Nya seriesystemet löser inte ishockeyns problem
Så har då Svenska Ishockeyförbundet presenterat Ola Lundbergs ensamutredning om det framtida seriesystemet. Förslaget handlar bara om hur det rent sportsligt skall vara. Synnerligen viktigt för de ca 50.000 hard core-supportrar som står för knappa hälften av besöken i våra SHL-hallar. Men för oss övriga mellanmjölkssupportrar som ser samhällsutveckling, oljepris eller familjen som viktigare är det relativt ointressanta förändringar.

Ola Lundberg har åkt Sverige runt och pratat med klubbar och distrikt. Han har dock missat det viktigaste, nämligen att grotta ner sig i SCB:s och EU:s statistikenhets hemsidor. Den svenska ligan rankas idag som tredje ligan i världen. En position som måste försvaras för att inte hockeyn skall förlora.
Elispel kräver så många miljoner
Det krävs ca 140 miljoner i omsättning i snitt för en tioårsperiod för att hamna på en sjätteplats i SHL. Det första utredare Lundberg borde ha gjort var att titta på EU-statistiken över köpkraft per kvadratkilometer i vårt land. I den statistiken är vi ett av Europas fattigaste länder trots att vi är ett av de rikaste. Det beror självfallet på att vi är så få på så gigantisk yta.
Elitidrotten kan nå en omsättning på knappt 1 procent av BNP i sitt upptagningsområde, vilket i dag är ca 40 minuter med bil till arenan. Är det då flera elitklubbar så tvingas man dela på pengarna. I storstad är nivån lägre än en procent eftersom konkurrensen om människors fritid är tuffare där.
Så frågan som utredningen borde ha ställt är: Hur många områden har vi där det finns 14 miljarder i lokal BNP och inte finns något elitlag i fotboll (då behövs 28). Det blir inte 14 områden, så mycket vet vi.
Så många åskådare behövs
Nästa sida att titta på är befolkningen. Med en hall med 6 000 stolar behövs idag 12-15 gånger så många i befolkning i upptagningsområdet för att fylla. Eftersom vi, tack och lov långsamt, tappar hard core-supporters och ökningen ligger hos sällanbesökare så är det här en siffra som behöver ökas över tid. Hur många områden har vi där det finns den befolkningen?
Min utgångspunkt är att den kommersiella hockeyn konkurrerar på samma marknad som övrig upplevelseindustri. Att det är en ideell föreningsverksamhet som äger och ett ideellt förbund är i sammanhanget ointressant. Giriga agenter och spelare som har löner som får statsministern att framstå som fattig är grunden till att klubbarna måste ha intäkter som förutsättning för att klara sig kvar.
För varje vald tioårsperiod är korrelationen omsättning och tabellplacering 93-95%. Omsättningen är en av de viktigaste parametrarna för sportsliga framgångar. Enskilda år kan det självfallet skilja mycket - annars vore det sportsligt ointressant. Vi har Leicester i PL som ett lysande exempel på när ett lag överpresterar men över tid så styr omsättningen den genomsnittliga tabellplaceringen.
Måste finnas lag som lockar
Hade utredningen haft med ett avsnitt över antalet orter med tillräcklig BNP/befolkning för ett SHL-lag respektive ett Hockeyallsvenskt lag (som inte är upptaget av ett allsvenskt fotbollslag) så hade det varit logiskt att titta på 10+10. Det hade också höjt nivån på division I ordentligt. Även fotbollen bör göra samma sak.
10+10 hade gett ett minskat tryck på spelarlöner vilket i synnerhet HA behöver. För SHL så är nedgången i publiksnitt enligt min bedömning direkt kopplat till uppgången från 12-14 lag. Istället för att ha två-tre motståndarlag som inte lockar publik så fick man 4-5 lag som inte drar publik.
Mina åsikter här kan vara svåra att ta till sig för de förtroendevalda i hockeysverige som bara ser idrotten och det sportsliga som det viktiga men det är den trista verkligheten. Klart att det är jobbigt för människor i Leksand/Mora att inse att det bara finns underlag för ett elitlag med tanke på ett sekel av konkurrens men var och en som studerar hur det gått för dem de senaste 20 åren inser att det är något som är fel.
Konkurrensen om människors fritid är mördande och blir värre. Finns det för få människor i upptagningsområdet så kommer inte förutsättningarna att nå sportsliga framgångar att finnas. Det är den trista sanningen.
Det här bör remiss-svaren fokusera på. Det styr hockeyns framtid.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.