Nya seriesystemet löser inte ishockeyns problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så har då Svenska Ishockeyförbundet presenterat Ola Lundbergs ensamutredning om det framtida seriesystemet. Förslaget handlar bara om hur det rent sportsligt skall vara. Synnerligen viktigt för de ca 50.000 hard core-supportrar som står för knappa hälften av besöken i våra SHL-hallar. Men för oss övriga mellanmjölkssupportrar som ser samhällsutveckling, oljepris eller familjen som viktigare är det relativt ointressanta förändringar.

Spelare kommer och går och just slagsryrkan bestämmer intresset från sponsorer och publik och i sin tur påverkas intäkterna.

Ola Lundberg har åkt Sverige runt och pratat med klubbar och distrikt. Han har dock missat det viktigaste, nämligen att grotta ner sig i SCB:s och EU:s statistikenhets hemsidor. Den svenska ligan rankas idag som tredje ligan i världen. En position som måste försvaras för att inte hockeyn skall förlora. 

Elispel kräver så många miljoner

Det krävs ca 140 miljoner i omsättning i snitt för en tioårsperiod för att hamna på en sjätteplats i SHL. Det första utredare Lundberg borde ha gjort var att titta på EU-statistiken över köpkraft per kvadratkilometer i vårt land. I den statistiken är vi ett av Europas fattigaste länder trots att vi är ett av de rikaste. Det beror självfallet på att vi är så få på så gigantisk yta.

Elitidrotten kan nå en omsättning på knappt 1 procent av BNP i sitt upptagningsområde, vilket i dag  är ca 40 minuter med bil till arenan.  Är det då flera elitklubbar så tvingas man dela på pengarna. I storstad är nivån lägre än en procent eftersom konkurrensen om människors fritid är tuffare där. 

Så frågan som utredningen borde ha ställt är: Hur många områden har vi där det finns 14 miljarder i lokal BNP och inte finns något elitlag i fotboll (då behövs 28). Det blir inte 14 områden, så mycket vet vi.

Så många åskådare behövs

Nästa sida att titta på är befolkningen. Med en hall med 6 000 stolar behövs idag 12-15 gånger så många i befolkning i upptagningsområdet för att fylla. Eftersom vi, tack och lov långsamt, tappar hard core-supporters och ökningen ligger hos sällanbesökare så är det här en siffra som behöver ökas över tid. Hur många områden har vi där det finns den befolkningen?

Min utgångspunkt är att den kommersiella hockeyn konkurrerar på samma marknad som övrig upplevelseindustri. Att det är en ideell föreningsverksamhet som äger och ett ideellt förbund är i sammanhanget ointressant. Giriga agenter och spelare som har löner som får statsministern att framstå som fattig är grunden till att klubbarna måste ha intäkter som förutsättning för att klara sig kvar.

För varje vald tioårsperiod är korrelationen omsättning och tabellplacering 93-95%. Omsättningen är en av de viktigaste parametrarna för sportsliga framgångar. Enskilda år kan det självfallet skilja mycket - annars vore det sportsligt ointressant. Vi har Leicester i PL som ett lysande exempel på när ett lag överpresterar men över tid så styr omsättningen den genomsnittliga tabellplaceringen.

Måste finnas lag som lockar

Hade utredningen haft med ett avsnitt över antalet orter med tillräcklig BNP/befolkning för ett SHL-lag respektive ett Hockeyallsvenskt lag (som inte är upptaget av ett allsvenskt fotbollslag) så hade det varit logiskt att titta på 10+10. Det hade också höjt nivån på division I ordentligt. Även fotbollen bör göra samma sak.

10+10 hade gett ett minskat tryck på spelarlöner vilket i synnerhet HA behöver. För SHL så är nedgången i publiksnitt enligt min bedömning direkt kopplat till uppgången från 12-14 lag. Istället för att ha två-tre motståndarlag som inte lockar publik så fick man 4-5 lag som inte drar publik. 

Mina åsikter här kan vara svåra att ta till sig för de förtroendevalda i hockeysverige som bara ser idrotten och det sportsliga som det viktiga men det är den trista verkligheten. Klart att det är jobbigt för människor i Leksand/Mora att inse att det bara finns underlag för ett elitlag med tanke på ett sekel av konkurrens men var och en som studerar hur det gått för dem de senaste 20 åren inser att det är något som är fel.

Konkurrensen om människors fritid är mördande och blir värre. Finns det för få människor i upptagningsområdet så kommer inte förutsättningarna att nå sportsliga framgångar att finnas. Det är den trista sanningen.

Det här bör remiss-svaren fokusera på. Det styr hockeyns framtid.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.