Nu flyger alla som Boklöv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att inte tänka på Jan Boklöv när man tittar på den klassiska nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen. Den så nyskapande och så baktalade norrlänningen som skapade V-stilen. Den som alla backhoppare använder idag.

Få personer har haft så mycket att slåss emot för att få idrotta på sina egna villkor som Jan Boklöv. Han kom från ingenstans, var envis som få och kämpade för att få hoppa som han ville, inte som alla andra gjorde. Ett fåtal ledare stöttade honom och gav honom utrymme att få tävla, men utåt var det ingen som sa att v-stilen var snygg och nyskapande. Nä den var ful och fel.

Ville förbjuda V-stilen

Allra argast på svensken var internationella förbundets ordförande, som helt enkelt ville förbjuda V-stilen.

Men Boklöv kämpade på, vann internationella tävlingar, kraftigt ifrågasatt, men nådde framgångar i backhoppningarna få andra svenskar nått. Bara året efter Boklövs internationella entré hade alla hoppare bytt till v-stilen, och Boklöv visade att han hade haft rätt. Detta var redan 1988, och än idag är det Boklövs stil som gäller.

Att vara först, att sticka ut, vara annorlunda men tro på sig själv är det som skapar förändringar men också det som är jobbigt för den enskilde individen. Boklöv klarade sex säsonger med minskande framgångar när alla anammade hans hopparstil.

Andra svenskar har också skapat ny teknik och nya träningsmetoder och därigenom nått framgångar, tänk Gunde Svan, Björn Borg, Ingmar Stenmark osv. Få av dem har blivit folkkära, för går man sin egen väg, blir man inte så ofta omtyckt, Svan och Stenmark stora undantag från detta.

Frispråkig och stökig

Norrmannen Northug har alltid stuckit ut, envis, frispråkig och stökig. Så länge han vann allt som gick att vinna var alla norrmän glada, och förlät allt, trots hans mycket kaxiga och stundtals otrevliga attityd. Nu, efter alkoholproblem och bilkrascher, och formen därför inte är på topp, passar det norska skidförbundet på att straffa Northug och låter honom inte tävla så han hittar formen.

Ett sånt beteende känns barnsligt, och elakt, och belyser återigen problemen med svaga och fega ledare, som inte håller en rak linje, utan svajar och gärna belönar sig själv. FIFA-skandalerna i färskt minne, där nu en brasiliansk ledare dömts för korruption, men också den ryska dopingskandalen där ledarna fortfarande behåller sina uppdrag. Och där Ryssland arrangerar fotbolls-VM i sommar.

Om man fortfarande ägnar sig åt traditioner som att önska sig saker för nästa år så har jag en önskan. Eller två. Ett är att ledare och chefer inom idrotten men också på alla arbetsplatser åläggs att vara modiga och att därmed vara ärliga, raka och tydliga.

Och två; att vi alla hittar det civilkurage inom oss som samhället måste bygga på för att gå framåt, och att vi använder det. Mot feghet, skitsnack och annat som inte leder nånvart.

Gott nytt år!

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.