Idrotten/kulturen/partierna och bidrag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om vi ser på samhällsstöd för Idrotten, kulturen och partierna får partierna ca 22 000 kronor i bidrag per aktiv medlem. Kulturen får 11 000 per utövare/besökare (räknat på 3 miljoner individer) och idrotten får 2 000 kronor per aktiv utövare. Det är bara början på en absurd situation.

 

Siffrorna för stödet till resten av det s.k. civilsamhället går inte att mäta. Det finns ingen samordning, ingen uppföljning och ingen kontroll. Ingen vet hur mycket det rör sig om. Min gissning är minst tio och upp till 25 miljarder per år. Det behöver inte ens finnas någon verksamhet och sannolikheten att aktörer får bidrag flera gånger för samma projekt där stödet går till avlöna de i ledningen för organisationen men det saknas utövare/besökare är hög.

vägrar insyn

Folkbildningsrådet skickar iväg 5 miljarder skattepengar till studieförbund. Det är vällovligt men de är en organisation som vägrar ge transparens och det finns ingen uppföljning eller kontroll. Till och med när omfattande bedrägerier upptäcks så sker ingenting.

Barnbarnet har både matcher och träning i fotboll och innebandy varje vecka med några få undantag under ett år. Dvs inom idrotten så är antalet aktivitetstillfällen mångdubbelt större än inom politiken, kulturen och övriga civilsamhället.

Det idrotten ger är inte glädjen idrott utan något väsentligt mycket viktigare. Idrotten lär barnen att vara i tid till träning, fungera i grupp/lag, respektera en ledare och alltid göra sitt bästa. De blir anställningsbara.

Livets skola

Här finns tonvis med undersökningar som på vetenskaplig grund påverkar positiva effekter på förmågan att gå ut med godkända betyg, studera vidare, få jobb såväl som minskad barnfetma med flera stora samhällsvinster.

Tillkommande i ett samhälle av söndercurlad skola och lika curlande föräldrar är att idrotten lär barnen förlora. En av de viktigaste egenskaper vi behöver för att lyckas i livet.

De 33 miljarderna till kulturen (inkl kulturens andel av Public Service) går i stor utsträckning åt till löner. Samma gäller partistödet. I båda fallen har man lämnat idealen för svensk folkrörelse om ideell verksamhet bakom sig. Långt bakom sig. Jämfört med Idrotten med 600 000 ideella ledare är det skämskudde det handlar om.

225 miljoner till kontnärslöner

Kulturen är å andra sidan ingen folkrörelse, de aktiva tyckte det verkade ekonomiskt osäkert och föredrog lön och pension som anställda av stat, regioner och kommuner eller deras institutioner istället. Någon annan skall betala. Senaste exemplet är utredning om konstnärslöner där man föreslår 225 miljoner kr per år till för att öka löner och pensioner åt de konstnärer vars tavlor ingen vill köpa. 

Sen är partierna inte ett spår bättre. De har själva beslutat att dubbla bidragen till sig själva. Närmare begreppet nepotism och korruption går inte att komma. De har beslutat att de som satt i Riksdagen skulle inte drabbas av förändring av pensionsvillkoren utan bli försörjda hela livet även om de slutade som riksdagsledamöter vid 30 års ålder (det nuvarande systemet gäller bara de som valdes in efter beslutet). De har samtidigt (under ca 25 års tid i båda fallen) tappat 90 procent av sina medlemmar. 

konsten att förlora så många

Att bli av med 90 procent av medlemskadern på 20 års tid (demokratiutredningen av Olle Wästberg) kan bara vara möjligt om man medvetet agerar för att bli av med sina medlemmar. För någon vecka sedan såg jag för första gången uttrycket ”Det postdemokratiska samhället”. Ett begrepp för statsvetare och politiska krönikörer för en ny samhällsordning där vi lämnat den representativa demokratin. Huruvida det vi fått istället är demokratiskt framgår inte av begreppet så där får jag återkomma när jag blivit kunnigare.

Vad värre är att de som då uppenbarligen är inkompetenta att behålla medlemmar också är de som anser sig vara kompetenta att granska idrotten. Då självfallet med helt andra måttstockar.

Nu skall inte ovanstående ses som att jag är emot kultur och demokrati. Tvärtom så är kultur en omistlig del av samhället. Både den kommersiella som attraherar många och den olönsamma kulturen är omistlig för vårt samhälle. Jag blir varm i själen när jag går förbi det lokala biblioteket och ser en bibliotekarie idka högläsning för barn. Att ge alla barn glädjen av att läsa oavsett hemmiljö är jag beredd att betala mer för. Varför jag och andra i en välmående överklass skall subventioneras med 2000 kronor för ett Operabesök är mera tveksamt.

Demokrati, yttrandefrihet, försvarande av äganderätten och ett välfärdssamhälle är självfallet lika viktigt för mig. Här noterar jag ett ökande politiskt engagemang och ett minskande partipolitiskt engagemang. Om jag klagar på att idrotten inte anpassar sig till samhället fort nog ibland så framstår de ändå som ett japanskt höghastighetståg medan partierna blir en målande beskrivning av en nedriven kontaktledning i Alvesta. Det gör mig både bekymrad och ledsen, men partierna kan nog lära sig ett och annat av idrotten samtidigt som idrotten kan lära kulturen vad ideellt engagemang är.

Mina två värdeord

Den här krönikan bygger på två av mina värdeord. Relativitet och Perspektiv. Relevansen går inte att bedöma utan dessa ord. Huruvida 2 miljarder till idrotten är mycket eller litet är omöjligt att svara på utan relativitet och perspektiv. I jämförelsen med partier och kulturen framstår det som det mest effektiva användande av skattemedel vi har eller mera troligt att idrotten inte får bråkdelen av vad de förtjänar.

Min förhoppning är att jag nu gett mina läsare ett vidare perspektiv. Jag är ledsen att jag inte kunde ta med resten av civilsamhällets bidrag i jämförelsen men ingen har en aning om hur mycket det är och vad som görs med pengarna och ändå pratar vi om gigantiska belopp.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.