Fotbollen, en motor för integration!
De allsvenska och Superettan klubbarna skalar upp det arbete med att ge unga i utanförskap arbete som MFF varit extremt framgångsrika med och som även Elfsborg har varit tidiga med. När MFF på två år fått 160 nyanlända utan tidigare yrkeserfarenhet i jobb så är det en fantastisk siffra ur många perspektiv.

Först för att besparingen för samhället hamnar på upp emot en halv miljon per individ per år (från bidrag till lön och minskade kostnader för AF och andra aktörer). Dvs ca 80 miljoner per år.
kommer ge större resultat
160 Anställda per år bara i Malmö är fullt jämförbart med de stora politiska projekten som regeringar han lanserat och misslyckats med där satsningar har varit på miljardnivå. Här är det ointressant om det är Alliansens fas 3 eller Löfvens Traineejobb vi jämför med. Det är relativa fiaskon mot det MFF och Elfsborg gör.
När nu projektet i samverkan med Arbetsförmedlingen skalas upp till att omfatta 32 elitklubbar, dvs alla större städer och totalt sett gissningsvis ett område som täcker +80 procent% av vår befolkning, kommer det här att ge mer effekter än något som våra politiker kan leverera.
Elitfotbollens klubbar har på respektive ort mycket starka företagsnätverk, dvs man når ut till företagen. Man har också ofta det starkaste varumärket på orten, dvs man når ungdomarna också.
Tillsammans är det mer än vad myndigheter klarar av på egen hand. Att Arbetsförmedlingen ställer upp är naturligt. De har försiktigt uttryckt inte levt upp till sitt namn. Att de fastnat i ett träsk av olika bidragssystem som politiker av alla färger hittat på som företagen aldrig förstått är inte deras fel. Men nu får de möjligheten att vara med och göra något bra.
idrotten utvecklar individer
Att idrottande ungdomar både klarar skolan och får jobb visste vi sedan tidigare. När vår dotter började gymnasiet och ville ha extrajobb och satt och brottades med sitt cv sa jag ”Skriv Fotbollen har lärt mig vara i tid till träning, respektera min ledare, fungera i laget och alltid göra mitt bästa, jag är anställningsbar”.
Nu tar SEF och elitklubbarna på sig ansvaret att bredda verksamheten till ungdomar utanför sina egna juniorer, ungdomar utan erfarenhet av både arbete såväl som de nätverk som ger svenska ungdomar jobb.
Varför SvFF som fick frågan om att medverka i projektet tackade nej kan jag för mitt liv inte förstå. Det här är en vinnare och när man ser en vinnare borde man alltid försöka hoppa på tåget.
Mina regelbundna läsare vet att jag i flera år tjatat om att idrotten måste synliggöra sin samhällsnytta. Det här är hittills det bästa exemplet på hur man kan göra det.
Man bör dock vara medveten om att skall man skala upp det här projektet så måste man säkerställa att det finns stöd till klubbarna. En elitklubb måste kunna fokusera på att spela fotboll på alla nivåer från femåringar till elitlaget. Som stor lokal aktör tar man självfallet ett omfattande samhällsansvar men man kan inte ta över myndigheters ansvar utan att få stöd att göra det. Ett stöd som i så fall är extremt lönsamt för samhället.
vana vid krav och prestation
Att det sedan är orättvist att Idrotten hela tiden måste leverera mer utifrån det samhällsstöd man erhåller medan stora delar av det övriga civilsamhället helt saknar krav på prestation får vi leva med. Idrotten har inget problem att påvisa sin samhällsnytta på ett konkret sätt. Här skiljer man sig från såväl kulturen som de bidrag MUCF ger till alla de bidrags och ansökningsfantomer som vuxit fram som en ny bransch.
Elitfotbollen skickar också en mycket hård passning till ansvariga politiker. Här finns möjligheter att minska utanförskapet och samhällets kostnader på ett för samhället billigt och snabbt sätt.
Med kommande ganska dystra prognoser på primärt kommunal ekonomi blir jag väldigt glad när idrotten påvisar stor samhällsnytta. Golfen har med sitt 50/50 projekt och träning för äldre legat före. Nu är det SEF och elitklubbarna i fotboll som sticker ut och visar på kraften i idrotten.
Det politiska läget och den opinionsbildande kraften hos övriga delar av civilsamhället gör att Idrotten alltid måste göra mer och ändå kommer att få mindre. Ur det perspektivet så är det SEF nu gör otroligt viktigt.
Dubbla vinster
Det är i sammanhanget ointressant. Det SEF och klubbarna har gjort och gör är otroligt viktigt för hela begreppet integration. Ett område där samtliga andra aktörer har misslyckats. Värdet för de ungdomar som den här vägen får ett jobb går inte att överskatta. Låt oss vara lyckliga över att bara i Malmö finns det 160 unga som har ett jobb att gå till. Om några år kan det röra sig om flera tusen ungdomar.
En fungerande integration är en förutsättning för välfärdssamhället. Det vore bra om fler än fotbollen kan leverera.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.