige behöver sätta ner foten. Inte överrumplas och famla efter RF:s policymaterial varje gång det sker ett tillbud. I grund och botten handlar det om att utforma en tydlighet kring vad föreningen och förbundet står för. Vad är ok och vad är inte ok och hur gör vi egentligen? Hur arbetar vi i förebyggande syfte? Det måste inte ta sån jäkla tid.

Behövs tydliga riktlinjer

Jag möter ofta människor som avfärdar skriftlig förankring som värdegrund och policys som meningslösa pappersprodukter. Frågan är bara hur riktlinjerna i så fall ska bli tydliga om det inte finns något skriftligt och formellt att förhålla sig till? Är det bättre att förespråka det som ”sitter i väggarna”, individens/kollektivets perspektiv i kombination med tillfälliga insatser? Jag är övertygad om att fler kommer att våga säga ifrån när det går att hänvisa till tydliga riktlinjer.

En röd tråd genom värdegrund, policys och handlingsplaner som når alla i verksamheten och som är förankrade i alla led. Styrelse, tränare, ledare, aktiva, föräldrar och samarbetspartners. Värdegrunden ska genomsyra hela verksamheten genom att kommuniceras, informeras samt löpa parallellt och verka i all form av aktivitet och utbildning, inkluderat utbildning för formell tränarutbildning. Kanske är det de det ”idrottsliga etablissemanget” som behöver fortbildas allra mest? Det kommer alltid att finnas rötägg, men chansen är betydligt större att de uppmärksammas och stoppas till att verka inom svensk idrott.

Maskulinitetsnormerna är tydliga inom idrotten. Det räcker med att ta en titt i testosteronstinna idrottsmiljöer utifrån kultur, ordval och jargong. Det går även att se utifrån rena ”damföreningar” som kan hållas samman av män med makt som gör allt för att få verka i varandras närvaro. I Guldfågeln Arena så är motståndarnas omklädningsrum rosa. För att psyka motståndarna hävdade hemmalagets tränare. Eller så kan man se det som ett upprätthållande av en maskulinitetsnorm.

Pridefestival inte lösningen

Att medvetandegöra normer är ett medel för att utveckla en mer inkluderande idrott. I Kinnarps Arena har en före detta pastor i sin roll som coach och mental rådgivare satt stort fokus i arbetssättet kring den psykosociala miljön och hur detta påverkar prestationen i ett långsiktigt perspektiv, något som skulle kunna komma väl till pass i fler mansdominerande idrottsverksamheter. Att delta i en Pridefestival är inte lösningen för framtiden, även om det är ett bra ”statement” och något att bocka av på marknadsavdelningens aktivitetslista. Jag är övertygad om att idrottsrörelsen kan göra mer när det gäller trakasserier och övergrepp och för samhället överlag - genom att sätta strålkastaren mot maskulinitetsnormen. Den som är högst levande inom en stor del inom idrotten.

Det är inte bara upp till ”eldsjälarna” att ta ställning för en jämlik och jämställd idrott. Det här ligger på allas vårt bord.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.