Nu blir Yvette nummer ett
Vi har sett henne i olika sammanhang, mycket sport. Nu blir Yvette Hermundstad ansiktet i tv-rutan för hyllade programmet Vinterstudion. 46-åringen har alla möjligheter att bli vinterns snöstjärna utan att ta på sig skidorna.

Nu blir Yvette från Brunflo, Östersund, kapten på skutan. Hon började jobba med Vinterstudion 2009. De gånger hon tar ledigt i vinter för att umgås med maken, halvnorsk (efternamnet efter en by i Norge), och de två barnen i huset i Stockholms skärgård (”havet är substitut till fjällvidden, ger mig samma frihetskänsla”) blir David Fjäll programledare.
Vinterstudion startar med längdåkning i Gällivare 18-19 november. 24-25 mars kan Yvette åka i mål, slut i vinterrutan. Yvette:
– Det är ett stort ansvar, ett stort förtroende att programleda ett av SVT:s flaggskepp. Ser mycket fram mot det. Jag är förväntansfull.
Nervös?
– Det ligger inte för mig. Direktsändningar gillar jag mest. Trivs med det oförutsägbara, ”vad som helst kan hända”. Jag är väl förberedd, grundligt påläst och fokuserad, så jobbar jag alltid, säger hon.
Du verkar alltid så pigg. Är det så?
– Ja, för att behålla skärpan under ibland sändningar på åtta timmar ser jag till att vara i god fysisk form. Jag löptränar flera gånger i veckan, styrketränar och yogar varje dag. Det gör mig stark, smidig och sinnersskarp.
Turade i Norge
Hon fick snö och skidor med modersmjölken. Började med slalom som sexåring, sedan längdåkning. Tävlade på lägre nivå. Försäsongsträningen gjorde henne stark. Hästar är ett stort intresse. Hon säger att stallmiljön fostrade. Satt i sadeln som sjuåring, var ungdomsledare i ryttarföreningen. Så engagerad att hon ibland inte hann åka hem till sängen utan sov på höloftet.
Hennes familj var aktiv. Gick på tur i Norge, övernattade i tält och fiskade, varvat med skidåkning. Storebror var hockeytränare och lärde henne göra armhävningar (något som artikelförfattaren misslyckades lära sina döttrar).
Yrkesvalet var lätt. När Yvette som nioåring såg och hörde Ann-Britt Ryd Pettersson i TV-sportens ruta bestämde hon sig.
”Jag ska jobba på TV-sporten”.
Det tog ett tag innan hon kom dit. Hon började på TV 4 1993, i receptionen. Det var Yvette som sa ”TV4 godmiddag, kan jag hjälpa till med något”? Så kom Artur Ringart till fyran 1995 för att bygga upp en sportredaktion.
– Jag sa till honom att nu ska jag vara med.
Drömmen slog in
Så blev det. Samtidigt pluggade hon på Poppius Journalistskola. 2000 sa hon upp sig för att börja på TV3. Första programledarjobbet var ett fotbollsmagasin med Thomas Nordahl och Billy Landsdowne. Två år senare ringde Magnus Wilandh från TV-sporten och erbjöd henne sommarjobb som programledare för Sportnytt i Gomorron Sverige. Nioåringens önskedröm blev sann.
Sen har det fortsatt med otaliga Sportnytt, Sportspeglar, Lilla Sportspegeln, Idrottsgalan, två olympiska spel, Vancouver och London, fyra längd-VM, ett skidskytte-VM, ett friidrotts-EM, ett paralympics.
Listan kan göras lång. Golf, friidrott, fotbollsmagasin… Stort var det förstås när hon likt en annan jämte, Sven Plex Petersson, fick hälsa tittarna välkomna till Vasaloppsstarten i Berga by.
Men det var inte bara sport för Yvette. Hon har varit programledare för Årets Kock, Konungens Jultal, Midsommarfirandet i SVT, Mitt i Naturen med mera.
Reporter under prinsessan Estelles dop och prinsessans Madeleines bröllop, Världens Barn.
En skillnad mot tidigare blir alla resor.
– Jag är van vid resor, det har varit en del av mitt liv. Den kommande säsongen blir dock mycket mer intensiv, med större ansvar och fler resor. Men vi har en plan som passar hela min familj, säger hon.
Tänkte väl det. Yvette är inte kvinnan som låter slumpen styra.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar