Ny trend bland många kommuner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I skånska Hörby betalar idag kommunen ett kommersiellt gym för att de dagligen erbjuder boende över 75 år anpassad träning. I Umeå är simning numera gratis för pensionärer. Två exempel som kommer att följas av många fler.

Kommunalt finansierad träning för äldre (+55) bedömer jag vara en bransch som kommer att explodera. Skälet är enkelt. Det är förmodligen det mest lönsamma en kommun kan göra.

En naturlig utveckling

Träning och social samvaro skapar i kombination med vettig kost en väsentligt kortare period mellan fullt frisk och död. Ingen har någonsin sagt sig vilja bli gammal och sjuk. 

Utöver ett enormt kvalitetslyft för den enskilde så innebär det här mycket stora besparingar för kommuner och landsting som bär kostnaden för sjukvård och äldrevård.

Ökade kostnader för sjuka äldre och äldrevård riskerar att hota välfärdssamhället om vi vare sig har råd med eller finner personal till att hantera den ökning som förutspås.

Med den mängd vetenskapliga rapporter som finns bör det gå att ta fram en modell för hur mycket varje investerad krona i äldres träning ger i besparing inom äldrevård och sjukvård. Min gissning är minst tio kronor men det kan vara mångdubbelt mer. 

Få förbund har kapacitet

Äldrevården är två problem, dels kostnaderna och dels brist på personal. Ur ett politiskt och mänskligt perspektiv tillkommer det mänskliga lidande som kan minskas.

Vi har två problem att hantera, dels klassfrågan och dels glesbygd. De urbana äldre i medelklass tränar redan i stor utsträckning och deras incitament av bättre hälsa är stora nog för att de även bär kostnaderna själv.

Det enkla och lilla problemet för kommunerna är att hantera ledare och anläggningar. 

Här finns en uppsjö av aktörer som kan ställa upp med ledare. Inom idrotten finns några få förbund som Golfen, Simningen och Friskis som kan medverka. Det är dock få förbund inom RF som har kapacitet, resurser och förmåga så här bör kommunerna vara noggranna i sina val.

Och här finns flera aktörer

Men det finns en uppsjö av andra aktörer. Pensionärsorganisationer som redan når de äldre och har medlemmar och kanaler. De har redan verksamhet på idrottsområdet som enkelt går att skala upp. Kommersiella aktörer som SATS, Balance och andra gymkedjor är självklara. Privata Yoga-tränare och hälsocoacher är en annan stor grupp. 

Sedan har vi ett växande antal aktörer med digitala hjälpmedel: 

Skandia med sin träningsapp där anställda i företag som tecknat Skandias sjukförsäkring får använda appen för träning och får incitament att göra så. 

Boo Energi, den ekonomiska föreningen som driver elnätet där vi bor i Nacka har en lösning där vi kan få rabatt på elräkningen om vi tränar regelbundet med deras app. Här finns möjligheter för många företag att förstärka sitt CSR arbete. 

Ica och Coop är och likaså är Svenska kyrkan en annan möjlig aktör med många äldre bland de som besöker dem. Digitala lösningar som skapar nya former av communities och mer träning är en höjdare.

De är dessutom både mer attraktiva och effektivare än idrottsrörelsen.

Gäller att stimulera kommuner

Statligt stöd på det här området bör i första hand finnas för att stimulera kommuner att komma igång, för att ta fram vetenskapliga bevis. och för att samordna en ”best Practice”. En ”Äldre tränings samordnare” i varje kommun är ett bra exempel på vad staten kan finansiera i en roll som katalysator.  

Någon annan statlig insats behövs inte då incitamenten för kommuner och landsting är så starka. Jag kan inte se några fördelar med ökat stöd till RF på det här området och förstår inte hur RF kan göra det till en del av sin valårsprioritering. 

Idag får vi bevis genom en forskningsstudie (SR Ekot) på att ”träna på recept” är en framgångsrik modell. Det jag skriver om handlar delvis om  att skala upp den modellen.

För kommuner handlar modellen för hur man upphandlar träning och vilka som har bäst former för hur man når de som inte tränar, de i utanförskap. Samordning med landsting behövs också så de som har störst behov får hjälp nås och att man här även inbegriper fel kost och anti-rökning. 

Rädda välfärdssamhället!

Det vi bör vara noga med för att det här skall bli bra att det inte handlar om att ge föreningar ökade bidrag utan att det som krävs är att upphandla en tjänst av en mångfald aktörer. 

Ersättningen bör kopplas till både kvantitet och kvalitet. Syftet är inte föreningsstöd. Syftet är sänkta kommunala kostnader och ökad livskvalitet för medborgare. 

Hur vi hanterar äldre i glesbygd är en annan fråga där det kan finnas skäl för staten att vara med och hjälpa till eftersom de kommunerna är mycket hårt ansträngda.

Då lönsamheten är garanterad för både kommuner och landsting och då idrottens största problem, dvs anläggningsbrist inte är ett problem (alla träningsanläggningar för barn och ungdom är tomma på dagarna) så finns det inga skäl att inte börja i morgon.

Det här är en väg för att rädda det välfärdssamhälle vi alla vill ha.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.