#metoo och timeout – och nu då…?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

timeout – och vad händer nu? Det finns skäl att befara en bild. Se det som ett samtal mellan olika förespråkare:

– Det händer inte ett dyft. Idrottsföreningars värdegrund är bara en fasad som inte betyder något.

Och som svar:

– Hur vet du det, att värdegrunden i en idrottsförening bara är en fasad?

Kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Foto: Claudio Bresciani

Proffstyckare tycker för tyckandets skull och ger luft för sitt tyckande som i mångt och mycket har med "tro" att göra. Annat är det för mig som sitter mitt i smeten, i verkligheten, i verksamheten och jobbar med de små föreningarna. Från dessa kommer sedan eliten – vill bara påminna om detta.

Jag ser verkligheten

Jag behöver inte tro eller tycka. Och vet att jag sticker ut hakan ordentligt, för jag tycker inte utan jag ser förflyttningen.

En kort sammanfattning av #metoo och idrottens svar med #timeout. Kampanjen gick som en löpeld genom landet. Vi skakas om av hur många kvinnor genom en enkel handling gör omvärlden uppmärksam att de upplevt orättvisor. Hur omvärlden mottog information från att gå till försvar till att acceptera att så många av oss har blivit utsatt.

De finns de som skäms över att tillhöra manssläktet men även den som rycker på axlarna och avfärdar detta som trams. Många vill sopa problemet under mattan och påpekar att en klapp i baken, lite tafsande inte ska jämföras med våldtäkter och våld. Små gärningar verkar eskalera och sluta i ond bråd död i vissa fall.

Titta bakåt

För att kunna gå framåt och göra något bättre bör man titta på den fakta som finns men en sak är säker, vi bör jobba preventivt med våra unga män och deras maskulinitet.

Allt börjar i tidig ålder och den ständiga ansträngningen i att alltid fundera på vad som är okej och inte okej att göra eller vara som kille. Vad signalerar en röd tröja eller att jag gärna sjunger när jag är ute? Snacket i t ex omklädningsrummet ger en felaktig bild av verkligheten när man pratar nedsättande om tjejer och andra människor.

Börjar i omklädningsrummet

Det handlar om grabbigt snack, killar som fäller sexistiska kommentarer och som t ex tittar på nakenbilder. Ingen reagerar särskilt mycket utan gömmer sig bakom att det är en jargong som egentligen inte betyder något.

Unga killar känner obehag vid möten med de äldre i omklädningsrummet. Språket är annorlunda, råare och ibland rent förnedrande men efter ett tag vänjer de sig.

För snacket sitter inte i väggarna. Det följer med ut. De börjar använda uttrycken och orden själva utan att riktigt förstå vad de innebär. För orden, uttrycken och jargongen bidrar till inkludering. De blir accepterad och får en given plats.

Börjar redan i låg ålder

Unga killar växer upp till män med skev kvinnosyn och rent allmänt dålig värdegrund. Ofta sexistiskt med en nedvärderande syn på homosexuella. Generellt vad i svepande ordalag kan kallas macho.

Vi vill inte att de här unga killarna ska växa upp i en kvinnoförnedrande miljö med värderingar som de riskerar sprida i samhället när de blir vuxna. Det handlar inte om killarna som individer, utan om strukturen i samhället.

Redan när vi är små barn får vi höra att kärlek börjar med bråk när det i själva fallet börjar med respekt. Då är det inte konstigt att killar växer upp med tron om att de får slå eller tafsa på kvinnor.

Bygg en ny manlighet

Många använder förakt för kvinnor och HBT-personer för att rama in vad killar och män får göra, heterosexism. Vart kommer föraktet ifrån och vet de unga männen innebörden av orden. Som kille är det okej att vara arg och ilsken. Att vara rädd, orolig och ledsen är inte lika okej. Killar upplever en känslomässig begränsning när man inte får lov att gråta, vara osäker och visa sig svag. När man dämpar vissa känslor så tar andra överhand som ilska. Ofta när killar bråkar med varandra betraktas det som "våld som bara är roligt!" Killar måste förhålla sig till denna våldsamhet, oavsett hur jobbig den är. Rycker på axlarna och säger att alla gör så. Istället för en kram får man en fet smäll på axeln.

Vi lär oss av andras beteenden, av media och vänner och bekanta. Vi som människor svarar på andras sätt att behandla oss t ex när det lag man spelar mot spelar hårt så börjar man spela hårt tillbaka. Med motiveringen "det var inte vi som började utan dom". Mycket handlat om respekt, respekt mot sig själv, andra och vårt språkbruk.

Att skapa självkänsla

Det handlar om att bygga upp självkänsla hos enskilda individer, att få verktyg/kunskap för att kunna stå emot och se igenom den jargong som följer med en osunt beteende. Många unga killar hoppar av idrotter för att de mår dåligt av macho-kulturen. De känner att de inte passar in, men vet inte hur de ska säga ifrån.

Även många vuxna tycker det är svårt att veta hur de ska reagera när någon fäller kränkande kommentarer. Hur ska då en 11-åring veta hur man gör? Vuxna är också generellt sett rädda för att det ska bli dålig stämning. Jag tror att alla förstått att fokus kommer mycket att läggas på killarna i omklädningsrummet vilket innebär en hel del handlingar – som att utbilda unga killar att möte gruppen i omklädningsrummen.

När killarna växer upp, blir de i sin tur förebilder för nästa generation. De kanske blir tränare eller lärare på en skola.

Från snack till verkstad

Det handlar i grunden om jämställdhet. Att en jämställd idrott är en förutsättning för att också i framtiden fortsatt uppfattas som en relevant idrottsrörelse som välkomnar alla. Det är viktigt att vi pratar om mansnormen och manligheten inom idrotten för att kunna utvecklas och i framtiden fortsatt uppfattas som en relevant idrottsrörelse som välkomnar alla.

Vi är redan nu igång och aktivt jobbar och utbildar inom områdena jämställdhet, mansnormen och en inkluderande idrott. Vi redan nu pratar om det i en mängd olika rum och sammanhang men att vi kan och måste bli ännu bättre.

Hur vi förväntas vara

Utbildning pågår – 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott.

Det här är en pågående pilotutbildning inom idrottsrörelsens som ger kunskap i hur normer, som könsnormer, heteronormer och vithetsnormer präglar våra idrottsmiljöer. Vid utbildningstillfällena pratar en bland annat om machokultur och maskulinitetsnormer och dess konsekvenser och hur det går att jobba för att förebygga.

#metoo diskuteras och att det hänger ihop med hur män förväntas vara och att män har lärt sig att ta plats och ta för sig vilket drabbar många runt om, men också de själva. De sista delarna av pilotutbildningen genomförs i Stockholm den 6 och 7 december.

Därefter kommer utbildningen att rulla på runtom i landet under 2018.

På utbildningswebben Inkluderande idrott med fokus på jämställdhet och mansnormen hittar du verktyg och stöd som alla kan ta del av. Det är allt från filmer, samtalsunderlag till ren kunskap.

Vad kan du bidra med

Ta chansen att prata om allt bra som görs inom idrottsrörelsen. Det sker tusen bra saker, stora och små, varje dag, överallt. Nu är det ett perfekt läge att berätta om det. Inte minst för att det spiller över på många andra att – så kan vi ju också göra!

Anordna frukostmöten och andra mötesplatser. Våga prata om mansnormer, utsatthet och inkludering. Det finns redan många olika case från verkligheten att prata omkring. Skapa olika forum för dialog för att få upp det på agendan och få det synligt. Byt erfarenheter och låt oss utvecklas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.