Kan idrotten verkligen vara neutral?
Den politiska debatten i västvärlden blir alltmer polariserad. Det handlar i allt större utsträckning om att välja sida, ”är du med eller emot oss?”. Den infekterade debatten, ofta mer styrd av känslor än fakta, gör det svårt att förklara sig neutral. I USA är detta kanske mer tydligt än någon annanstans, men utvecklingen i Europa och därmed även Sverige går åt samma håll.

Idrotten har, liksom näringslivet, historiskt valt att inte ta ställning. Rädslan för att stöta bort stora grupper har gjort att företagsledare liksom idrottsledare övat in mantrat ”vi sysslar inte med politik” som svar på frågor som känns jobbiga som exempelvis mänskliga rättigheter.
Men nu verkar något vara på gång.
Nike tände debatten
Nike valde första veckan i september att fira 30-årsjubileet av sin legendariska slogan ”Just do it” genom att använda den färgade, kontroversielle förre NFL-spelaren Colin Kaepernick som affischnamn. Kaepernick har delat USA genom att förra säsongen knäböja när nationalsången spelades inför match som ett sätt att protestera mot rasism och polisiärt övervåld mot svarta.
Hans agerande gjorde president Trump och hans anhängare rasande och ledde i slutändan till att Kaepernick inte fick förnyat kontrakt. Nu syns hans ansikte på stora svartvita annonstavlor över hela USA med texten ”Tro på någonting. Även om det betyder att du offrar allting”.
Detta har naturligtvis gjort Trump rasande igen och han twittrade snabbt och manade till bojkott av Nike. Hur utfallet slutligen blir återstår att se, men Nikes nätförsäljning steg med nästan 30 procent i veckan, jämfört med en minskning med 2 procent motsvarande period förra året. Samtidigt föll dock aktiekursen med 2 procent.
Företag och idrotten berörs
Är detta början på något nytt? Kommer företag och idrottsklubbar tvingas ta ställning i frågor som tidigare setts som politik? Och vad betyder det?
När det blir svårare att förhålla sig neutral blir det desto viktigare att fundera över vad man egentligen tycker, vilka värderingar man står för och vad man är beredd att offra för dom.
Starka varumärken bottnar i starka identiteter. Om utvecklingen går mot en ökad tydlighet i vad både företag och idrottsföreningar står för när det gäller värderingar, synen på samhället och visionen för framtiden, skapas förutsättningarna för nya typer av sponsringssamarbeten och kommunikation. Det ställer krav på ledarskapet inom idrottsrörelsen och skapar en framtid fylld av utmaningar men också fantastiska möjligheter.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar