Fotbollen, en motor för integration!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De allsvenska och Superettan klubbarna skalar upp det arbete med att ge unga i utanförskap arbete som MFF varit extremt framgångsrika med och som även Elfsborg har varit tidiga med. När MFF på två år fått 160 nyanlända utan tidigare yrkeserfarenhet i jobb så är det en fantastisk siffra ur många perspektiv.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Först för att besparingen för samhället hamnar på upp emot en halv miljon per individ per år (från bidrag till lön och minskade kostnader för AF och andra aktörer). Dvs ca 80 miljoner per år.

kommer ge större resultat

160 Anställda per år bara i Malmö är fullt jämförbart med de stora politiska projekten som regeringar han lanserat och misslyckats med där satsningar har varit på miljardnivå. Här är det ointressant om det är Alliansens fas 3 eller Löfvens Traineejobb vi jämför med. Det är relativa fiaskon mot det MFF och Elfsborg gör.

När nu projektet i samverkan med Arbetsförmedlingen skalas upp till att omfatta 32 elitklubbar, dvs alla större städer och totalt sett gissningsvis ett område som täcker +80 procent% av vår befolkning, kommer det här att ge mer effekter än något som våra politiker kan leverera.

Elitfotbollens klubbar har på respektive ort mycket starka företagsnätverk, dvs man når ut till företagen. Man har också ofta det starkaste varumärket på orten, dvs man når ungdomarna också.

Tillsammans är det mer än vad myndigheter klarar av på egen hand. Att Arbetsförmedlingen ställer upp är naturligt. De har försiktigt uttryckt inte levt upp till sitt namn. Att de fastnat i ett träsk av olika bidragssystem som politiker av alla färger hittat på som företagen aldrig förstått är inte deras fel. Men nu får de möjligheten att vara med och göra något bra.

idrotten utvecklar individer

Att idrottande ungdomar både klarar skolan och får jobb visste vi sedan tidigare. När vår dotter började gymnasiet och ville ha extrajobb och satt och brottades med sitt cv sa jag ”Skriv Fotbollen har lärt mig vara i tid till träning, respektera min ledare, fungera i laget och alltid göra mitt bästa, jag är anställningsbar”.

Nu tar SEF och elitklubbarna på sig ansvaret att bredda verksamheten till ungdomar utanför sina egna juniorer, ungdomar utan erfarenhet av både arbete såväl som de nätverk som ger svenska ungdomar jobb.

Varför SvFF som fick frågan om att medverka i projektet tackade nej kan jag för mitt liv inte förstå. Det här är en vinnare och när man ser en vinnare borde man alltid försöka hoppa på tåget.

Mina regelbundna läsare vet att jag i flera år tjatat om att idrotten måste synliggöra sin samhällsnytta. Det här är hittills det bästa exemplet på hur man kan göra det.

Man bör dock vara medveten om att skall man skala upp det här projektet så måste man säkerställa att det finns stöd till klubbarna. En elitklubb måste kunna fokusera på att spela fotboll på alla nivåer från femåringar till elitlaget. Som stor lokal aktör tar man självfallet ett omfattande samhällsansvar men man kan inte ta över myndigheters ansvar utan att få stöd att göra det. Ett stöd som i så fall är extremt lönsamt för samhället.

vana vid krav och prestation

Att det sedan är orättvist att Idrotten hela tiden måste leverera mer utifrån det samhällsstöd man erhåller medan stora delar av det övriga civilsamhället helt saknar krav på prestation får vi leva med. Idrotten har inget problem att påvisa sin samhällsnytta på ett konkret sätt. Här skiljer man sig från såväl kulturen som de bidrag MUCF ger till alla de bidrags och ansökningsfantomer som vuxit fram som en ny bransch.

Elitfotbollen skickar också en mycket hård passning till ansvariga politiker. Här finns möjligheter att minska utanförskapet och samhällets kostnader på ett för samhället billigt och snabbt sätt.

Med kommande ganska dystra prognoser på primärt kommunal ekonomi blir jag väldigt glad när idrotten påvisar stor samhällsnytta. Golfen har med sitt 50/50 projekt och träning för äldre legat före. Nu är det SEF och elitklubbarna i fotboll som sticker ut och visar på kraften i idrotten.

Det politiska läget och den opinionsbildande kraften hos övriga delar av civilsamhället gör att Idrotten alltid måste göra mer och ändå kommer att få mindre. Ur det perspektivet så är det SEF nu gör otroligt viktigt.

Dubbla vinster

Det är i sammanhanget ointressant. Det SEF och klubbarna har gjort och gör är otroligt viktigt för hela begreppet integration. Ett område där samtliga andra aktörer har misslyckats. Värdet för de ungdomar som den här vägen får ett jobb går inte att överskatta. Låt oss vara lyckliga över att bara i Malmö finns det 160 unga som har ett jobb att gå till. Om några år kan det röra sig om flera tusen ungdomar.

En fungerande integration är en förutsättning för välfärdssamhället. Det vore bra om fler än fotbollen kan leverera.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.