Kan idrotten attrahera ungdomar i framtiden?
Göteborgs universitet har i en undersökning påvisat att våra ungdomar rör sig mindre och mindre. Mätt i antal steg per dag. 24 procent färre steg för 14 åriga flickor och 30 procent för pojkar i samma ålder.
Huvudorsaken säger forskarna är inte helt förvånande digitaliseringen i form av mobiler, paddor och datorer som tar en ökande andel av ungdomarnas liv.

Som jag ser det är det enklare än så. Det är en konsekvens av att aktörer på den digitala marknaden varit duktigare än idrottsrörelsen och fysiska kommersiella aktörer på att attrahera ungdomar. De erbjuder helt enkelt ungdomarna ett ur ungdomarnas perspektiv roligare sätt att hantera sin fritid. Utvecklingsnivån har varit för låg inom idrotten.
Föreningarna måste tänka om
De föreningar som inte förstår den konkurrens de är utsatta för utan bara fortsätter att göra som man alltid gjort riskerar att få än färre ungdomar i framtiden.
Idrottsrörelsens strategi 2025 är uppbyggd för ”idrott hela livet” har försiktigt uttryckt inte beaktat externa aktörers konkurrens om människors fritid tillräckligt. Med ett utstuderat inifrån och in perspektiv har vi sett tidig elitsatsning som huvudorsak till att majoriteten lämnar från 11 och framåt. Jag tror inte en sekund på den teorin för det stora flertalet. Jag tror överhuvudtaget inte på idéer som bygger på att idrotten stöter ifrån sig ungdomar genom sitt beteende. Jag tror helt och hållet på slutsatsen att det är andra externa aktörer som är huvudorsaken till tappet. Idrotten är helt enkelt utkonkurrerad på ungefär samma sätt som Nokia och Ericsson blev av Iphone. I båda fallen utan att man förstod vad som hände innan det var ett faktum.
Om vi nu är överens om att idrotten och samhället vill att alla tränar livslångt och att det är allvarligt om ungdomar rör så mycket mindre på sig och vidare överens om hur kul det vore om idrotten kunde attrahera också de som fyllt 11 bör vi tänka efter. Sjuåringarna är som sagt var inga problem. Där är idrottsrörelsen marknadsledare och konkurrenskraftig.
Anläggningskrisen är delvis självförvållad. Det ideologiska att förbjuda kommersiella aktörer har gjort att man varit helt beroende av kommunala investeringar. Hade vi inte haft 51- procentregeln hade det funnits stora och mycket starka aktörer som velat investera i hallar. Nu hamnar de pengar i kommersiella anläggningar som Superpark i Uppsala trots att idrottsrörelsen kan leverera det viktigaste som finns. Dvs såna som vill utnyttja lokalen. Under de senaste åren har golfen kunnat investera miljardbelopp, utan en kommunal krona. Att säga nej till att ta bort 51 procent regeln 2015 var ett dyrt beslut. Det tror jag inte någon förstod.
Hur undviker vi då ett Kodak moment för idrottsrörelsen för målgruppen +14 år?
Konsten att klara ny konkurrens
Uttrycket ett Kodak-moment handlar om hur världens då sjunde högst värderade företag, uppfinnaren av digitalkameran som tjänade pengar på film kunde bli utplånat av sagda digitalkamera när den hamnade i våra mobiler.
Inte en aning är mitt enkla svar. Floskler av typen ”vi måste lyssna på kunderna” motsägs av såna som Henry Ford ”Hade jag frågat vad folk ville ha hade svaret varit en snabbare häst”. Steve Jobs hade aldrig uppfunnit Iphone om han lyssnat på vad folk ville ha för ingen kunde föreställa sig vad de kunde få.
Att vara innovativ handlar inte om att leverera det kunderna vill ha, det handlar om att ge dem något de behöver och vill ha, men inte vet om.
Jag vill inte bli sannspådd med min sägning ”I framtid är förening ett ord som bara används när två kroppar möts”.
Totalt annorlunda villkor
Allt går fortare. Vi har ingen aning om vad som mest attraherar ungdomarnas fritid sommaren 2019. Det kan lika gärna vara något som inte ens finns idag. Så hemsk är den miljö där idrotten skall konkurrera om ungdomarna. Lägg på det som skapas pubertet och att man börjar nosa på vuxenlivet som så inser vi problematiken.
Det kan vara så att föreningen skall ge individen möjlighet att träna på något helt annat om målet är fortsatt träning snarare än fortsätt medverkan i föreningen.
Innovationskraft, hastighet och resurser är vad jag tror krävs.
Idrottsrörelsen saknar alla tre.
Vad gör vi?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.