Inget OS skadar oss
När MP nu med sina stödpartier i Alliansen på ideologiska grunder sagt nej till OS bör man gå igenom vad man då sagt nej till. Jag har följt processen och har god inblick i de samtal som förts när det gäller hur ett modernt hållbart OS bör genomföras.
Min förra krönika här påvisade att några ekonomiska risker inte föreligger för någon av de kommuner som arrangerar (Solna, Åre, Falun, Järfälla, Botkyrka och Riga). Här tänkte jag mer gå in på de möjligheter man tackat nej till.
Ett synnerligen unikt tillfälle
Att med dagens klimatproblematik få använda ett OS för att visa för världen Sveriges teknik för att minska påfrestningen på klimatet bör för våra stora företag värderas till miljarder.
Värdet för våra politiker att kunna använda ett OS som blir koldioxidneutral för att bli konkretare i sina mål att göra Sverige till en internationell förebild är också stort. Något vi hittills bara lyckats med i den försumbara del av världen som heter Rosenbad. 2026 är förarlösa elbussar på plats. Solceller för att skapa värme och el har förbättrats två-tre generationer till. Ericsson Globe och Tele 2 arena med solceller som första självförsörjande arenor skulle få ett enormt genomslag.
Sverige är ledande på sopsortering, återvinning, vattenhantering, luftkvalitet och flera områden där OS skulle bli ett skyltfönster som ger eko och genomslag.
Att miljöpartiet säger nej till den här möjligheten är för mig obegripligt.
Det har diskuterats att använda OS som grund för ett långvarigt nationellt hälsoprojekt med syfte att få nästan hela svenska folket att träna mer. Effekterna på minskade kostnader för sjukförsäkring, äldrevård, sjukvård och inte minst psykiatrin hamnar väldigt fort på tiotals miljarder per år. Här finns all vetenskapligt stöd på plats men man behöver en Symbol som OS och alla våra OS-hjältar för att få genomslag för ett projekt av den här digniteten.
OS, alltid ett fredsprojekt
OS är och har med några få tillfällen då de bojkottats av supermakter alltid varit ett fredsprojekt. Vi skall inte underskatta värdet av OS som motor för att förbättra relationerna mellan Syd och NordKorea i vintras. I en allt oroligare värld är OS som fredsprojekt i ett av världens fredligaste länder något som bör värderas högt.
Stockholm växer som turistdestination och ett OS med den exponering det har under lång tid bör fungera som katalysator som ger en ökning i tillväxttakten. Enligt de modeller som finns bör vi kunna räkna med 0,1 till 0,3 procentenheter i ökad tillväxttakt som följd av exponeringen. Svensk Turism levererar ca 8 procent av BNP så det får effekter. Upplevelseindustrin växer 1,5-2 procent procentenheter snabbare än BNP, har dubbla skatteintäkterna per omsättningskrona jämfört med tillverkning och dubbla antalet anställda per omsättningskrona.
Vi går mot ett samhälle där upplevelser och event växer i värde. Det är redan världens största industri och vi måste fortsätta anstränga oss för att hänga med. Om inte annat för att säkra sysselsättning. Fler jobb är en förutsättning för vår ekonomi.
OS ett jättelikt skyltfönster
Sverige är ledande i antal enhörningar per capita. En enhörning är ett nystartat IT bolag som nått en miljard dollar i värdering. Klarna, Spotify är två kända exempel. Ett OS om åtta år innebär fyra generation av Moore´s lag (Fördubblad processorkapacitet till samma pris). Vi kan bara gissa oss till vilken digital teknik som då finns tillgänglig och som kan lanseras under OS. Ett OS blir ett skyltfönster för ny teknik och den digitala arenan är ett område där vi ligger långt framme och hela tiden måste försvara vår position.
Ovanstående och tidigare krönikor i samma ämna som konsekvens av att jag följd både IOK:s arbete med agenda 2025 och SOKs planering gör att det för mig är fullständigt obegripligt varför MP säger nej till OS.
Kan någon i MPs ledning förklara detta så får de självfallet utrymme att göra så här på sajten.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar