Nu flyger alla som Boklöv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att inte tänka på Jan Boklöv när man tittar på den klassiska nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen. Den så nyskapande och så baktalade norrlänningen som skapade V-stilen. Den som alla backhoppare använder idag.

Få personer har haft så mycket att slåss emot för att få idrotta på sina egna villkor som Jan Boklöv. Han kom från ingenstans, var envis som få och kämpade för att få hoppa som han ville, inte som alla andra gjorde. Ett fåtal ledare stöttade honom och gav honom utrymme att få tävla, men utåt var det ingen som sa att v-stilen var snygg och nyskapande. Nä den var ful och fel.

Ville förbjuda V-stilen

Allra argast på svensken var internationella förbundets ordförande, som helt enkelt ville förbjuda V-stilen.

Men Boklöv kämpade på, vann internationella tävlingar, kraftigt ifrågasatt, men nådde framgångar i backhoppningarna få andra svenskar nått. Bara året efter Boklövs internationella entré hade alla hoppare bytt till v-stilen, och Boklöv visade att han hade haft rätt. Detta var redan 1988, och än idag är det Boklövs stil som gäller.

Att vara först, att sticka ut, vara annorlunda men tro på sig själv är det som skapar förändringar men också det som är jobbigt för den enskilde individen. Boklöv klarade sex säsonger med minskande framgångar när alla anammade hans hopparstil.

Andra svenskar har också skapat ny teknik och nya träningsmetoder och därigenom nått framgångar, tänk Gunde Svan, Björn Borg, Ingmar Stenmark osv. Få av dem har blivit folkkära, för går man sin egen väg, blir man inte så ofta omtyckt, Svan och Stenmark stora undantag från detta.

Frispråkig och stökig

Norrmannen Northug har alltid stuckit ut, envis, frispråkig och stökig. Så länge han vann allt som gick att vinna var alla norrmän glada, och förlät allt, trots hans mycket kaxiga och stundtals otrevliga attityd. Nu, efter alkoholproblem och bilkrascher, och formen därför inte är på topp, passar det norska skidförbundet på att straffa Northug och låter honom inte tävla så han hittar formen.

Ett sånt beteende känns barnsligt, och elakt, och belyser återigen problemen med svaga och fega ledare, som inte håller en rak linje, utan svajar och gärna belönar sig själv. FIFA-skandalerna i färskt minne, där nu en brasiliansk ledare dömts för korruption, men också den ryska dopingskandalen där ledarna fortfarande behåller sina uppdrag. Och där Ryssland arrangerar fotbolls-VM i sommar.

Om man fortfarande ägnar sig åt traditioner som att önska sig saker för nästa år så har jag en önskan. Eller två. Ett är att ledare och chefer inom idrotten men också på alla arbetsplatser åläggs att vara modiga och att därmed vara ärliga, raka och tydliga.

Och två; att vi alla hittar det civilkurage inom oss som samhället måste bygga på för att gå framåt, och att vi använder det. Mot feghet, skitsnack och annat som inte leder nånvart.

Gott nytt år!

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.