Nu flyger alla som Boklöv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är svårt att inte tänka på Jan Boklöv när man tittar på den klassiska nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen. Den så nyskapande och så baktalade norrlänningen som skapade V-stilen. Den som alla backhoppare använder idag.

Få personer har haft så mycket att slåss emot för att få idrotta på sina egna villkor som Jan Boklöv. Han kom från ingenstans, var envis som få och kämpade för att få hoppa som han ville, inte som alla andra gjorde. Ett fåtal ledare stöttade honom och gav honom utrymme att få tävla, men utåt var det ingen som sa att v-stilen var snygg och nyskapande. Nä den var ful och fel.

Ville förbjuda V-stilen

Allra argast på svensken var internationella förbundets ordförande, som helt enkelt ville förbjuda V-stilen.

Men Boklöv kämpade på, vann internationella tävlingar, kraftigt ifrågasatt, men nådde framgångar i backhoppningarna få andra svenskar nått. Bara året efter Boklövs internationella entré hade alla hoppare bytt till v-stilen, och Boklöv visade att han hade haft rätt. Detta var redan 1988, och än idag är det Boklövs stil som gäller.

Att vara först, att sticka ut, vara annorlunda men tro på sig själv är det som skapar förändringar men också det som är jobbigt för den enskilde individen. Boklöv klarade sex säsonger med minskande framgångar när alla anammade hans hopparstil.

Andra svenskar har också skapat ny teknik och nya träningsmetoder och därigenom nått framgångar, tänk Gunde Svan, Björn Borg, Ingmar Stenmark osv. Få av dem har blivit folkkära, för går man sin egen väg, blir man inte så ofta omtyckt, Svan och Stenmark stora undantag från detta.

Frispråkig och stökig

Norrmannen Northug har alltid stuckit ut, envis, frispråkig och stökig. Så länge han vann allt som gick att vinna var alla norrmän glada, och förlät allt, trots hans mycket kaxiga och stundtals otrevliga attityd. Nu, efter alkoholproblem och bilkrascher, och formen därför inte är på topp, passar det norska skidförbundet på att straffa Northug och låter honom inte tävla så han hittar formen.

Ett sånt beteende känns barnsligt, och elakt, och belyser återigen problemen med svaga och fega ledare, som inte håller en rak linje, utan svajar och gärna belönar sig själv. FIFA-skandalerna i färskt minne, där nu en brasiliansk ledare dömts för korruption, men också den ryska dopingskandalen där ledarna fortfarande behåller sina uppdrag. Och där Ryssland arrangerar fotbolls-VM i sommar.

Om man fortfarande ägnar sig åt traditioner som att önska sig saker för nästa år så har jag en önskan. Eller två. Ett är att ledare och chefer inom idrotten men också på alla arbetsplatser åläggs att vara modiga och att därmed vara ärliga, raka och tydliga.

Och två; att vi alla hittar det civilkurage inom oss som samhället måste bygga på för att gå framåt, och att vi använder det. Mot feghet, skitsnack och annat som inte leder nånvart.

Gott nytt år!

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.